19 februarie – ,,Ziua Brâncuşi” – sărbătoare naţională

• publicat la: 19 februarie 2024
19 februarie – ,,Ziua Brâncuşi” – sărbătoare naţională

Ziua Națională Constantin Brâncuși este marcată în fiecare an la data de 19 februarie, ziua nașterii marelui sculptor român!

Ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea( mai puțin la Carei și în județ…la muzeul de artă sau județean) şi înscrisă în calendarul cultural universal.

Astăzi, 19 februarie, se împlinesc 148 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, considerat a fi unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX. Un român tradiţional şi artist modern universal ce a alcătuit cu multă măiestrie „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Sărutul”, „Cumințenia Pământului”, „Domnișoara Pogany” și alte creații importante.

Constantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie 1876, în satul Hobița, județul Gorj, fiind al șaselea copil al părinților Radu Nicolae și al Mariei Brâncuși.

În anii trecuți se marca această zi și în zona noastră dar acum e doar  o avalanșă de expoziții și evenimente  maghiare și mai puțin românești.

Una dintre cele mai reușite expoziții dedicate renumitului sculptor român Constantin Brâncuși a fost realizată în 2023 la Carei de Tudorel Ilie, artist fotograf din Baia Mare, cu rădăcini din Ardud, care a prezentat fotografii alb-negru şi color realizate la un înalt nivel artistic ce se constituie într-un studiu dar şi o oglindă vie a creaţiei artistice brâncuşiene, atât ca sculptor inovativ dar şi ca artist fotograf pasionat, într-o perioadă în care fotografia încă nu era considerată o artă.

Este o dovadă că BRÂNCUŞI folosea fotografia alb-negru ca un martor tăcut al liniei şi formelor creaţiei sale sculpturale. Expoziţia pune în discuţie posibilele surse de inspiraţie tradiţionale ale marelui artist BRÂNCUŞI în realizarea acestor capodopere aflate la Târgu-Jiu, cât şi estetica solară a conceptului.

O surpriză plăcută a fost  prezentarea aparatului de fotografiat al maestrului Brâncuși, obiect ce se află din 1990 într-o expoziție din Târgu-Jiu.

Regretabil a fost că expoziția   „ BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii ” nu a fost mediatizată în rândul tinerei generații de către conducerile unităților școlare.

Constantin Brâncuși omagiat la Carei, în orașul celei care l-a introdus în cercurile exclusiviste de la Paris, Otilia Marchiș

La 2 februarie 2015, scriitorul Laurian Stănchescu, preşedintele Fundaţiei Ideea Contemporană, a solicitat oamenilor politici, printr-o scrisoare publică adresată preşedintelui Klaus Iohannis, Puterii şi Opoziţiei, să declare “Ziua Naţională Constantin Brâncuşi”, pe data de 19 februarie: “Vă cer în numele memoriei lui Constantin Brâncuşi să declaraţi ziua de 19 februarie “Ziua Naţională Constantin Brâncuşi”.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari, care, în expunerea de motive, susţineau că declararea datei de 19 februarie drept “Ziua Brâncuşi” – sărbătoare naţională legală lucrătoare ar reprezenta “o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru”. “Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii făcând din naţiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională. (…) Această iniţiativă onorează spiritul nostru şi în acelaşi timp arată dragostea şi recunoştinţa noastră faţă de valoarea lui Brâncuşi”.

Lasati un comentariu