Comemorarea eroilor români înhumați la Tiream

• publicat la: 28 iunie 2022
Comemorarea eroilor români înhumați la Tiream

Astăzi a avut loc o acțiune de comemorare a eroilor neamului ce-și dorm somnul de veci în Cimitirul ortodox din Tiream, în curtea bisericii romano-catolice Tiream și în curtea bisericii ortodoxe.

Comemorarea se înscrie în ” PROGRAMUL COMEMORAREA EROILOR NEAMULUI ÎN JUDEȚUL SATU MARE” .

La inițiativa Asociațiilor de rezerviști militari din județul Satu Mare, și Consiliul Județean, pe parcursul anului trecut au fost desfășurate primele activități în cadrul unui ”proiect pilot”, unic la nivel național, ce are drept scop cinstirea memoriei militarilor români ce s-au jertfit pentru apărarea patriei, în perioada celor două Războaie Mondiale și își au locul de veci pe teritoriul județului Satu Mare.

,,Datoria noastră și a generațiilor viitoare, este aceea de a-i păstra veșnic în memorie pe eroi și să ne închinăm cu respect în fața mormintelor lor,, a menționat prefectul Radu Roca, prezent la comemorare.

Au fost prezente cadrele militare în rezervă de la asociațiile sătmărene, primarul comunei Tiream, Nicolae Tarr, directorul de cancelarie al Instituției Prefectului, Radu Iancu și consilierul Florin Găzdac, directorul Direcției Județene de Cultură, Zamfir Danciu, muzeograful Mihai Mocanu de la Muzeul Județean, reprezentanți ai școlii din localitate și elevi care au asigurat momentul cultural.

Consiliul Județean nu a fost reprezentat. Dintre partide, au participat  membrii ai PSD precum și președintele Mircea Govor.

La toate cele trei morminte din cele trei locații s-au săvârșit parastase de pomenire de către un sobor de preoți, au fost rostite alocuțiuni și au fost intonate cântece patriotice. Cunoscuta interpretă Angela Munteanu a dat glas aleselor sentimente ce animă fiecare suflet de român.

La ultima locație, col(r) Dumitru Pavel a înmânat primarului Tarr un Hrisov de Mulțumire  pentru implicarea domniei sale în organizarea comemorărilor din comuna Tiream și a propus  ca strada pe care se află Biserica Ortodoxă, strada Ciorii, să poarte numele eroului sergent Ioan Drăgan.

Toți cei prezenți au fost apoi invitați să viziteze biserica și să servească din cele pregătite de gazde.

GALERIE FOTO

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu