Expoziția Pensula și IA la Carei. Nu e despre ie ci despre inteligența artificială

• publicat la: 16 mai 2023
Expoziția Pensula și IA la Carei. Nu e despre ie ci despre inteligența artificială

„Pensula și IA” este o expoziție anunțată a avea loc la castelul din Carei. Inițial am crezut ( sperat) că e vorba despre  o expoziție de ii la Carei. N-a fost să fie. Că doar ia este românească și prezentarea unei colecții veritabile ar atesta existența multimileană a acestei piese de vestimentație.

IA din titlu reprezintă inteligența artificială pe care se bate monedă din ce în ce mai mult. Ni se spune  că ,,pastișând stilul unor pictori faimoși, de la Arcimboldo la Kandinski, programul a fabricat imagini pe cinci teme: Ardealul, jucăriile pentru copii, nașterea, războiul și viitorul,,. Italianul Arcimboldo nu a apucat să trăiască Unirea realizată de Mihai Viteazul la 1600 și cu siguranță că nu a avut ca tematică voievodatele românești ale lui Gelu, Glad și Menumorut de dinainte de invazia migratorilor. Vasili Kandinski este un pictor rus născut în 1866, chiar înainte de instaurarea dualismului austro-ungar în Transilvania deci este evident ce anume  înfățișări ale Ardealului vor fi abordate.

În perioada 19 mai – 8 iunie 2023, Castelul Károlyi din Carei va găzdui o expoziție organizată de Biroul de Turism Cultural din cadrul Muzeului Județean Satu Mare. Ineditul manifestării constă în faptul că e vorba de lucrări strict inclasabile. Ele au fost realizate de un program de inteligență artificială, dezvoltat de compania Tengr.ai din Târgu Mureș. Pastișând stilul unor pictori faimoși, de la Arcimboldo la Kandinski, programul a fabricat imagini pe cinci teme: Ardealul, jucăriile pentru copii, nașterea, războiul și viitorul.

Văzând detaliile, cu adevărat remarcabile, ale acestor imagini se pune întrebarea: pot fi ele considerate artă? Ce înseamnă din punctul de vedere al artei, faptul că asemenea imagini pot fi generate de către orice utilizator? Ce consecințe are acest lucru asupra unor industrii în care creativitatea omenească joacă un rol decisiv? În cadrul vernisajului, aceste întrebări și unele similare, vor fi discutate cu Kovács Zsolt, curatorul expoziției, explorând o problematică actuală: „Cum va reforma inteligența artificială industria creativă și arta?”.

Publicul este binevenit să-și aducă propriile perplexități ori reflecții în dezbatere, în speranța că, în felul acesta, ne vom lămuri (sau nu) împreună în legătură cu acest fenomen tot mai masiv al lumii contemporane.

Vernisajul va avea loc în data de 19 mai, ora 11. Expoziția poate fi vizitată conform programului: M-D: 09.00-17.00.

Lasati un comentariu