Dapy vă răspunde

MOTTO: „Cei curajosi isi spun „povestea” iar noi ceilalti , ascultam si ne gindim unde ne regasim in acea poveste…”

Bine ati (re)venit!

Daca sunteti in cautarea unei persoane specializate care sa va ajute in depasirea unui moment de impas sau a unei probleme, va oferim cateva informatii utile pentru a hotari ce este mai bine pentru dvs.

Motivele pentru care oamenii cauta ajutorul psihologului pot fi:
• felul in care se simt in general
• probleme in relatiile cu ceilalti… sau cu ei insisi
• trauma din trecut… sau situatii dificile cu care se confrunta in momentul actual
• daca esti deprimat, anxios, furios, confuz, ingrijorat, coplesit, nesigur, timid, singur, dezamagit, deziluzionat, disperat, in deriva,

…pentru oricare problema care te framanta, scrie-ne si noi iti vom raspunde! Scrieti comentarii mai jos sau trimiteti un mail la dapy@buletindecarei.ro

Atat problema care te framanta cat si datele tale vor ramane confidentiale!

Protejarea confidentialitatii
Art. VI.2. Psihologii vor proteja confidentialitatea tuturor informatiilor adunate în timpul activitatilor lor profesionale si se vor abtine de la dezvaluirea informatiilor pe care le detin despre colegi, clientii colegilor, studenti si membrii organizatiilor, exceptie facând situatiile: pentru protectia sanatatii publice, pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea savârsirii unei fapte penale sau pentru împiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru înlaturarea urmarilor prejudiciabile ale unei asemenea fapte. Divulgarea, de catre psihologi, a unor date care le-au fost încredintate sau de care au luat cunostinta în virtutea profesiei, daca aceasta este de natura a încalca clauza de confidentialitate, este interzisa.
Limitele confidentialitatii
Art. VI.3. Psihologii clarifica ce masuri se vor lua pentru protejarea confidentialitatii si ce responsabilitati familiale, de grup ori comunitare au pentru protejarea confidentialitatii, atunci când desfasoara activitati de cercetare sau ofera servicii. Înainte de primirea consimtamântului psihologul va informa clientul cu privire la limitele confidentialitatii si conditiile în care acesta poate fi încalcat, precum si asupra utilizarii posibile a informatiilor rezultate în urma activitatii sale.
Dezvaluirea de informatii
Art. VI.4. Psihologii pot împartasi informatiile confidentiale cu altii numai cu consimtamântul celor vizati ori de o asa maniera încât cei vizati sa nu poata fi identificati, exceptie facând situatiile justificate de lege sau în circumstante de iminenta sau posibila vatamare fizica sau crima.

comentarii

de de la dapy la 18 iunie 2010 - 10:43

pt Gabi
Nu sunt /nu am fost niciodata adepta ,,TOCELII”.Tocmai de aceea o iau sistematic .Oricum ….m-ai pus pe ganduri! Care ar fi dupa tn metoda ,,forte ” de a studia??? O vreau si eu !!!
Numai bine !
Spor la invatat !

de la dapy la 20 iunie 2010 - 08:12

Momentde reflexie
Haideti sa ne uitam la societatea de astazi. Ce vedem? Din ce in ce mai multi oameni care renunta sa mai gandeasca. Promovam prostia la orice colt de strada. Bunul simt e o chestie pe care o citim in cartile de istorie.

Cu toate astea, ne batem in piept. Ne ridicam in slavi ca suntem in culmea evolutiei, ca am realizat in ultimii ani cat n-am realizat in tot restul timpului. Asa sa fie oare?

Hai sa vedem ce-am realizat in ultimii ani. Am reusit cu succes sa ne poluam planeta. Am reusit sa ne uram semenul mai mult decat sa-l iubim. Am reusit sa ajungem sclavii societatii.

Asta este dezvoltarea? Asta-i culmea evolutiei? Sa avem cele mai noi plasme in casa? Sa conducem cele mai noi masini? Sa facem bani cu caru, chiar daca asta inseamna sa-mi ingenunchez adversarul? Asta este dezvoltarea? Materialul ….e dezvoltare?

Mintea e dezvoltarea. Gandirea. Puterea de a intelege un lucru, un fenomen, de a nu respinge nicio ipoteza oricat de nerealista este, de a avea bun simt, de a-ti iubi seamanul, de a te detasa de eul acela interior care-ti da impresia ca esti mai presus de toate si de multe alte lucruri care te fac pe tine om (om, oameni, s.m. Fiinţă superioară, socială, care se caracterizează prin gândire, inteligenţă şi limbaj articulat…).

Am ajuns sa calculam totul, am ajuns sa nu mai credem in nimic mai presus de noi, credem doar in statistici, in rapoarte, nu mai avem posibilitatea de a ne detasa de societatea asta infecta. Am ajuns sa murim inainte de a ne naste.
Numai bine

de la dapy la 26 iunie 2010 - 07:27

EXAMENUL DE BAC
Pregatirea examenului nu inseamna doar studiu individual si testari succesive, ci si ORGANIZAREA EFICIENTA A TIMPULUI pentru odihna si relaxare si antrenament psihic pentru o atitudine pozitiva.
Planifica-ti perioada de invatare, astfel incat sa ai in fiecare zi timp pentru relaxare. Sportul sau miscarea in aer liber sunt reconfortante dupa orele de studiu intens. Nu trebuie sa te gandesti la examen sau la materia pe care mai trebuie sa o parcurgi. In seara dinaintea examenului culca-te mai devreme ca de obicei, nu mai tarziu de 21:30.

Alimentatia sanatoasa
Organismul are nevoie de sustinere in perioadele de efort intelectual. Consumul energetic creste si ai nevoie de propriul program de alimentatie sanatoasa. Se recomanda reducerea consumului de cafea, tigari, mancaruri grele etc, in avantajul fructelor si al legumelor bogate in vitamine. In seara dinaintea examenului, nu manca mai tarziu de orele 18:00, iar mancarea sa fie usoara.

Starea generala
Elimina pe cat posibil stress-ul suplimentar. Amana pana dupa examen discutiile despre posibilul rezultat la examen. Adopta o atitudine pozitiva si ai incredere in fortele proprii. Ai invatat, esti pregatit, rezultatele la testele simulate sunt bune. Gandeste-te ca stii si ca vei rezolva perfect probele in timpul examenului.

Trusa de examen
Ia cu tine tot ceea ce crezi de cuviinta ca ai nevoie. Verifica daca ai actele de identitate necesare, instrumente de scris de rezerva, o sticla de apa. Respecta regulamentul de participare la examen impus de organizatori.

Examenul propriu-zis
In dimineata examenului, o rezerva de timp de 15 – 30 minute e absolut necesara pentru a ajunge mai devreme si a te acomoda cu sala de examen. Focalizeaza pe subiectele primite si ignora ceea ce fac ceilalti candidati. Fii linistit, concis si pe subiect. Examenul este important si il vei trece cu bine. Elimina orice ganduri care ar putea sa iti distraga atentia. Concentreaza-te.

Sursa: http://www.ebacalaureat.com
SUCCES TUTUROR ABSOLVENTILOR !!!

de de la dapy la 27 iulie 2010 - 13:07

In ultima vreme se discuta tot mai des despre depresie . Ce este depresia,care sunt factorii cauzatori ai acesteia, de unde vine , la ce ne duce…sunt intrebari la care se dau mii si mii de raspunsuri. Va voi face in cele ce urmeaza o radiografie a depresiei.Daca exista in comportamentul d-voastra sau a celor din jur , unele dintre aceste simptome, nu asteptati sa treaca de la sine , ci apelati cu incredere la specialisti.
Din punct de vedere psiho-social depresia este considerată o tulburare afectivă a stimei de sine in contextual relaţiilor interpersonale .
SIGMUND FREUD afirma că este,, o furie îndreptată spre interior , ca rezultat al dezechilebrelor biochimice din organism , datorită abuzului de medicamente sau trăirea unor traume . Forma particulară a depresiei este melencolia . ,,
BIBRING consideră că este ,, o tensiune dintre ideal şi realitate ce se manifestă printro pierdere de identitate , idealizare şi oglindire la persoana in cauză .,,
– Dureză cel puţin 2 săptămîni la persoana în cauză .
– Nu are vârste se manifestă atât la adulţi cât şi la copii.

CAUZELE DEPRESIEI
PLANUL FIZIC
– Consum de droguri ,alcool ,medicamente
– Alimentaţie dezechilibrată -deficit de vitamina B12
– Folosire excesivă de energizante ce duce la distrugerea reacţiilor chimice din creier
– Schimbare climatică exemplu o zi ploioasă si anotimpul de iarnă favorizează apariţia depresiei datorită faptului că individual in cauză este privat de lumină

PLANUL BIOLOGIC
– Predispoziţii genetice
– Transformării hormonale şi bio-chimice în interiorul organismului
– Boli somatice ,neurologice
– Deficit al fluxului sanguin cerebral
PLANUL PSIHOLOGIC
– Stress
– Traume emoţionale
– Personalitate de tip antisocial
– Demenţă , anxietate ,obsesie
PLANUL SOCIAL
– Privare maternă
– Pierderea unei personae dragi
– Respingere social
– Conflicte ,critică din partea profesorilor in cazul copiilor
– Singurătate
PLANUL SPIRITUAL
– Gânduri negative -despre sine se consideră om fără valoare
– despre viitor că lipsit de speranţe
– Vinovăţie
– Subevaluarea imagini de sine

SIMPTOMELE DEPRESIEI
PLANUL FIZIC – portretul celui care suferă depresie: Încruntat; Colţurile gurii căzute; Stă cocoşat; Nu priveşte în ochi
PLANUL BIOLOGIC- Modificarea somnului; Oboselă; Boli cefalee ,ameţeli ,constipaţie ,hiposalivaţie
PLANUL PSIHOLOGIC- Depersonalizare ; neglijarea propriilor nevoi şi dorinţe

TIPURI DE DEPRESIE
DEPRESIE REACTIVĂ
– declanşată de un eveniment traumatic şi stresant al vieţii( Exemplu -divorţ ,doliu ,pierderea unei persoane dragi)
DEPRESIE ENDOGENĂ
– declanşată de reacţile chimice ce au loc în creier(Exemplu -probleme apărute în familie ,conflicte sociale)
DEPRESIE MANIACĂ
– declanşată de sentimental de nefericire pe care îl simte persoana în cauză
– se manifestă în jurul vârstei de 20 de ani
DEPRESIE POSTNATALĂ
– declanşată de un dezechilibru hormonal ce are loc în creier
– Se instalează treptat după 2-3 săptămâni de la naştere la femeile în cauză
DEPRESIA TULBURĂRILOR AFECTIVE DE SEZON
– Declaşată de privaţiunea lumini care este responsabilă de producerea serotoninei din creier -hormon al fericirii
– se instalează în perioada de iarnă sau în zilele ploioase

EVALUAREA DEPRESIEI
– Se examinează starea mentală a pacientului pentru a afla daca memoria sau gândirea au fost afectate
– Se examinează istoricul familiei
– Se întreabă pacientul dacă este consummator de droguri sau alcool
– Se face o istorie completă a simptomelor

TRATAMENTUL PACIENTULUI CE SUFERĂ DE DEPRESIE
– Medicamente pentru corectarea dezechilibrelor chimice din creier
– Consiliere efectuată de către o persoană specializată în domeniu de exemplu : psiholog , psihiatru ,neurolog ,preot .
– Dezvoltare de atitudini realiste şi acceptarea imagini de sine la persoana in cauză

ps> DEPRESIA NU INSEAMNA NEBUNIE
Astept comentarii.
Numai bine !

de de la dapy la 1 august 2010 - 13:40

Va propun un Test de autoevaluare a depresiei.

Instructiuni
Raspundeti cu „Da” sau „Nu” la toate enunturile de mai jos care descriu cel mai bine felul în care v-ati simtit recent.

În ultimele doua saptamâni ati fost adesea (aproape zilnic) deranjat de . . .

1. Descurajare, depresie sau disperare?
2. Pierderea interesului sau placerii pentru activitati pe care altadata le faceati cu placere?
3. O schimbare neintentionata, semnificativa a greutatii sau poftei de mâncare (în sensul scaderii sau cresterii apetitului)?
4. Tulburari de somn, fie în minus, fie în plus?
5. Senzatii de neliniste, iritabilitate sau letargie?
6. Lipsa de energie sau oboseala?
7. Simtaminte de pierdere a valorii de sine sau vinovatie?
8. Dificultati de concentrare sau gândire?
9. Gânduri obsesive de moarte sau sinucidere?
10. Au fost simtamintele tale din ultima luna atât de intense încât sa te deranjeze în mod deosebit, sau sa-ti afecteze capacitatea de a functiona normal pe plan social sau la locul de munca (ori la scoala)?

Interpretarea rezultatelor

*Daca ati raspuns cu „Da” la cinci sau mai multe din cele noua enunturi de mai sus, si ati raspuns „Da” la întrebarea nr. 10, este foarte probabil ca suferiti de depresie. Adresati-va specialistilor . pentru o evaluare mai temeinica si pentru un tratament individualizat.

*Daca ati raspuns cu „Da” la mai mult de unul dar mai putin de cinci dintre enunturile de la numerele 1-9, si ati raspuns „Da” la întrebarea 10, este posibil sa suferiti de o forma usoara de depresie.
*Daca ati raspuns cu „Da” la numai unul sau nici unul din cele noua enunturi de mai sus sau ati raspuns „Nu” la întrebarea nr. 10, probabil ca nu suferiti de depresie. Daca aveti însa nevoie de alte informatii sau clarificari, pentru o evaluare si recomandari individualizate.

ATENTIE: Acest test nu poate si nu trebuie sa fie folosit ca inlocuitor al sfatului sau consultatiei medicului dvs.
(adaptare dupa chestionarul Wakefield)
Numai bine !

de de la dapy la 15 august 2010 - 08:49

Voi continua periclul meu despre cele mai intalnite asa zise ,,suferinte ” ale sociatatii din ziua de azi, dar, am intrat in posesia unui articol scris de o tanara de 30 de ani, care descrie cu acuratete drama tanarului cu educatie din societatea noastra pe care ma gandeam sa vi-l atasez pentru discutii.
Ps. Din pacate l-am primt prin e-mail, deci nu pot sa mentionez sursa.

atach:

,,Drama unei tinere care traieste in Romania”
Publicat pe 6 August 2010
Tot mai mult in ultima perioada, tinerii se plang isi striga nemultumirile, chiar disperarea. Este trist, dar adevarat, traim intr-o tara care le limiteaza toate aspiratiile si care anuleaza orice speranta ca poate maine va fi mai bine.
Am primit pe adresa redactiei un mesaj care ne-a emotionat foarte tare, el traducand aceasta stare de disolutie prin care trecem de altfel cu toti, acum cand parca tot mai des auzi in jur ca oamenii vor sa plece si nu, nu neaparat din cazua lipsurilor, ci “pentru ca s-au saturat”. “Eu nu stiu daca mai exista vreo societate europeana care sa fie atat de ostila oamenilor tineri si destepti si care au visuri si aspiratii…”, rosteam intr-o discutie pe aceasta tema, initiata pe Facebook de catre o tanara dezamagita de tara ei.
Constientizand aceasta stare de fapt, ne-am decis sa publicam mesajul primit de la Alexandra Popovici, o tanara de 30 de ani, mesaj pe care ea l-a scris cu atat de multa sinceritate si in care face practic o radiografie a tuturor greutatilor cu care ne confruntam cu toti, probleme ale culturii romane si care au devenit in acelasi timp mult mai acute odata cu recesiunea economica.
Aceste probleme trebuie sa iasa la iveala cumva, trebuie strigate, facute publice… Pentru ca mai apoi, principalii vinovati de aceasta stare de fapt sa fie trasi la raspundere. Va ganditi probabil la politicieni, insa un lucru este cert , purtam o parte din vina, pentru ca nu facem nimic pentru a schimba lumea in care traim!
“Traim vremuri in care cei cu doua facultati spala buda iar cei cu master pun benzina la OMV nenorocitilor cu doua clase, care conduc masini care valoreaza cat un premiu Nobel pentru Pace! Bravos natiune, halal sa-ti fie!”, spune cititoarea noastra.
Iata cum suna pe de-a-ntregul, povestea Alexandrei despre lupta ei cu un sistem ce nu o vrea:
„Eram inca studenta cand am inceput sa lucrez, am inceput colaborarea ca translator/interpret, la un Targ International de instrumente muzicale, am continuat masteratul si am inceput sa predau franceza, spaniola, engleza si romana la o scoala particulara de limbi straine, timp in care am lucrat in regim part time la o firma franceza, care subcontractase o lucrare in Cluj, pentru o perioada de 8 luni de zile.
La sfarsitul perioadei contractuale am ramas in cadrul scolii, de unde am plecat in Anglia pentru a castiga ceva banuti, pe care i-as fi castigat in 5 ani in Romania. Cand m-am intors, m-am angajat la o firma feroviara, ca assistant manager, pentru ca asta a fost tot ce mi-am gasit. Din dorinta de a evolua si a invata cat mai multe lucruri, la 8 luni de la angajare, m-am reorientat catre advertising, un domeniu extraordinar, in care am invatat extrem de multe lucruri si am organizat evenimente, am contractat formatii, am facut munca de PR &Communication, Marketing and Sales, pentru ca esti universal valabil la patron si nu este rau deloc pentru dezvoltarea ta profesionala.

Spre deosebire de altii care incep sa lucreze din primul an de facultate, sau poate chiar mai repede, mai ales in zilele noastre, cand bursele sunt insuficiente,cand bursa de merit exista doar in analele facultatii sau in povestile parintilor nostri, eu am inceput destul de tarziu integrarea in campul muncii. Si totusi…
Datorita unor probleme de familie, a trebuit sa ma mut in Bucuresti, unde am lucrat in banca, dupa ce am facut o reconversie profesionala, respectiv un masterat, la stat, in domeniul financiar-bancar. Un an de zile de cursuri specializate pe banci si piete de capital, pe finante si pe prognoze, pe stocking si operations.
Am lucrat un an si jumatate in sistemul bancar, suficient pentru o persoana creativa si doritoare de dezvoltare – personala sau profesionala. Apoi m-am intors in orasul meu drag, aproape de sufletul meu, pentru a evolua intr-un mediu cald, cu oameni deschisi la minte si dornici sa aiba o persoana cu spirit de initiativa, cu studii in diverse domenii, cu multa experienta in domenii diferite de activitate, care poate emite argumente pro si contra intr-un debate organizat sau improvizat, cu posibilitati si dorinte de crestere si de dezvoltare, cu stiinta sacrificiului si a concurentei, insa SURPRIZA, nimeni nu are nevoie de asa ceva!
Am descoperit ca oamenii cei deschisi la minte pe care ma bazam sunt super inchistati si reticenti la tot ceea ce este nou, la tot ce reprezinta evolutie si prospetime, noutate si inovatie, pentru ca s-au obisnuit sa stie unde este fiecare lucru in parte, s-au obisnuit sa primeasca ordine, fara a mai trebui sa gandeasca, s-au obisnuit cu o anumita rutina cotidiana, din care nu-i mai poti scoate nicicum, s-au obisnuit sa fie ei sefi pe plantatie, fara sa fie controlati, motivati sau intrebati
despre performante.
Acesti oameni pe care ii credeam inteligenti (n.r. angajatorii) s-au obisnuit sa urmareasca acelasi ritual vechi de cativa ani de zile: mersul la serviciu, parcatul masinii, munca de birou, pauza prelungita de masa (asta in cazul celor care ocupa functii de conducere, pentru ca ceilalti mananca in fata computerului sau isi iau cele “15 minutes of fame” cu sandvisul in fata Computerului); invartitul celor cateva documente/ dosare existente pe birou, din care nu afla nici o noutate, barfa mica despre colegul X care s-a cuplat sau nu cu colega Y, o eventuala Google-leala in pagina cu hotelul de 5 stele din Ibiza, inchiderea rapida a paginii pentru a nu trezi demonul saraciei si al frustrarilor, promisiunea schimbarii locului de munca intr-o zi care nici macar nu se intrevede (a se vedea luminita de la capatul tunelului mult promisa si nicioadata intrezarita – este ca si fata Morgana, dar si aia tot iti arata, macar umbra, sau trena rochiei); urmeaza pauza de cafea si de tigara (a se vedea ceaiul de la ora 5 din Anglia in versiune romaneasca).
Trebuie subliniat, pauza sa de cafea este pe banii proprii, pentru ca din cauza crizei si a cost reduction-urilor si cafeaua a disparut din bucatariile societatilor, sau este sub cheia secretarei super ciufute si satule de talentele sefului, de solicitarile colegilor, frustrata de minunatii ani petrecuti pe bancile facultatii si de promisiunea mamei ca va ajunge sa aiba o slujba buna, in momentul in care si-a pus toga la cursul festiv si si-a aruncat palaria plina de incredere si speranta…)
Prin acest scenariu am vrut sa demonstrez faptul ca acestia sunt angajatorii, oameni normali, cu probleme reale sau imaginare, dupa caz, de care depinzi in momentul in care te pregatesti pentru un interviu, sau care nici macar nu se mai deranjeaza sa te cheme, pentru ca oricum stiu ca postul pe care l-au declarat available pe Ejobs sau Bestjobs este oricum ocupat de noua fufa a directorului regional sau de noul amant al sefei de la HR si oricum nu mai au nici macar o ciocolata calda in bufetul din oficiu si nu-i dispus sa te serveasca cu a lui…
Depindem de ei, cei care traiesc in jurul nostru si respira aerul pe care-l respiram si noi, cei care nu am vrut sa ne supunem, cei care am crezut ca suntem mai presus de mediocritatea inconjuratoare, noi cei care am vrut sa acumulam cunostinte si experienta, cei care am luptat pentru orice si care am castigat doar datorita muncii noastre continue si asidue si nu ne-am remarcat prin faptul ca mama sau tata sunt ministri, directori, patroni, samd. Noi suntem cei care am crezut ca nu vom fi sacrificati pentru ca suntem mai presus de cei simpli, fara studii, fara pregatire, dar care au scoala vietii, smecheria si banul.
De ce ii apreciem pe cei care arunca cheile masinii de 200.000 de euro pe masa? De ce le cantam versurile pline de greseli gramaticale si dezacorduri? De ce ne place sa-i luam ca exemple demne de urmat pe cei care au reusit sa se faca remarcati prin smecherie si excrocherii, prin inselaciune si minciuna?
Sunt utopica daca imi doresc o tara in care bogatii sa dea saracilor, o lume a haiducilor moderni ai secolului XXI care nu trebuie sa-si puna cagulele pe fata si sa le fure inelelele si ceasurile de sute de mii de euro ci sa le goleasca conturile cele barosane din tara si din strainatate!? Sunt utopica daca imi doresc ca Romania sa fie ajutata de cei bogati, de cei care detin monopolul in orice domeniu, de asa numitii moguli super mega ultra bogati, care sa finanteze Romania, pana la iesirea din criza exact ca Germania care sprijina Grecia?
Imi propun sa fac o scoala particulara, in care sa predau lectii de viata, in care sa-i invat pe cei care doresc, faptul ca este mai bine sa asculte de la cei invatati, de la cei care au trecut prin experientele pe care ei vor sa le incerce, sa fie mai atenti la sfaturile parintilor, pentru ca sunt pornite din suflet si bazate pe multe cucuie, care intre timp s-au cicatrizat, sa faca lucrurile la timpul lor, sa nu amane nimic, pentru ca fiecare eveniment are timpul lui, sa invete sa respecte si sa iubeasca, dar sa nu lase empatia si altruismul sa le fie pietre de temelie, dar nici sa nu fie guvernati de egoism si egocentrism de rautate si ura, nici de indiferenta si prostie, pentru ca o viata sanatoasa este o viata echilibrata din toate punctele de vedere, fara excese sau extreme.
Si sa mai invete ca in momentul in care vor face o alegere trebuie sa fie cea corecta, pentru ca daca vor avea prea multa experienta vor fi inlaturati iar daca nu vor avea deloc experienta vor fi ocoliti.
“Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” spunea un contemporam si din nou ii dau dreptate! Si eu spun ca traim vremuri nenorocite!
Am ajuns la concluzia ca angajatorii nu au nevoie de oameni intreprinzatori (ca reprezinta un pericol pentru ei si pentru afacere, chiar daca angajatul nu doreste lucrul acesta si are cele mai pure intentii). I se spune mereu fie ca este prea bun si ca intr-o zi va pleca, deci ce rost mai are sa-l angajeze, fie ca este prea putin important astfel incat si in acest caz oricum va pleca, pentru ca nu te simti bine intr-un loc in care nu esti dorit. Acestea in loc ca acel om sa fie motivat sau sa fie platit in plus pentru initiativa care a dus la cresterea companiei, deoarece orgoliile sunt mari, iar un om de cativa ani in campul muncii “nu se poate compara cu un monstru sacru”.
Asa mi s-a spus mie in momentul in care am vrut sa ma angajez din nou: ca sunt angajatori care nu vor primi cu prea multa intelegere experienta de 4-5 job-uri pe care le-am avut pana la cei 30 de ani! Dar sunt si angajatori care exact asta isi dorect: oameni care au experimentat mai multe domenii si care au acumulat experienta si care doresc sa se aseze, sa sedimenteze cunostintele adunate si sa imbatraneasca intr-o comunitate de oameni ok, in care este apreciat cel care doreste mai mult si nu i se taie aripile celui care doreste sa zboare!
De parca daca ar fi fost mai bine sa ma fi dus la un interviu si sa spun: „am 30 de ani si nu am mai lucrat”! Sau „am 30 de ani si pana acum m-a tinut mama acasa sau nici macar nu m-am gandit sa ma angajez, pentru ca nu am avut nevoie de nimic altceva decat de mancare si cateva hainute”. Sau „am 30 de ani si pana acum am facut doar copii, am stat acasa, am gatit si am spalat vase. Punctul meu forte este ca stiu sa fac curatenie si imi place sa ma plimb in parc, mai ales dupa ce ploua”…
Concluzie: Traim vremuri in care cei cu doua facultati spala buda iar cei cu master pun benzina la OMV nenorocitilor cu doua clase, care conduc masini care valoreaza cat un premiu Nobel pentru pace! Bravos natiune, halal sa-ti fie!
de Alexandra Popovici

Numai bine !

de gabi la 15 august 2010 - 10:38

ok….and…where is the drama? 😐

de cornelia la 3 octombrie 2010 - 18:12

salut as vrea sa stiu deunde pot face rost de o butelie ?

de JANCSI la 4 octombrie 2010 - 18:09

sunt de vanzare doamna,cate doriti,cam 150 Roni costa una

de de la dapy la 23 octombrie 2010 - 05:32

VIATA …
Ne dorim multe in viata . Vrem să fim sănătoși, frumoși, bogați, respectati, puternici ,iubiti…In goana noastra de a ne demonstra cat de realizati suntem, am uitat sa ne bucuram de ce ne aduce cu adevarat placere in viata, piezandu-ne in detalii cotidiene.
Cand v-ati gandit ultima data, ca pe langa rata la banca, salariul mic, seful ,,tampit”, lumea rea si necazurile de tot felul, avem parte gratis in fiecare zi , de un rasarit de soare, de zambetul copilului de langa noi, de imbratisarea unei persoane dragi, sau pur si simplu de aroma unei cafele bune, savurata dintr-o ceasca tinuta cu ambele palme?
Traim intr-o amorteala, intr-o rutina din care ne mai trezim doar atunci cand intervine ceva cu un impact puternic asupra noastra. Cu toate acestea, in fiecare zi primim lectii de la viata, unele mai interesante ca altele, care ne fac sa iesim din hibernarea noastra zilnica, sa ne punem intrebari si sa incercam sa ne schimbam sau sa facem ceva ca sa pretuim un pic mai mult viata noastra si sanatatea pe care o avem.
In situatii extreme, stim cu totii , ca oamenilor le place sa-si planga de mila. Unii o fac mai des, altii mai rar, dar o fac toti. E o aberatie , in ultima instanta , nu e decat pierdere de timp ..si blocaj mental.
Cu cat treci de faza aceasta mai repede, cu atat mai bine. Poate pare nedreapta la prima vedere dar din nedreptatile acestea inveti ceva: te intaresti, te solidifici, te maturizezi. Asta, daca invatam cate ceva din confruntarea noastra cu VIATA.
Numai bine !

de MONICA la 28 octombrie 2010 - 20:54

….Da,asa este…ne-am gandit vreodata sa fim ingaduitori,toleranti,sa nu fim critici,rautaciosi,sa nu mai adunam atata ura in sufletul nostru?,ca mai apoi sa o directionam catre cei pe care nu-i suportam din diferite motive.Cum ar fi oare daca toate aceste energii negative pe care le adunam in noi,crezand ca vom fi mai bogati,mai impliniti sau poate gandim cu mintea noastra bolnava uneori ca ; suntem cap de afis in tot ce misca ,vrem sa fim bagati in seama sau poate ne bagam noi in seama,cum ar fi daca…si daca….si daca…Uitam sa fim frumosi,uitam sa fim buni,uitam sa iertam ,uitam…uitammm…sau poate uneori avem nevoie de imagine si pozam in oameni frumosi la suflet,pozitivi si darnici.Dar din pacate ramane doar poza,sufletul e la fel de negru ,plin de ranchiuna si critici.Oare putem macar constientiza ca toate aceste energii negative pe care le transmitem fie cu gandul sau cu fapta,se vor intoace ca un bumerang impotriva noastra in timp ?nu cred,nu suntem in stare sa constientizam acest lucru in acele momente cand imprastiem ura, vorbe, ganduri si fapte care nu plac sufletului nostru de lumina,stiti de ce ?pentru ca ne-am transformat in Vampirul sufletului ,i-am furat lumina ,l-am innegrit,l-am imbolnavit.Suntem mereu preocupati de altcineva,de altceva si uitam de fapt ca noi suntem pe primul loc,noi trebuie sa ne vindecam mai intai si daca vom reusi sa fim multumiti de curatenia si frumusetea sufletului nostru,putem eventual sa ne dam ca exemplu .

de JJ la 29 noiembrie 2010 - 17:37

Buna! Am 17 ani si as vrea sa merg la psiholog. M-as duce la unul destul de bun, care imi ofera si reducere, deoarece a fost si al tatalui meu. Problema mea ar fi urmatoarea: daca ii spun despre tangenta mea cu drogurile, i-ar putea lui tata, sau mai rau politiei? Stiu ca in mod normal n-ar avea voie, dar luand in considerare faptul ca nu sunt majora m-am gandit ca ar putea fi posibil asa ceva. Ce credeti? Precizez ca nu drogurile sunt motivul pentru care vreau sa cer ajutor specializat. Multumesc anticipat!

de dapy la 16 ianuarie 2011 - 15:28

draga JJ
Presupun ca esti inscrisa la cursurile unui liceu din oras, deci iti sugerez sa treci pe la cabinetul scolii. Cunosc Psihologii care lucreaza acolo, si pot sa iti spun ca vei gasi ajutorul mult dorit.
Curaj si sper sa iti rezolvi cat mai repede problema .
Numai bine .

de mmm la 16 ianuarie 2011 - 20:30

a trecut mai mult de o luna si jumatate de cand JJ a scris asta, dapy. crezi ca mai traieste?

de andreea la 1 februarie 2011 - 16:49

pentru ca vad ca esti un om bun, si sper ca cear esti….
as vrea sa iti pun si eu o intrebare!
cum rezolvi o problema de genul…..parinti se cearta
si….miar placea sa se inteleaga mai bn
si sa vb frumos unu cu altu
si sa fim ca o familie unita…
nu ca nu se inteleg dar uneori se cearta si imi cade rau
mai ales ca nu ma inteleg…..
si nu pot face nimic:(
daca ai un sfat bun pt mn te ascult…

de gabi la 2 februarie 2011 - 15:56

dapy, nu stii ce-a facut victoria carei in amicalul cu fortuna capleni? ca prea ne plictisiti cu primarul, spitalul, etc.

de dapy la 22 februarie 2011 - 19:32

Draga andreea
Acum am vazut mesajul tau, dar am avut o perioada mai incarcata.

Parerea mea este ca poti lua atitudine in aceasta situatie. Ceea ce ai putea face, este sa incerci sa vorbesti cu amandoi parintii, sa le spui ce ai pe suflet,(ca ii iubesti, ca ai nevoie de amandoi, etc) si ca ai dori sa formati in continuare o familie – daca se poate unita.
Va trebui sa te controlezi foarte bine, sa nu se observe ca faci discriminare intre ei.
Iti doresc din suflet sa reusesti ceea ce ti-ai propus.
Numai bine !

de dapy la 22 februarie 2011 - 19:35

Gaby
Esti simpatic/a,dar chiar nu sunt o microbista. Sincer , ma bucur daca se intampla ceva bun in orasul nostru, asa ca sper sa fi castigat cei de la Victoria. Daca nu….poate data viitoare.
Oricum mi-a placut intrebarea ta.
Numai bine! si Hai VICTORIA!!!

de dapy la 22 februarie 2011 - 19:52

TEST: SUNTETI O PERSOANA GENEROASA?

Raspundeti cu DA sau NU.
1. Impartiti intotdeauna ceea ce aveti cu cei mai necajiti decat dvs.?
2. Dati de pomana oamenilor saraci care cersesc pe strada ?
3. Va ganditi mai intai la dvs. atunci cand este vorba de bunuri materiale sau bani ?
4. Ati dat deja sume mari de bani unora care aveau nevoie, stiind ca nu va vor fi inapoiati niciodata ?
5. Considerati ca exista valori superioare valorilor morale ?
6. Ati fi in stare sa oferiti benevol – sau ati facut-o deja – pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizati semeni ai nostri de pe planeta ?
7. Va ocupati in majoritatea timpului de ajutorarea, sustinerea si oferirea de bunuri celor pe care viata nu i-a avantajat ?
8. Credeti ca trebuie sa dispuneti de foarte multi bani pentru a va arata generozitatea ?
9. Ati refuzat deja sa dati ajutor sub pretext ca nu cunoasteti persoana respectiva ?
10. Ati oferit ceva sau ati ajutat pe altcineva, stiind ca aceasta persoana va minte si doreste numai sa profite de generozitatea dvs. ?
Cotarea raspunsurilor :
Acordati-va un punct daca ati raspuns :
DA la intrebarile : 1, 2, 4, 6, 7, 10.
NU la intrebarile : 3, 5, 8, 9.
Interpretarea rezultatelor :
• Daca ati obtinut 10 puncte, sunteti o persoana foarte generoasa, care si-a fixat valorile morale mai presus de toate celelalte. Trebuie sa fiti foarte fericit/a si in pace absoluta cu dvs. insiva.
• Daca ati obtinut intre 5 si 8 puncte, va place sa oferiti si sa ajutati, chiar daca aceasta implica anumite privatiuni. Dar, atentie, sa nu fiti considerat/a prea credul/a.
• Daca ati obtinut intre 2 si 4 puncte, dati rareori de pomana si de asemenea impartiti rar cu altii ceea ce aveti. Este oare vorba de neincredere sau de un egocentrism prea accentuat ?
• Daca ati obtinut mai putin de 2 puncte, vaaai ! Fara comentarii !
Numai bine , si cat mai multa generozitate!

de Airsoftsm la 18 aprilie 2011 - 19:22

Bravo, dapy! Ai reusit sa dinamizezi o pagina cenusie, sa implici oamenii, sa ti se scrie, sa ai multe comentarii. Rareori obtii asa ceva, azi, cand toata lumea e preocupata cu griji materiale. Tine-o tot asa!

de dapy la 21 aprilie 2011 - 22:52

Airsoftsm
Multumesc pentru aprecierile tale.
Ai dreptate intr-o lume in care grijile materiale primeaza,lipsesc: balanta, echilibrul dar mai ales linistea sufleteasca.
Aceasta goana nebuna dupa acumularea cat mai multor bunuri materiale lumesti care sa ne desfete si sa ne dea linistea zilei de maine,se pare ca ne-a rupt de realitate. Goana după bunuri materiale văzută ca rezolvare a fericirea personală este din pacate, efectul modelelor promovate prin cultura de masă in momentul actual.Dar… orice inceput are si un sfarsit.
Numai bine.

de dapy la 22 mai 2011 - 15:57

Bine de stiut
Personalitatea fiecarui om este ceea ce il caracterizeaza si il diferentiaza de ceilalti. Studiile efectuate de catre specialistii in domeniu au dovedit ca nimeni nu este la fel ca altul. Nici chiar gemenii monogoti.
Suntem nevoiti sa interactionam zilnic cu diferite persoane si putem avea reale dificultati de relationare, nu numai cu sefii sau colegii, ci si cu proprii parinti, soti/sotii, sau copii. Ideal ar fi sa ne dezvoltam bune relatii interpersonale in orice situatie. Lumea in care traim nu este ideala si de multe ori o personalitate dificila devenim chiar noi.
Recent s-a afirmat ca personalitatile dificile se apropie ca sens de personalitatile accentuate si de regula, o personalitate accentuata este recunoscuta de catre ceilalti ca fiind deosebita in ceea ce priveste relationarea. Cei din jurul lor sunt nevoiti sa depuna eforturi deosebite pentru a se intelege cu ei. Reactiile le sunt percepute ca neobisnuite, uneori de neinteles. Pot fi persoane : agresive, critice, ironice, intrigante, care ii invinovatesc permanent pe cei din jur pentru problemele lor, care mint si care refuza sa-si asume responsabilitati, care fac promisiuni pe care nu le respecta niciodata, dar in realitate lucrurile s-au dovedit mult mai complicate. Posesorul unei astfel de personalitati simte ca este diferit, dar rareori o recunoaste.
Necesar este de precizat ca un individ cu o astfel de personalitate nu trebuie catalogat ca avand probleme psihice !
Personalitatile dificile reprezinta un procent din ce in ce mai semnificativ din populatie, datorita dificultatii de a avea succes in societatea de azi.
Ruperea relatiilor cu astfel de persoane poate implica complicatii mari si pentru a le face fata, trebuie sa intelegem de ce se comporta astfel. Literatura de specialitate prezinta o mare diversitate de tipuri de personalitati dificile si s-a demonstrat ca ne poate fi de mare ajutor sa cunoastem macar cateva dintre caracteristicile generale ale acestor personalitati.
In continuare va voi prezenta doar cateva dintre aceste tipuri de personalitati, cel mai usor de recunoscut in existenta noastra de zi cu zi.

• Personalitatea paranoica ( este vorba de temperament si nu de boala ) se indoieste de tot, traieste in lumea sa si nu se adapteaza usor schimbarilor. Caracteristica ii este hipervigilenta, urmareste totul de parca ar avea ochi la spate. Nu-i plac suprizele, nu prea are incredere in oameni, prefera singuratatea si are mai degraba un temperament introvertit. Indicat este sa i se explice clar motivele si intentiile, trebuie evitate ambiguitatile si sarcinile stresante. Daca ii sunteti sef, nu il aglomerati cu cereri foarte multe si neprevazute. Se apara foarte bine impotriva oricarei nedreptati. Este un bun luptator pentru ca vede adversari peste tot.
• Personalitatea schizoida este greu de identificat. „Schizoid” nu inseamna schizofren, chiar daca ambele cuvinte au aceeasi radacina greaca „schizo” care inseamna „rupt” in sensul de rupt de lume. Are putini prieteni apropiati si nu leaga prietenii cu usurinta. Nu cauta compania celorlati si prefera activitatile solitare. Nu se destainuie niciodata, sunt personalitati impasibile, tacute, dar extrem de imprevizibile. Recomandabil este sa le respectam nevoia de singuratate si sa le apreciem calitatile ascunse. Nu trebuie sa-i obligam la multa conversatie, dar nici lasati sa se izoleze complet, trebuie doar vizitati din cand in cand.
• Personalitatea anxioasa vorbeste de nelinistile sale ori de cate ori are ocazia, pune raul inainte, isi face griji inutile, munceste mult si este incordata fizic, verifica totul de mai multe ori, este permanent atenta la riscuri, in aparenta pare calma, dar reactioneaza prost in situatii neprevazute. Anxiosul este foarte sensibil la felul in care actioneaza si reactioneaza cei din jurul sau. In nici un caz nu trebuie sa i se reproseze ca se agita degeaba ! Trebuie lasat sa-si expime gandurile pesimiste pentru a si le inlatura. Important este sa nu fie enervat mai mult si sa-l linistiti daca e posibil. Ascultati-l si lasati-l sa-si duca ideea pana la capat. Cu siguranta il veti ajuta sa-si alunge gandurile negre.
• Personalitatea narcisista se caracterizeaza prin faptul ca se iubeste doar pe sine. In mitologia greaca Narcis era un tanar frumos, celebru, insensibil la iubirea altuia. Narcisistul in aparenta are o parere buna despre el, vrea sa fie tratat ca si cum ar fi superior. In realitate are un complex ascuns. Ii seduce pe ceilalti, ii manipuleaza pentru a-si atinge scopul. El este cel mai important, nicidecum dvs. In calitate de coleg nu-i acordati toata atentia, dar nici nu il ignorati. Daca e seful dvs. faceti tot ce puteti sa va obisnuiti cu el si nu il criticati niciodata. Indicat e sa va comportati echilibrat si atunci el va proceda la fel.
• Personalitatea dependenta poate fi considerata o personalitate care nu s-a maturizat, indiferent de varsta sa biologica. Ia cu greu o decizie, are nevoie de o permanenta incurajare a ideilor sale, se adapteaza greu la schimbari. Nu indrazneste sa aiba initiativa ori sa inceapa ceva nou, ii priveste pe ceilalti numai ca pe sefii lui. Uneori se comporta ca un copil extrem de ascultator fata de parintii sai. Daca va este coleg, este foarte bland si apreciaza foarte mult cand este tratat cu respect. Daca ajunge sef, ceea ce se intampla foarte rar, va fi foarte amabil.
• Personalitatea depresiva in orice situatie s-ar afla, vede doar latura negativa a acesteia. Persoana depresiva rade putin sau deloc, are o figura trista si morocanoasa. Se imbraca neglijent, ca si cum ar vrea sa nu placa nimanui. Poate avea tendinta de a lucra mult, sperand ca in acest fel va scapa de tristete si nu se entuziasmeaza niciodata. Daca vreti sa-l ajutati, ajutati-l sa vada partea buna a lucrurilor. Povestiti-i despre o terapie sau metoda care v-a facut sa va simtiti mai bine. Este necesara o mare atentie de a nu fi prins in capcana starilor sale depresive !
• Personalitatile obsesionale sunt extrem de preocupate ca totul sa fie facut ireprosabil, predomina o exagerare a detaliilor, atat de mult incat se pierde din vedere situatia in ansamblul ei. Au calitatea de a fi extrem de constiinciosi. In relatiile cu ceilalti au o personalitate rezervata, sunt niste firi formale si isi exteriorizeaza cu greu emotiile pozitive. Este indicat sa le aratati ca apreciati simtul ordinii, nevoia de a organiza totul, ca va respectati intotdeauna promisiunile si de preferat este sa le incredintati sarcini pe masura puterilor lor. Nu este recomandat sa faceti ironii pe seama maniilor lor, dar nici sa ii coplesiti cu afectiune.

Acestea ar fi doar cateva dintre personalitatile considerate dificile, iar cunoasterea lor ne poate ajuta sa intelegem motivele atitudinii unor persoane fata de noi la un moment dat. E necesar sa le intelegem, sa constientizam ca nici noi nu suntem perfecti si sa ne adaptam. Cu timpul vom avea o viziune mult mai clara despre ei si de ce nu, despre noi…

de dapy la 13 iunie 2011 - 07:03

PENTRU A AVEA O CARIERA DE SUCCES

Întrebări legate de construirea unei cariere (Gerard Egan, de la Universitatea Loyala din Chicago):
– Cine sunt eu? – Autocunoaştere: care sunt caracteristicile personale, interesele, aspiraţiile, calităţile, deprinderile, abilităţile, competenţele, aptitudinile, atitudinile, pasiunile/hobby-urile, capacităţile, stilul de viaţă etc.;
– Ce vreau să fac? – care sunt obiectivele de carieră pe termen scurt, mediu şi lung;
– Cine mă ajută? – reţeaua de persoane semnificative din viaţă;
– Care sunt paşii? – planul de acţiune concret, realizat cu activităţi şi termene-limită.

De ce calităţi este nevoie pentru a avea o carieră de succes?
• cunoaşterea propriilor aptitudini;
• nivel de aspiraţie ridicat;
• curajul de a-ţi asuma riscuri;
• persuasiune, perseverenţă;
• asertivitate în comunicare;
• respectarea angajamentelor;
• capacitatea de a finaliza o sarcină;
• îndrăzneala de a renunţa atunci când trebuie;
• puterea de a o lua de la capăt;
• coeficient ridicat de inteligenţă emoţională;
• şi nu în ultimul rând, să-ţi placă ceea ce fac

Bafta !

de edi la 15 noiembrie 2011 - 03:48

buna.cum sa fac sa ma uit la o emisiune tv daca in camera mea nu merge canalul acela si daca parintii nu ma vor lasa?

de NUME la 26 ianuarie 2014 - 16:51

Acest ziar ieftin este o porcarie!

de stavros la 26 ianuarie 2014 - 18:38

….zise famiglia tulipana de nagykaroly si mai lua o gura de asfalt….scuze am vrut sa scriu o cota parte de melearde din asfaltare si proiecte europenye…

de ghita la 6 octombrie 2014 - 09:16

De ce nu vorbeste nimeni ca in zona noastra se fac masuratori …pentru gazele se sist? SALVATI-NE CASELE !!!! ne paste un pericol imens mai ales ca suntem intr-o zona cu risc seismic de grad 7.( Oricine merge spre tasnad acyum poate vedea cablurile si senzorii care sunt peste tot).

de Ruxandra la 2 iunie 2015 - 14:18

Ce se intampla cu terenurile de sport din parc? Au fost gata acum un an si inca nu s-au dat in folosinta…pe terenurile de tenis cresc buruienile…le-ati facut doar sa fie facute??? Avem si noi doua terenuri de tenis in oras si pe alea le tineti inchise.Nici macar nu ati lasat pe poarta o hartie pe care sa scrieti ce se intampla cu aceste terenuri…canď se vor deschide sau cum functioneaza…ceva,orice ca sa stie cetateanul care vrea sa mearga sa foloseasca terenul de unde,cand si cum functioneaza sa se informeze…sau ceva orar,orice!!!!

DAR ASTA E ROMANIA!!!

DACA POATE CINEVA SA MA ANUNTE CAND SE VOR DESCHIDE…SAU DE UNDE POT SA FAC ROST DE CHEIE???

de fux alexandru[sany] la 27 septembrie 2015 - 13:12

buna ziua carei am locuit pana 1963 la carei strada nicolai balcescu 19 eu caut cine a invatat cu mine cu Suta yanos Droz stela.astaz locuiesc in isral scuzatz ca nu stiu bine de scris romaneste vorbesc cum scriu ungureste vorbesc mai bine telfonu portabila 0544529487 isral

de Renata la 8 septembrie 2018 - 15:47

Bună, as avea o întrebare, când ți se eliberează buletinul în cele 10 zile se calculează și sâmbătă și duminica?

de POMIAN IONUȚ-ADONIS la 16 august 2019 - 19:36

Bună ziua. Cu respect am o întrebare. Ce informații îmi puteti furniza (articol, date etc) privind biserica de pe dealul situat la intrarea în Carei dinspre Tășnad, pe partea dreaptă? Ce fel de biserică este? Ce reprezintă cele 16 sau 18 monumente cu Iisus pe drumul Golgotei? Am auzit că și ieri, 15 august 2019 a avut loc u n pelerinaj.
Vă mulțumesc anticipat și astept cu interes un raspuns daca este posibil
Numai bine!
Prof. Dr. Ionuț Pomian

de Buletin de Carei la 16 august 2019 - 19:51

Bună seara, vă rugăm să ne contactați pe adresa de mail…redactie@buletindecarei.ro. Multumim pentru înțelegere.

Lasati un comentariu