Bicentenarul AVRAM IANCU a fost marcat la Satu Mare

• publicat la: 2 iunie 2024
Bicentenarul AVRAM IANCU a fost marcat la Satu Mare

Sâmbătă, 1 iunie 2024, s-au organizat la Satu Mare ample manifestări dedicate sărbătorii Bicentenarului AVRAM IANCU, Erou Național.

Organizarea a aparținut Societății  Cultural-Patriotică „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, Muzeului Județean Satu Mare, în parteneriat cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca.

Sute de sătmăreni au fost prezenți la toate manifestările zilei de 1 iunie dedicate Bicentenarului Avram Iancu.

Nu au lipsit  nici moții din satele Marna Nouă, Horea, Ianculești, Scărișoara Nouă în frumoase costume populare tradiționale.

GALERIE FOTO

Dimineața a început cu o ceremonie solemnă la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”. A fost prezent ÎPS Mitropolitul Andrei, Ps Timotei Sătmăreanul alături de  un sobor de preoți din care au făcut parte părintele paroh Cristian Boloș, părintele paroh Radu Șimonca, preoții protopopi de Satu Mare și Carei, Ioan Socolan, respectiv Florian Mocanu..

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a rostit un cuvânt de învățătură plin de semnificații istorice și religioase, bine primit de fiecare creștin prezent. Înaltpreasfinția sa a mulțumit pentru invitația și bucuria de a participa la astfel de evenimente dar și pentru tabloul primit în dar din partea organizatorilor, cu imaginea Crăișorului Munților, Avram Iancu, Erou Național.

La finalul  Sfintei Liturghii arhierești, creștinii s-au îndreptat către bustul Eroului Național Avram Iancu din Centrul Nou, unde s-a oficiat slujba de pomenire și un parastas, s-au depus coroane și jerbe de flori.

După programul de la bustul lui Avram Iancu, evenimentele s-au mutat în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor la simpozionul științific intitulat „Avram Iancu. Moții – făuritori de neam și țară”.

Sala a fost plină de români veniți să ascute prelegerile președintelui Academiei Române, acad.Ioan Aurel Pop,  prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie “George Barițiu” al Academiei Române, prof. Victor Bercea – președintele de onoare al Societății Cultural Patriotice “Avram Iancu” din România, prof. dr. Mirela Mocan de la Liceul de Turism Arieșeni, respectiv Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpeniș, care a lansat volumul intitulat “Biografia lui Avram Iancu”.

Ascultând predica Înaltpreasfinției sale, în Biserica aceasta frumoasă și așa de cuvios pictată, am auzit cuvântul<<libertate>>. Am auzit apoi cuvântul <<cinste>>. (…)
(N. R.: Eroul Național Avram Iancu) a cerut să se șteargă iobăgia. Citez, să vedeți ce cuvinte la 1848: <<Cereți vârtos să se șteargă iobăgia, pentru că lucrând pe nimic de vreo zece sute de ani, în brazdele domnilor, ați plătit de o sută de ori pământul care vă dădea hrana vieții de la o zi la alta, cu atât mai mult cu cât l-ați plătit degeaba, pentru că acela a fost al vostru și pentru el s-a vărsat sângele strămoșilor voștri.

Să caute de aceea cu toții a se uni cu poporul, declarând, fără sfială ungurilor, că nu se odihnesc până ce nu se va recunoaște prin lege națiunea română egală cu celelalte națiuni.
Avram Iancu a urmat pilde înalte, și a avut în vedere evoluția poporului român în întregul său. Și știa foarte bine că cele două biserici românești au mers împreună pentru binele națiunii“, a precizat președintele Academiei Române.

 Fiecare din cele șapte sate de moți din județul Satu Mare a primit de la  dr. Daniela Bălu câte o copie după testamentul Crăișorului Munților, care va fi păstrat cu mare pioșenie de către fiecare preot paroh. Fiecare dintre participanți a primit în dar câte un exemplar din volumul proaspăt lansat, “Biografia lui Avram Iancu”.

De la ora 14:30, manifestările  s-au desfășurat pe scena din Centrul Nou al municipiului Satu Mare care avea în fundal portretul Eroului Național Avram Iancu. În fața scenei s-a desfășurat un imens tricolor

A avut loc un spectacol de gală, deschis de tulnicul lui Răzvan Roșu în lipsa tulnicăreselor din Ianculești care au declinat invitația.

Daniel Ștefan din Scărișoara Nouă a dat glas unor frumoase versuri românești după care  elevii Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Satu Mare au impresionat cu o scenetă în memoria Eroului Național Avram Iancu.


..


Au mai evoluat Aida Negrea, Ansamblul “Tecerașii”, Paula Hriscu iar la final au fost primiți cu aplauze la scenă deschisă Andrei Păunescu precum și Veta Biriș. Câteva reprize de ploaie au întrerup spectacolul de cântece românești preț de câteva minute dar spectatorii au rămas și au cântat împreună cu favoriții lor.








 

 

 

Lasati un comentariu