Biserica lui Ştefan cel Mare de lângă Cluj Napoca

• publicat la: 16 noiembrie 2023
Biserica lui Ştefan cel Mare de lângă Cluj Napoca

Comuna Feleacu, situată la 7 kilometri de municipiul Cluj-Napoca, găzduieşte pe colinele sale o  lucrare autentică a arhitecturii medievale româneşti.

Biserica „Sfânta Paraschiva”, căci despre ea este vorba, ascunde în spatele ei o poveste de câteva secole.

Nu mulți sunt cei care știu că Ștefan cel Mare a ctitorit  biserici și în Ardeal, iar printre acestea se numără și episcopia din Feleacu, ridicată mai târziu la rangul de mitropolie.

 ”Istoria Transilvaniei nu poate fi concepută decât în strânsă şi permanentă interdependenţă cu cea a voievodatelor din spaţiul extracarpatic. (…) Pe primul plan se situează relaţiile de ordin economic şi de interes comercial, care între Moldova şi Transilvania au atins o asemena intensitate încât în timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) s-au acordat privilegii negustorilor transilvăneni care vizitau voievodatul de la răsăritul Carpaţilor”, scrie academicianul Marius Porumb, în broşura despre biserica de la Feleac, numită ”Biserica Arhiepiscopală din Feleac, ctitoria lui Ştefan cel Mare”.

Contextul prin care Ștefan cel Mare a ctitorit lăcașe de cult în spațiul transilvănean îl reprezintă alianța, încheiată la 12 iulie 1475 cu regele Matia Corvin, prin care voievodul moldovean primește două domenii: Ciceu și Cetatea de Baltă, împreună cu numeroase sate. Alianța s-a păstrat și după moartea regelui Matia Corvin din 1490, când voievodatul Transilvaniei a fost condus de Bartolomeu Dragfi, originar din familia lui Dragoş din Maramureş.

Situată  pe o colină cu priveliște la drumul ce leagă Turda de Cluj, Biserica „Sfânta Paraschiva”, a avut hramul “Adormirea Născătoarei de Dumnezeu”. Exteriorul se aseamănă cu cel al bisericilor protestante sau romano-catolice, în schimb, interiorul este în stil bizantin, ceea ce îi conferă o unicitate aparte. Este monument de arhitectură gotică de tip biserică-sală cu 2 travee boltite în cruce pe ogive și absidă poligonală decrosată cu boltă pe nervuri, posedă picturi murale și icoane din secolul al XVIII-lea.

Conform tradiției, biserica a fost construită cu ajutorul material și moral a lui Ștefan cel Mare, în timpul arhiepiscopului Daniel, în jurul anului 1488.  Aceasta a fost restaurată în anul 1925.

Subsolul bisericii adăpostește  patru  morminte de mitropoliți ce au aparținut Evului Mediu. Sursele istorice susțin că aceștia ar fi fost cei patru mitropoliți ce au păstorit voievodatul Transilvaniei din parohia Feleacului.

Biserica are o vechime de 528 de ani (25 octombrie 1488) iar la sfârșitul secolului  al XIX-lea a fost instalat un bust a lui Ștefan cel Mare. Tot la această biserică a fost  oficiată și căsătoria poetei Veronica Micle cu profesorul Ștefan Micle, mult mai în vârstă decât ea. Bustul acestuia se găsește astăzi în curtea vestică a  bisericii.

Biserica poate fi vizitată dar, din păcate, nu e pusă turistic în valoare aşa cum ar merita nici de Primăria Feleacu nici de Consiliul Judeţean.

text şi foto de Marcela Ţuţuianu, student, an 1, jurnalism, UBB

Lasati un comentariu