Procurorii din Carei în atenția cotidianului Lumea Justiției. Liber la amenințări cu moartea la Carei

• publicat la: 16 mai 2023
Procurorii din Carei în atenția cotidianului Lumea Justiției. Liber la amenințări cu moartea la Carei

Despre cum își fac meseria procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei a scris azi și singurul cotidian online din România, care abordează domeniul Justiției, www.luju.ro.

La Carei nu se dorește de către procurori să se afle autorul amenințării cu moartea a familiei Ciută.

Este vorba de municipiul unde  până și un accident de muncă mortal din centrul orașului este trecut sub tăcere de TOATE AUTORITĂȚILE ȘI INSTITUȚIILE LOCALE ȘI JUDEȚENE. Este orașul unde primarul UDMR Kovacs  spune ,,nu provocați maghiarii,, atunci când cerem amplasare de catarg cu tricolor românesc pe domeniul public. Am luptat ani de zile pentru a obține aprobări de amplasare bust Mihai Eminescu și Monument comemorativ pentru românii expulzați în 1940 din casele lor. Este orașul unde istoria locală nu se permite a fi respectată, cea românească, evident, unde mormintele celor care au luptat pentru drepturile românilor, protopopii George și Romulus Marchiș sunt distruse, la propriu.

Orice semnalare  pentru abuz sau discriminare crasă din partea administrației locale este considerată ca un afront adus maghiarilor de trupa de comentatori de pe rețelele sociale, aceștia întreținând o atmosferă de tensiune și de lipsă de respect la adresa legislației în vigoare.

Pe fondul acestor tensiuni și al amenințărilor primite pe site-ul www.buletindecarei.ro, crearea paginii de Facebook ,,morte soților Ciută,, este considerată de procurorii careieni ,,ceva natural,,. Lipsa de profesionalism și de respect pentru asigurarea  unui climat de siguranță în localitate a dus la tergiversarea cercetărilor dispuse deja de mai multe  ori  de către judecătorii careieni. Așa că mai nou s-a apelat la judecători ce provin de la Oradea și care nu au studiat suficient dosarul pentru a înțelege ce se petrece la Carei sub administrația Kovacs-Keizer.

Mulțumesc luju.ro pentru materialul care semnalează ce se petrece la Carei atunci când  o familie de români ia atitudine față de neregulile din administrație și mai ales, față de încercările de deznaționalizare. Puțini au curajul de a semnala ce se petrece în municipiul Carei sub conducerea unui primar dovedit evazionist, cu reținere  lunară pe venit de 30% în contul datoriilor la bugetul de stat și care nu mai locuiește  în oraș de peste 2 ani.

LIBER LA AMENINTAT JURNALISTI CU MOARTEA,  titrează Valentin Busuioc de la Lumea Justiției. Procurorul Alexandru Meszar de la PJ Carei a închis din nou dosarul în care ziarista Daniela Ciută a reclamat că a fost amenințată cu moartea, desi Judecătoria Carei dispusese redeschiderea cauzei. Seful parchetului, Robert Meszaros, a confirmat noua clasare. Ciută s-a adresat Judecătoriei Carei, dar judecătoarea Adina Lung din Oradea a respins plângerea, pe motiv că petenta atacase doar ordonanța prim-procurorului, nu si pe cea a procurorului de caz (Documente).

Parchetul de pe langa Judecatoria Carei insista sa nu vada nimic in neregula in dosarul in care jurnalista Daniela Ciuta – (foto) – proprietara site-ului Buletin de Carei – a depus în februarie 2020 plângere penală, sustinând că a fost amenințată cu moartea si hărțuită. PJ Carei a emis anul trecut o nouă clasare, iar la începutul lunii mai 2023, Judecătoria Carei i-a respins petentei plângerea, dintr-un motiv procedural.

Totul a început în februarie 2020, când Daniela Ciută a formulat plângere penală, sustinând că a primit mai multe amenințări cu moartea în urma dezvăluirilor făcute despre administratia locală, în care UDMR este majoritară, cu primarul (Eugen Kovacs) si 14 dintre cei 19 consilieri locali. Daniela Ciută a explicat la parchet că amenințările s-au concretizat nu doar în comentarii postate pe pagina de Facebook a publicatiei Buletin de Carei, ci si în crearea altei pagini pe aceeasi retea socială, cu titlul „Morte sotilor Ciuta” (am păstrat greseala de scriere din denumirea paginii, între timp dezactivate). In decembrie 2020, procurorul Alexandru-Voicu Meszar de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei a clasat dosarul nr. 133/P/2020, sustinand că, în calitate de jurnalist, este „natural” să te expui amenințărilor cu moartea (am redat exact cuvântul folosit de procuror) – click aici pentru a citi. In februarie 2021, prim-procurorul PJ Carei, Robert Sebastian Meszaros, a confirmat clasarea dispusă de Meszar. Pe de altă parte, la 31 mai 2021, in cauza nr. 730/218/2021judecătoarea Cristina Antoaneta Stroescu de la Judecătoria Carei a anulat clasarea, dispunand ca parchetul sa continue ancheta (click aici pentru a citi).

In 13 octombrie 2022, procurorul Alexandru Meszar a emis o nouă clasare (vezi facsimil 1), invocând aceleasi argumente ca prima dată (inclusiv caracterul „natural” al amenintarilor cu moartea primite de ziaristi), plus Decizia nr. 295/2022, prin care Curtea Constitutionala a României a desfiintat o lege Big Brother care viza aplicatiile de chat (click aici pentru a citi). Din nou, seful PJ Carei Robert Meszaros a confirmat clasarea subordonatului, respingând plângerea Danielei Ciută prin ordonanta emisă în 24 noiembrie 2022.

Ceea ce pentru cetățeanul Raed Arafat se rezolvă în 24 de ore, în condițiile  în care acesta beneficiază și de gardă de protecție, pentru cetățeanul Daniela Ciută din Carei nu este posibil. Discriminarea devine  o politică de stat în România condusă bezmetic de politicieni care nu au niciun respect pentru lege.

Dacă și prim procurorul Meszaros Robert se teme să afle  numele autorului amenințării cu moartea vă dați seama de la ce nivel s-a emis amenințarea.

Materialul ce apare în Lumea Justiției se poate citi integral AICI.

Daniela Ciută

 

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu