Doi pirotehniști sancționați cu avertismente în județul Satu Mare de către ITM. Accident mortal de muncă mușamalizat la Carei

• publicat la: 27 februarie 2024
Doi pirotehniști sancționați cu avertismente în județul Satu Mare de către ITM. Accident mortal de muncă mușamalizat la Carei

I.T.M. Satu Mare a derulat pe parcursul lunii februarie 2024 o Campanie Naţională de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind autorizarea angajatorilor care desfăşoară activităţi de fabricare, depozitare, păstrare, transport şi comercializare, a articolelor pirotehnice.

Niciun comunicat despre accidentul mortal de muncă din 6 noiembrie 2020 de la Carei unde pe locul producerii s-a amenajat un altar de flori și lumânări întreținut de creștinii miloși.

Articolele pirotehnice îşi găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente şi festivităţi, fapt ce a făcut pe plan mondial să apară tot mai multe firme producătoare. Articolele pirotehnice sunt din categoria produselor periculoase şi având în vedere natura încărcăturii lor sunt supuse regimului materiilor explozive.

Această campanie a fost motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în ţară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite.

Un alt motiv care a determinat desfăşurarea acestei acţiuni este faptul că, în perioada sărbătorilor de iarnă s-au înregistrat, în ţară, cazuri de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii.

Obiectivele campaniei a fost verificarea următoarelor aspecte:

  • existenţa autorizaţiei eliberate de către I.T.M şi P.J.

  • existenţa personalului autorizat ca pirotehnicieni la angajatorii care efectuează jocuri de artificii

  • evidenţa mişcării articolelor pirotehnice

  • efectuarea transportului articolelor pirotehnice conform prevederilor legale

  • modul de depozitare a articolelor pirotehnice

  • etichetate acestora conform cerinţelor legale

  • existenţa instrucţiunilor de utilizare în limba română.

În judeţul nostru sunt autorizaţi 18 angajatori.

Neconformităţile constatate au fost legate de lipsa unei evidenţe clare a mişcării articolelor pirotehnice şi instruirea incompletă a unor pirotehnişti.

Cei doi angajatori la care s-au constatat deficienţe au fost sancţionaţi contravenţional, fiind aplicate 3 avertismente.

 

Lasati un comentariu