Continuitate. Șezătoare tradițională la Carei

• publicat la: 25 februarie 2024
Continuitate. Șezătoare tradițională la Carei

Seara zilei de 24 februarie 2024 a fost una de neuitat pentru cei care au ales să sărbătorească Dragobetele împreună cu ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei și Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940.

Sărbătoarea iubirii la români a fost marcată printr-o șezătoare tradițională la care au participat toate generațiile. Femeile și-au adus furcile și caierele de cânepă pentru tors iar copiii s-au adunat în jurul coșului cu știuleți de porumb pentru a sfărma boabe.

Cântecele românești păstrate din generație în generație au întregit atmosfera de bunădispoziție, publicul dovedindu-se un bun cunoscător al acestora.

GALERIE FOTO

Totul a început creștinește, cu o scurtă rugăciune rostită de părintele Călin Pop din Marna Nouă.

Amalia  Rus, prof.Viorica Tomai și Monica Rusu au condus cu măiestrie șezătoarea de Dragobete. Nu au lipsit strigăturile și dansul, intervențiile copiilor din Lucăceni coordonați de păstrătoarea de tradiții locale Mirela Horgoș dar și jocurile specifice unei astfel de șezători: scuturatul gardului pentru a chema feciorii, datul cu sita,  sau ,,gâsca,,.

Glasurile neprețuite ale interpretelor Monica Rusu din Marna Nouă și Angela Munteanu din Satu Mare, acompaniate la acordeon de pr.Gheorghe Sorian și de Ionel Tordoi au ridicat  lumea la dans. Vedeta serii a fost badea Nicolae Ghic de 95 de ani, supraviețuitor al ororilor din 1940 de după cedarea Ardealului Ungariei hortyste. Badea Nicolae a cântat și a dansat după puterile sale, înconjurat cu dragoste de cei prezenți.




Ziua Iubirii la români este marcată constant de ASTRA Despărțământul Aurel Coza chiar și în satele din jur pentru că ASTRA este garantul respectării și păstrării tradițiilor românești.

https://www.youtube.com/watch?v=21NKtRwt510  VIDEO integral




 

 

 

 

 

 

Lasati un comentariu