Lebede și stoluri de cocori în județul Satu Mare

În primăvara acestui an, pe luciul apei de la Heleșteele de la Moftinu Mic (în cadrul sitului Natura 20000 ROSPA ROSPA0016 Câmpia Nirului – Valea Ierului) au poposit lebedele profitând de liniștea din prejur și simțindu-se la adăpost datorită brâului generos de stuf ce s-a dezvoltat pe malul lacului. Până acum putem număra cam 10 lebede frumoase, 10 pete albe ca niște mărgele pe deasupra apei.
Dacă ne gândim la vara din anul precedent când heleșteul era complet secat, revitalizarea și renaturarea acestuia, datorită condițiilor meteo actuale, este îmbucurătoare . E drept că au fost ani când heleșteul era loc de popas pentru nenumărate exemplare, în special rața mare, dar și diverse alte specii de rațe sălbatice, precum și alte specii de păsări acvatice deosebite: egreta, stârcul pitic și stârcul de noapte, cu prezență anuală, timp de mai mulți ani. Observăm cum fluctuațiile din mediului înconjurător natural, duc la schimbări în viața biodiversității și deci, e esențial, în acest moment, să înțelegem necesitatea conviețuirii în mod echilibrat între om-natură. Să conștientizăm nevoia de coabitare într-un spațiu natural tot mai restrâns, dar care este necesar menținerii în stare de conservare favorabilă a biodiversității, în raport cu cerințele de dezvoltare a activităților umane. Subliniem importanța studierii schimbărilor ce intervin în ciclul biodiversității și care ne pot atenţiona faţă de problemele cu care ne vom putea confrunta pe viitor cu toții.
În acest sens, menționăm că la cea de-a XXVII-a Conferință a Părților (COP27) la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCC) s-a sărbătorit în data de 16 noiembrie 2022, Ziua Biodiversității.
În acest context, conducătorul delegației României la COP27, ministrul Tánczos Barna, a participat, alături de secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu, la evenimentul conex dedicat Zilei Biodiversității, organizat de președinția egipteană a Conferinței.
Discuțiile la nivel înalt s-au concentrat pe impactul schimbărilor climatice asupra biodiversității și modalitățile de mobilizare a acțiunilor globale față de provocările de a stopa pierderea biodiversității și de a reduce impactul schimbărilor climatice și al poluării.
„Schimbările climatice sunt doar unul dintre factorii determinanți ai declinului de biodiversitate, alături de intensitatea și schimbarea destinației terenului, poluare și speciile invazive. Vorbim, în fapt, despre o triplă criză planetară pe care Planeta noastră o traversează, din care declinul biodiversității reprezintă un punct central, alături de schimbări climatice și poluare. România pledează pentru un efort concret și sporit la nivel mondial menit să abordeze crizele interconectate în materie de climă, biodiversitate și poluare și va colabora cu parteneri care împărtășesc aceeași viziune. Este esențial să luăm măsuri urgente atât la COP27, la Sharm El-Sheikh cât și în cadrul Conferinței ONU privind biodiversitatea de la Montreal, pentru menținerea obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5°C și adaptarea la schimbările climatice. Întărirea angajamentului în ceea ce privește tranziția verde, eliminarea treptată a dependenței de combustibilii fosili din Rusia prin dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile, și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie vor contribui la securitate energetică a Europei și sustenabilitatea planetei”, a declarat ministrul Barna Tánczos în marja reuniunii.
În altă ordine de idei, avem speranța unei bune conștientizări asupra importanței biodiversității și datorită promovării acesteia, pe pagini personale în rețele de socializare, de către mai multi fotografi din județ. Acești pasionați de fotografie și iubitori de natură au deseori ca tematică, în fotografia de peisaj, observarea speciilor de animale protejate sau observarea păsărilor.
Pe această cale, prezentăm câteva dintre aceste imagini deosebite, cadre inedite surpinse la Heleșteul de la Moftinu Mic, adevărate poze de arhivă, importante pentru promovarea valorilor ariilor protejate și a biodiversității din județul Satu Mare. Totodată, am avut plăcuta surpriză să constatăm că arealul ariei protejate din ROSCI0021 Câmpia Ierului a fost apreciat și de către un însemnat grup de cocori (Grus grus), care în sezonul rece a poposit, timp de câteva săptămâni, pe meleagurile din zona de câmpie a județului nostru.