Spectacol de dans istoric maghiar cu Ansamblul Renaissance la Castelul Károlyi din Carei

• publicat la: 3 februarie 2024
Spectacol de dans istoric maghiar cu Ansamblul Renaissance la Castelul Károlyi din Carei

La Carei este o adevărată avalanșă de spectacole identitare maghiare în timp ce pentru cele românești ori nu se găsesc fonduri ori nu se găsește sală liberă. 

Sâmbătă, 3 februarie 2024, Ansamblul  Renaissance din Deva a ajuns la Castelul Károlyi din Carei cu un spectacol de dans istoric!  Pe  durata spectacolului a fost îndepărtat suportul cu steaguri.

În cadrul spectacolului au fost prezentate instantanee din viața lui Zsuzsanna Károlyi și principelui Gábor Bethlen. 

Piesa de dans „Édes Susa”  a evidențiat câteva momente din viața strâns împletită a celor două personaje. Coregrafia a avut  la bază dansuri din secolele XVI-XVII.

Regizori-coregrafi: Anikó Szabó, Szilárd Gáspár-Barra, Réka Gáspár-Barra, Sára Zsidai, János Gáspár-Barra.

Gabriel Bethlen s-a născut în 1580, în Ilia, în prezent în judeţul Hunedoara, într-o familie înstărită, tatăl Francisc, mama sa, pe nume Drusiana Lazăr. La vârsta de 13 ani a rămas orfan de ambii părinţi, iar domeniul familial şi bunurile din Ilia i-au fost confiscate. A intrat în slujba Curţii princiare, iar la 20 de ani a devenit comandant de oşti şi se afla în anturajul principelui transilvănean Sigismund Bathory, la Curtea imperială de la Viena.

În primul deceniu al anilor 1600, Bethlen a fost aliatul, pe rând, al principilor transilvăneni Moise Secuiul (1603 – 1604), Ştefan Bocskay (1604-1606) şi Gabriel Bathory (1608 – 1613), şi mai puţin al lui Sigismund Rakoczi (1606 – 1608), care îl şi arestează, iar în 1613 ajunge pe tronul Transilvaniei cu sprijinul Porţii Otomane.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu