Precizări la Prefectura Satu Mare despre sacrificarea porcilor în gospodării

• publicat la: 21 noiembrie 2023
Precizări la Prefectura Satu Mare despre sacrificarea porcilor  în gospodării

Subprefectul UDMR din guvernul Ciolacu,  Altfatter Tamás și directorul cancelariei, Radu Iancu, au avut astăzi o întâlnire de lucru cu Nicolae Dumuța, directorul executiv al Direcției Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare pentru clarificarea unor aspecte privind sacrificarea porcilor în gospodăriile individuale, în preajma sărbătorilor de iarnă.

Situația este sensibilă având în vedere că în acest moment în județul Satu Mare sunt 17 focare de pestă porcină africană (PPA), fiind instituite perimetre de protecție și supraveghere de până la 10 km în jurul acestora, în Urziceni, Corund, Lelei. În comuna Urziceni, a fost depistată o persoană care, cu toate că în zonele cu restricții este interzisă sacrificarea porcilor în gospodării fără avizul medicului veterinar, a tăiat și a distribuit produse provenind de la un porc bolnav de PPA, ducând la apariția a numeroase alte focare în comună.

Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Aurorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), fiind recent adoptate norme privind creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora, care nu vor fi interzise.

Cu toate acestea, este important de reținut că în continuare se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

Este important ca toți cetățenii să respecte regulile de comercializare, transport, manipulare și sacrificare a porcilor pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană precum și să se asigure, cu documente certificate de medicul veterinar de proveniența și starea de sănătate a animalelor. De asemenea, pentru toate animalele sacrificate în gospodării este recomandată examinarea trichineloscopică, înainte de pregătirea și consumarea cărnii.

Lasati un comentariu