Dapy vă răspunde

MOTTO: “Cei curajosi isi spun “povestea” iar noi ceilalti , ascultam si ne gindim unde ne regasim in acea poveste…”

Bine ati (re)venit!

Daca sunteti in cautarea unei persoane specializate care sa va ajute in depasirea unui moment de impas sau a unei probleme, va oferim cateva informatii utile pentru a hotari ce este mai bine pentru dvs.

Motivele pentru care oamenii cauta ajutorul psihologului pot fi:
• felul in care se simt in general
• probleme in relatiile cu ceilalti… sau cu ei insisi
• trauma din trecut… sau situatii dificile cu care se confrunta in momentul actual
• daca esti deprimat, anxios, furios, confuz, ingrijorat, coplesit, nesigur, timid, singur, dezamagit, deziluzionat, disperat, in deriva,

…pentru oricare problema care te framanta, scrie-ne si noi iti vom raspunde! Scrieti comentarii mai jos sau trimiteti un mail la dapy@buletindecarei.ro

Atat problema care te framanta cat si datele tale vor ramane confidentiale!

Protejarea confidentialitatii
Art. VI.2. Psihologii vor proteja confidentialitatea tuturor informatiilor adunate în timpul activitatilor lor profesionale si se vor abtine de la dezvaluirea informatiilor pe care le detin despre colegi, clientii colegilor, studenti si membrii organizatiilor, exceptie facând situatiile: pentru protectia sanatatii publice, pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea savârsirii unei fapte penale sau pentru împiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru înlaturarea urmarilor prejudiciabile ale unei asemenea fapte. Divulgarea, de catre psihologi, a unor date care le-au fost încredintate sau de care au luat cunostinta în virtutea profesiei, daca aceasta este de natura a încalca clauza de confidentialitate, este interzisa.
Limitele confidentialitatii
Art. VI.3. Psihologii clarifica ce masuri se vor lua pentru protejarea confidentialitatii si ce responsabilitati familiale, de grup ori comunitare au pentru protejarea confidentialitatii, atunci când desfasoara activitati de cercetare sau ofera servicii. Înainte de primirea consimtamântului psihologul va informa clientul cu privire la limitele confidentialitatii si conditiile în care acesta poate fi încalcat, precum si asupra utilizarii posibile a informatiilor rezultate în urma activitatii sale.
Dezvaluirea de informatii
Art. VI.4. Psihologii pot împartasi informatiile confidentiale cu altii numai cu consimtamântul celor vizati ori de o asa maniera încât cei vizati sa nu poata fi identificati, exceptie facând situatiile justificate de lege sau în circumstante de iminenta sau posibila vatamare fizica sau crima.

comentarii

de alina la 27 February 2010 - 11:41

Buna,
Eu ce sa fac daca nu ma intelg cu parintii. nu ma intelg niciodata si nu pot sa fac cum vreau eu.toata ziua trebe sa stau la scoala si nic nu pot sa ies dupamasa.toti sunt asa?

de dapy la 27 February 2010 - 13:02

Draga Alina .
Mi-ar fi placut sa aflu mai multe detalii despre tine si problema pe care consideri ca o ai in relationarea cu parintii(varsta, motivele de neintelegere, de cand au inceput ). Oricum cea mai buna modalitate de comunicare – a fost, este si va ramane tot cea asertiva .
Daca doresti mai multe detalii…cu cea mai mare placere. Poti trimite email si la adresa mai sus mentionata dapy@buletindecarei.ro .
Numai bine ! dapy

de paul la 27 February 2010 - 16:53

as vre sa vorbesc cu tine intro probl mai delicata.urgent! sunt cabinete psihologice in carei? te rog raspuns urgent mersy!paul

de dapy la 27 February 2010 - 21:23

Salut Paul! Dupa cunostintele mele sunt 2 cabinete particulare in oras(informatii primesti pe e-mail), dar daca cumva esti elev, poate sti ca la toate unitatile scolare exista psiholog/consilier scolar.
Pentru orice problema , poti sa ii vizitezi, Sunt convinsa ca vei gasi persoana care sa te ajute in rezolvarea problemei tale .
Numai bine !dapy

de elev la 5 March 2010 - 21:50

Daca faci facultatea de psihologie,poti alege intre a fi psiholog de de cuplu,de consiliere,psihoterapeut???Este psihologia o meserie care merita facuta?
multumesc

de dapy la 6 March 2010 - 20:16

Salut!In primul rand , vreau sa incep cu a doua intrebare . Da psihologia este doar la inceput la noi in tara , asa ca din punctul meu de vedere are viitor.
Referitor la prima intrebare , mai intai trebuie sa termini o Facultate de psihologie, dupa care sa urmezi masterul intr-o anumita specializare .Pentru a ajunge psihoterapeut este necesara o formare speciala. Intra pe site-ul de la Asociatia Romana de Psihoterapie si poti afla care sunt conditiile.
ps. Ma bucur foarte mult ca ai ales aceasta cale! Daca iti place atat de mult si observi ca ai impact asupra celorlalti, atunci sunt sigur ca vei deveni un foarte bun psihoterapeut.
Numai bine ! dapy

de parinte la 7 March 2010 - 06:21

Buna ziua, am un copil la scoala generala; la o ora cu ” un psiholog al scolii” copii sunt pusi sa faca flotari daca vorbesc in timpul orei sau nu au un comportament cumsecade si alte asemenea pedepse.Credeti ca mai este posibil sa educi asa un copil? stiu ca noua generatie este foarte zgomotoasa si activa dar nu ar fi si altceva potrivit? multumesc

de dapy la 7 March 2010 - 19:48

Buna !Din cate cunosc personal, nu am auzit de vreo asemenea metoda specifica psihopedagogiei.
Daca totusi careva dintre educatori o utilizeaza, cred ca ar trebui atentionat, ca nu e o masura pedagogica, iar uneori poate sa faca mai mult rau decat bine .(cu atat mai mult cu cat este psiholog).
În esenţă, profesorii noştri ar trebui să pună elevii în faţa unor situaţii speciale , să stimuleze elevii să-i înţeleagă pe ceilalţi, să-şi controleze impulsivitatea şi să-şi imagineze care ar putea fi consecinţele acţiunilor şi reacţiilor lor.
Numai bine ! dapy

de parinte la 8 March 2010 - 06:13

Va multumesc pentru raspuns.Desi noi parintii nu am acceptat acest “psiholog” la inceput de an scolar, totusi conducerea scolii l-a trimis in clasele cu copii si face astfel de ore.Noi , parintii nu putem intervenii fara sa ne punem copii in pericol fata de atitudinea de dupa sesizare.Ce ne sfatuiti?

de dapy la 8 March 2010 - 11:29

Stimate ,,parinte”.
Nu as dori sa se interpreteze gresit raspunsul meu de catre nimeni, dar daca intradevar simtiti ca ,,va puneti in pericol copiii”, cel mai indicat ar fi sa formati o echipa si sa discutati deschis problema cu conducerea unitatii. De acolo veti putea obtine raspuns concret referitor la ce puteti interprinde in viitor. Presupun ca si dansa are niste coordonatori superiori, care probabil ar trebui informati de comportamentul dumneaei.
Din pacate sunt anumite persoane care nu se potrivesc deloc cu meseria pe care o presteaza (cu atat mai mult cu cat este vorba de un ,,doctor al psihicului “.)Nu neglijati nemultumirea dumneavoastra, si sperati ca exista si oameni intelegatori in jurul nostru.
Numai bine ! dapy

de maria la 10 March 2010 - 18:15

buna/ sunt eleva la o scoala generala din carei/as dori sa stiu ce pot face sanu mai tremur de emotii cand sunt scoasa la raspuns/uit aproape tot /multumesc

de dapy la 11 March 2010 - 05:35

Buna Maria. In fiecare unitate scolara din municipiul Carei exista un consilier scolar/psiholog, care sunt sigura ca ar reusi sa te ajute in rezolvarea problemei tale. Singurul lucru pe care ar trebui sa il faci , este sa te prezinti ca Cabinetul dumnealui si sa ceri ajutor. Sunt sigura ca problema ta se va rezolva . Numai bine ! dapy

de lenuta la 12 March 2010 - 09:24

draga Dapy,ce ii recomanzi tu Mariei, tine de ” cum ar trebui sa fie in mod normal”. Dar tu trebuie sa tii seama ca nu traim vremuri normale si un parinte deja a sesizat ce fac unii consilieri din scoli;cum crezi ca cineva se poate destainui unei persoane care utilizeza inca notiunea de Pedeapsa?
Cred ca tu esti o persoana deosebita, care pune suflet in ceea ce face; crezi ca toti sunt la fel? pentru unii consilieri scoala este un simplu loc de munca!atat! deci poate o ajuti cu un sfat pe Maria ,care cred ca a avut nevoie de curaj ca sa semnaleze asa ceva.

de dapy la 12 March 2010 - 15:41

Buna Lenuta
Din cate observ, sunt 2 intrebari.
1. Referitor la cazul consilierului respectiv .
2. Referitor la cazul Mariei.
Copiii învaţă cel mai bine în medii în care se simt preţuiţi, respectaţi şi în siguranţă. Utilizarea pedepselor în şcoli ,nu este numai o încălcare a drepturilor copilului dar este şi contraproductivă faţă de capacitatea acestora de învăţare; de asemenea există dovezi din ce în ce mai numeroase care arată că ar fi un mijloc de intimidare care duce la nefrecventarea şcolii. De asemenea, folosirea pedepsei ii invata pe copii ca violenta/agresivitatea, este un mod de a-ti rezolva problemele. Acest mesaj este perceput atat de cei care folosesc violenta ca pedeapsa, cat si de cei care primesc pedeapsa si nu in ultimul rand de cei care sunt numai martori la o astfel de situatie. Pedeapsa insa, nu dezvolta in nici un caz copilului autocontrolul necesar intr-o societate democratica.
Pedepsele sunt însă tolerate într-o oarecare măsură în unele unitati de educatie , ca o modalitate prin care unii îi disciplinează pe copii şi îşi impun controlul asupra acestora. Tocmai de aceea fiecare unitate are si un corp de control, care probabil in multe dintre situatii nu au cunostinta de felul cum se desfasoara unele activitati scolare .
Oare parintele unui elev care a trecut prin anumite situatii nu ar trebui sa aiba datoria morala de a aduce la cunostinta celor in drept aceste fapte? (diriginti, directori, inspectori de specialitate).
De asemenea, cred ca parintii/tutorii, nu ar trebui sa treaca cu vederea incidentele negative petrecute in scoli (care ar putea sa ia amploare in timp).
Sa nu uitam totusi, ca exista (si nu putine )cadre didactice care se daruiesc cu tot sufletul meseriei pe care o practica.
Nu vreau sa contest faptul ca nu ar exista si printre dascali, unii care nu prea le au cu psihopedagogia, dar din pacate asa cum ati remarcat, traim intro lume violenta, si cu multe minusuri morale. Ce sa mai vorbim de unii care s-au trezit in invatamant, cu toate ca nici pe departe nu prezinta abilitatile necesare. Sa dam vina pe system….pe societatea actuala…..pe politica….nu cred ca am rezolva nimic cu toate vaicarelile , in schimb putem (chiar suntem datori) sa luam atitudine in asemenea situatii

Referitor la Maria. Trebuie sa fim constienti, ca fiecare dintre noi, traim emotii pozitive dar si emotii negative. Aceasta nu inseamna ca orice emotie este daunatoare sau inutila si ca rezultatele cele mai bune le obtin cei pentru care lucreaza “rationalitatea rece”. Emotiile pot sa apara oricand, fie la un raspuns, la un test, la un examen sau intr-o simpla conversatie. Ce este bine de stiut…faptul ca emotiile sunt provocate de gandirea noastra.
Unii tineri trec foarte usor de la o stare emotionala la alta: acum sunt veseli si rad mult, iar in momentul urmator sunt furiosi din cine stie ce motiv. In unele situatii, adolescentii se manifesta ca si cum ar fi stapanii Pamantului, fara nici o teama, fara nici o inhibitie, dar la cea mai mica remarca rautacioasa din partea colegilor izbucnesc in plans. Unde sa mai punem ca majoritatea adolescentilor, desi vor sa para foarte curajosi, au palmele transpirate, iar respiratia si pulsul accelerate ori de cate ori trebuie sa raspunda intrebarilor profesorilor…
Toate aceste manifestari emotionale sunt normale, mai ales la varsta adolescentei, pentru ca tinerii traiesc fiecare experienta la intensitate maxima .Nu exista o regula general valabila pentru toti clientii cabinetelor de psihologie. Tocmai de aceea , psihologul ar trebui sa depisteze daca clientul are posibilitati de intelegere si de memorare a informatiilor sau, pur si simplu, exista un blocaj de tip emotional. Odata stabilit diagnosticul de hiperemotivitate, psihologul va observa in ce momente si in ce contexte apar starile de emotie accentuata. Doar pe urma se poate acorda un ajutor specializat pentru intelegerea emotiilor, pentru a le accepta si pentru a dobandi un anumit grad de autocontrol.
Vor trebui echilibrate aceste trairi emotionale, prin constientizarea lor, prin a face tot posibilul sa inteleaga (clientul)ce il deranjeaza in acele moment. Un specialist ii poate fi de un real folos in acest demers. Cu sprijinul acestuia s-ar descurca mai repede, mai simplu. Si sa nu uitam sunt si psihologi /consilieri , dedicati meseriei lor.
Numai bine , dapy

de MIRA la 19 March 2010 - 19:16

INTREBARE ? cine esti tu dapy ? de ce nu te semnezi cu numele tau adevarat ,sa stim si noi cu cine stam d vorba si cui ai spunem de fapt problemele personale,nu ti se pare ca ar fi mai corect?si am avea maimulta incredere in tine ?

de DADI la 19 March 2010 - 20:17

Conflictul intre generatii au existat de cand lumea ! Acesta este generat de gradul diferit de mentalitate dintre cele doua parti conflictuale.Sunt multe argumente care stau la baza mentalitati unei prsoane.Depinde de multe lucruri
si iprejurari care formeaza mentalitatea.Sunt multe principii dupa care unii isi construiesc gandirea,comportamentul,modul de viata.Exista doua categorii de oameni : cei evoluati spiritual si cei evoluati educational(cei scoliti )
exista o diferenta enorm de mare intre ei.Cei evoluati spiritual(dar fara prea multe scoli) se ghideaza in viata dupa principii religioase,in timp ce,ceilalti au o deschidere spre libertate ,respecta si se folosesc de liberul arbitru cu care sau nascut ,au o altfel de conceptie despre viata ,vor sa fie liberi in toate actiunile lor.Cele doua parti intra in conflict din momentul in care fiecare isi exprima parerea.Pentru ca nu are cum sa coincida parerea lor in nici o situatie ,intotdeauna v-a exista o disputa.Cei de facut ? Parintii trebuie sa respecte personalitatea copilului,sa nu evite dialogul,sa inteleaga ca o conversatie pasnica,nu agresiva,duce la calmarea situatiei.Parintii sunt cei mai agresivi si neintelegatori intr-o disputa.Copilul jignit ,ignorat,neinteles sau neascultat sufera,iar uneori o ia pe cai gresite din cauza ca nu este inteles de painti.Pe partea cealalta copilul trebuie si el la randul lui sa-si respecte parintii,sa incerce sa -i inteleaga si mai ales sa faca in asa fel sa-si confeseze toate problemele,sa aiba incredere in ei sa si-i faca prieteni.In mod sigur ca daca fiecare parte cedeaza 50%, conflictul se echilibreaza si se stinge .

de DADI SUNT - PTR. DAPY la 19 March 2010 - 21:05

EMOTIILE SE PRODUC INTOTDEAUNA INAINTEA UNEI ACTIUNI !CARE URMEAZA SA SE INTAMPLE!
- sunt blocaje energetice,energii negative care se produc in momentul in care mentalul persoanei se pune in conexiune cu acea actiune care urmeaza sau este deja in derulare.In momentul in care in subconstientul persoanei respective,actioneaza in mod invers proportional cu constientul,se declanseaza blocajul energetic.In timp ce constientul nostru este baiatul cuminte de birou si constiincios care se pregateste de actiune,subconstientul este celalat coleg ,care este mai comod si se pregateste de actiune doar la nivel informational,el este mai incet in actiuni,nu se grabeste, mereu are timp.Ei,acest fapt face ca acea energie pozitiva transmisa de constient corpului fizic simental,este blocata de subconstientul, care fiind mai lenes,nu actioneaza in acelasi timp cu constientul.Unul trage inainte,celalat in spate si la un moment dat totul se opreste.Astfel,apar acele emotii,inhibari,ale constientului care stie ca in momentul declansarii acelei actiuni pe care si le-a propus respectiva persoana ,ceva se v-a impotmoli,datorita subconstientului,care ce poate face astazi lasa pe maine.
Exista, multe remedii,conditia este sa accepti tratamentele terapeutice si sa
inveti sa folosesti autosugestia,care este un vindecator sigur.

de dapy la 19 March 2010 - 22:26

stimata MIRA
Faptul de a vorbi/comunica , m-a fascinat din totdeauna; necunoscutul/ misterul, de asemenea, si probabil tocmai de aceea am acceptataceasta provocare .
Cine sunt eu?
In viata de zi cu zi, sunt un simplu ,,muritor”, o persoana cu preocupari cotidiene asemanatoare multora dintre d-voastra/care pur si simplu face ceea ce face doar din altruism .
Ceea ce m-a determinat sa intru cu pseudonim este faptul ca in fata unui strain , unii se destainuie uneori mai bine decatin fata unui cunoscut. Cautam in anumite momente pe cineva cui sa ii spunem problemele noastre, cineva care sa nu ne judece, sa nu ne critice … sa fim doar ascultati…in final …. stiind fiecare ce e mai bine pentru noi. Oare daca nu ar fi asa, nu am discuta fata in fata cu cei cunoscuti???
Vrem sa ramanem in intimitatea nostra.Atat. Nu vrem nimic mai mult.
De asemenea, vad ca atingeti probleme delicate, precum corectitudine(din partea mea), incredere(din partea d-voastra) . Nu cred ca ar trebui pusa problema din acest punct de vedere.
Dar sunt sigura de un lucru : ma consider o persoana corecta (sau cel putin incerc), de asemenea de incredere (ps. Sa nu se inteleaga : perfecta /asta nu).
Numai bine , si va mai astept sa discutam .

de dapy la 19 March 2010 - 23:05

stimate DADI ,
Sunt perfect de acord cu completarile d-voastra , atat referitor la conflictele intre generatii, cat si cele legate de emotii. S-ar putea discuta mult pe marginea acestor tematici,insa m-am obisnuit in timp sa raspund scurt, si cat mai concis.
Ceea ce m-a surprins este tocmai abordarea celei de-a doua teme din punct de vedere al autosugestiei. Sunt din nou pe aceeasi lungime de unda cu d-voastra, dar haideti sa recunoastem : multora cand li se propune o terapie bazata pe autosugestie , te privesc cu reticenta, de parca le-ai cere ceva imposibil.Oamenii asteapta,,retete” in general,si nu vorbe.(ce parere ai?)
Eu personal :
1. Cunosc eficacitatea acestei metode,am utilizat-o si o mai fac in unele momente .
2. Este intradevar una dintre cele mai bune metode de autovindecare.
3. Multi dintre noi, neavand cunostinte despre ea, nu credem in eficienta ei.
Poate ar fi interesant sa o explicam si altora . Incercam ?

Numai bine!

de DADI SUNT - PTR. DAPY la 20 March 2010 - 20:34

Asa este,sunt multe terapii alternative,care se pot practica,cu rezultate foarte bune,dar din pacate asa cum spui tu multi nu cred in ele.Dar stii de ce? pentru ca nu au informatia necesara.Sigur ca,mi-ar place sa discutam si despre autosugestie si despre emotii,frica,despre ganduri,despre energiile negative si despre toate lucrurile rele care i se intampla unei persoane.Iar persoana,nu stie sa se apere din motivele pe care le-am scris mai sus.
Apropo de, cei care nu cred ,intr-un fel poate ca au dreptate,pentru ca sunt multe persoane care se dau Terapeuti,mari Parapshihologi sau mai stiu eu ce vindecatori, dar de fapt sunt niste infractori care insala.Dar oricum si nu se stie cand ,toate se vor intoarce impotriva lor ca un bumerang.Toate se platesc si nimic nu este intamplator in viata.Daca te intereseaza vreun subiect, iti stau la dispozitie.

de LACI la 24 March 2010 - 06:55

Este foarte adevarat,ca sunt multi care se dau ceia ce nu sunt,in zilele de azi nu mai stii la cine sa apelezi,ceia ce persista la oameni e stresul,frica si neincrederea .Cum se poate scapa de ele ?

de LACI la 24 March 2010 - 17:58

unde esti dapy ?

de dapy la 24 March 2010 - 18:41

stimate Laci

Unele persoane sunt predispuse la a a-si face griji din orice, (sunt : anxioase, nesigure de sine, pesimiste, suspicioase, mai vulnerabile la stres decat altele cu o viziune realista despre sine, lume si viata).O persoana stresata este o persoana in alerta, ingrijorata, surescitata nervoasa. Cand capacitatea organismului este depasita de solicitarile externe, se remarca nocivitatea stresului.
Totusi, nici reprimarea emotiilor nu este de dorit, fiind chiar nociv sa va inchistati intr-o tacere tensionata. Nu va inchideti in sine, lasandu-va coplesiti de emotii nocive de care nu stiti sa va eliberati. Reprimarea lor atrage dupa sine o multime de complicatii. Dar nici nu rabufniti incat sa aprindeti focul discordiei.
Natura ne-a inzestrat cu o rezerva relativa de energie adaptativa. Insa fragilitatea psihica, dificultatile personale (neincredere in sine si in ceilalti, pesimismul, anxietatea, retragerea in sine, dominanta emotiilor negative-furia, nelinistea, teamaa, disperarea, fricaa, supararea etc) si evenimentele externe sau de mediu, ne pot face vulnerabili la stres.
Componenta emotionala a stresului este importanta si in viata de zi cu zi, nu prea scapa nimeni de situatii stresante. Fiecare dintre noi reactionam la stres intr-un stil propriu in mare parte prin utilizarea unor tehnici sau metode de relaxare.Acestea sunt/pot fi o solutie foarte eficienta( ele ar trebui exersate pentru inceput in prezenta/impreuna cu un psihoterapeut ).

Am sa incerc sa va prezint doar cateva dintre cele mai simple metode de relaxare pe care le puteti incerca singuri, acasa , la serviciu, etc:

1. Respiratia. Aceasta metoda necesita cel mai putin efort si este cea mai rapida. Nu conteaza unde te afli. Trage aer in piept/inspiri, pe nas, timp de 2 secunde, iar apoi expira incet, pe gura, timp de 4 secunde. In tot acest timp concentreaza-te asupra respiratiei si nu te gandi la nimic altceva.
De ce functioneaza aceasta metoda? In primul rand pentru ca se elimina tot aerul din plamani si se oxigeneaza sangele. In al doilea rand pentru ca te deconectezi pentru 6 secunde de la stresul la care esti supus si iti lasi creierul sa se relaxeze si el putin. Iar in al treilea rand, elimina o parte din tensiunea fizica.

2. Autohipnoza.Este starea de transa pe care ne-o putem induce pentru a ne relaxa in perioadele foarte stresante. Este o forma de terapie eficienta pentru persoanele foarte tensionate, in care concentrarea este esentiala pentru alungarea emotiilor negative. Gaseste un loc linistit, in care sti ca nu poti fi deranjat. Aseaza-te intr-o pozitie confortabila, inchide ochii si incearca sa nu te gandesti la nimic. Imagineaza-ti cum intreaga tensiune corporala este eliminata prin extremitati, urmand cu gandul tot traseul acesteia. Respira incet, fara sa grabesti ritmul si sa te gandesti la ceva anume. Imagineaza-ti ca tensiunea de care te eliberezi va fi inlocuita de o stare de calm. Incearca sa te vezi in aceasta pozitie si asigura-te ca musculatura ta este relaxata, iar incordarile de orice fel sunt departe de tine.
Atunci cand simti ca esti complet detasat de probleme tale zilnice, respiratia este reglata si te simti confortabil in aceasta pozitie, numara pana la zece.
Vizualizeaza fiecare numar, fara sa te grabesti, simtind cum treptat intri in transa.

3. Pentru relaxarea la birou – Degetele se asaza sub birou, incercandu-se ridicarea acestuia. Alternativ, varfurile picioarelor se indreapta spre un obicet imaginar, intentionand sa-l impingeti. Acest exercitiu se poate efectua de cateva ori pe zi.

4. Pentru relaxarea spatelui – Spatele se va lipi de speteaza unui scaun, dupa care se executa o aplecare, urmarindu-se atingerea pieptului cu genunchii. Corpul ramane in aceasta pozitie timp de 10 secunde. Exercitiul se repeta de cateva ori. De asemenea, rasul reprezinta una dintre cele mai usoare metode pentru intarirea muschilor pieptului si ai abdomenului asa ca incercati sa radeti cat mai mult.

5. Pentru relaxarea gatului sunt indicate rotiri in ambele sensuri.

6. Pentru relaxarea ochilor – Daca ati stat pentru o perioada prea mare de timp cu ochii in monitor/TV, faceti o scurta pauza. Rotiti ochii de 5-6 ori in partea stanga si tot de 5-6 ori in partea dreapta.

De asemena ,in unele situatii cotidiene , s-ar mai putea apela la : autosugestia, muzicoterapia, exercitiile fizice, masaje, plimbarile in natura,uneori pentru detensionare este recomandat … plansul.

Multa sanatate !

de MARIN la 25 March 2010 - 06:56

….”sa razi…chiar si atunci cand iti vine sa plangi “…..?????

de dapy la 25 March 2010 - 20:11

Scuze!Dar chiar e de ras ..intrebarea! Deja ar fi ceva legat de neurologic.
Hai ca a fost buna !!!!(pe mine chiar m-ati facut sa ma rad ).
Numai bine !

de HORIA la 26 March 2010 - 18:57

chiar nu e de ras…cred doamna dapy ca nu stiti ,exista o zicala care spune:
“zambeste chiar si atunci cand iti vine sa razi”, chiar nu e de neurologie
e foarte bine sa zambesti cand esti suparat,sau ai probleme ,asta tine de autosugestie, ma asteptam la un raspuns mai pshihologic din partea dvs,da nu intotdeauna o faceti la subiect,scuze.

de HORIA la 26 March 2010 - 19:23

corectura :”zambeste chiarsi atunci cand iti vine sa plangi ” (scuze)

de HORIA la 26 March 2010 - 19:25

corectura…..zambeste chiar si atunci cand iti vine sa plangi “

de dapy la 26 March 2010 - 19:51

dl Horia ! A zambi si a rade nu e totuna . Domnul Marin , folosise termenul de ,,a rade “…asa ca …

Referitor la zambet, da: ar fi bine sa ne insotesca in cat mai multe momente ale vietii noastre.(poate ati auzit de efectul bumerang / exista si in acest caz).
Numai bine si sa avem parte de cat mai multe momente in care sa putem ,,rade”.

de dapy la 11 April 2010 - 14:38

Concediu NU, clienti, dupa cum se vede.
Dintr-un punct de vedere e bine !
Presupun ca oamenii nu au probleme/nelamuriri. Sau????
O zi buna !

de dapy la 22 April 2010 - 19:42

incepand de azi, voi pune la dispozitie diferite teste psihologice, care nu necesita o pregatire speciala in domeniu / pt. cei care doresc sa si le aplice.
Incepem azi cu primul chestionar : SUNTEŢI O PERSOANĂ SOCIABILĂ ?

Ştiţi să vă faceţi prieteni ? Vi se cere un sfat sau să faceţi un serviciu ? Este uşor de trăit cu dv. ? Pe scurt, sunteţi sociabil ? Pentru a afla răspundeţi la următorul chestionar .

1. O prietenă vă invită la aniversarea ei, nu cunoaşteţi nici unul dintre invitaţi. Ce faceţi ?
a) mergeţi, mulţumit de faptul că întâlniţi figuri noi ;
b) vă oferiţi să veniţi mai devreme pentru a o ajuta la pregătiri ;
c) vă cereţi scuze, motivând că sunteţi invitat(ă) în altă parte în ziua respectivă.

2. Pe stradă, un străin vă întreabă care este drumul spre gară, dar este greu de explicat şi sunteţi grăbit . Cum procedaţi :
a) îi spuneţi să întrebe un poliţist aflat în apropiere ;
b) încercaţi să-i explicaţi în modul cel mai simplu posibil ;
c) îl conduceţi personal la gară.

3. Vărul dv., pe care nu l-aţi mai văzut de câteva luni, vă face o vizită, dar tocmai urmăriţi un film bun la televizor. Ce faceţi ?
a) închideţi televizorul şi îi arătaţi musafirului dv. fotografiile de vacanţă ;
b) vă convingeţi oaspetele să urmăriţi filmul împreună ;
c) lăsaţi televizorul deschis, dar discutaţi cu vărul dv.

4. Unchiul dv. vă trimite o sumă de bani. Ce faceţi cu ei ?
a) economisiţi banii ;
b) organizaţi o mică petrecere ;
c) vă cumpăraţi ceva cu care să vă decoraţi camera ( un tablou, o lampă drăguţă, un tapet etc.).

5. Vecinii dv. v-au rugat să le supravegheaţi copilul cât timp merg ei la cumpărături, dar copilul se trezeşte şi începe să plângă. Ce faceţi ?
a) închideţi uşa de la camera copilului şi mergeţi să citiţi în bucătărie ;
b) luaţi copilul în braţe şi îi cântaţi pentru a-l adormi ;
c) verificaţi dacă are nevoie de ceva . Dacă plânge degeaba , îl lăsaţi să plângă, sperând că se va linişti.

6. Când aveţi timp liber, ce preferaţi să faceţi ?
a) să mergeţi la cinematograf cu prietenii şi să comentaţi filmul cu aceştia ;
b) să daţi o raită prin magazine ;
c) să rămâneţi acasă pentru a asculta muzică.

Cotarea răspunsurilor
Atribuiţi răspunsurilor alese de dv. punctajul corespunzător, conform tabelului. Faceţi suma punctelor obţinute; aceasta poate varia între 6 şi 18 puncte.

Întrebare 1 2 3 4 5 6
a 2 1 3 1 1 3
b 3 2 2 3 3 2
c 1 3 1 2 2 1

Interpretarea rezultatelor

Dacă aţi obţinut între 14 şi 18 puncte : sunteţi foarte sociabil, iar colegii vă iubesc mult ; sunteţi genul de om care îşi păstrează totdeauna surâsul şi care se gândeşte mai mult la ceilalţi decât la sine. Sunteţi ca o rază de lumină în grupul dv. de prieteni şi în familie, constituind un adevărat noroc pentru cei din jur.

Dacă aţi obţinut între 8 şi 13 puncte : nu agreaţi să rămâneţi singur, simţiţi nevoia de a fi printre oameni ; vă place să faceţi servicii celor din jur, dacă acestea nu presupun eforturi prea mari ; căutaţi mai mult să fiţi iubit decât să iubiţi, ceea ce nu este suficient. Trebuie să fiţi mai sociabil.

Dacă aţi obţinut mai puţin de 8 puncte : atenţie, trăiţi de-a dreptul singur. Sunteţi egoist şi să nu vă mire faptul că aveţi atât de puţini prieteni. Trebuie să ştiţi să vă faceţi util, să fiţi un pic mai agreabil. Ieşiţi din cochilie. Chiar şi dv. aţi putea deveni sociabil.

Spor la treba !!!

de PRODUCATOR AGRICOL la 28 April 2010 - 18:47

eu m obtinut 20 de puncte, cum e ?

de dapy la 1 May 2010 - 15:39

Sunteti glumet dl .PRODUCATOR AGRICOL: adica avand 6 intrebari , la care maximum pentru fiecare in parte poate fi 3 pct se poate oare ajunge la 20….Dar imi place atitudinea d-voastra . Nu va cunossc, dar cred ca sunteti o persoana care cunoaste si… utilizeaza gluma . Tineti-o tot asa. Poate data viitoare ies 21 !!!Numai bine !

de dapy la 1 May 2010 - 15:43

Revin cu o noua provocare .

Cum va vad ceilalti?
Raspundeti la umatoarele intrebari:
1. Consideraţi că multe dintre problemele de viaţă se rezolvă de la sine, chiar fără a vă ocupa personal de ele ?
2. Când este epidemie, credeţi că vă puteţi feri de gripă ?
3. Credeţi că există oameni pur şi simplu norocoşi ?
4. În general, vă preocupă să promovaţi social ?
5. Sunteţi adesea acuzat(ă) de lucruri pe care nu le-aţi comis ?
6. Când sunteţi pedepsit(ă), apreciaţi că dvs. nu aţi avut nici o vină ?
7. Consideraţi că atunci când se supără cineva pe dvs, are un motiv nejustificat ?
8. Oamenii vă ajută, de obicei, când apelaţi la ei după ajutor ?
9. Vă este uşor să-i determinaţi pe prietenii dvs să facă ceea ce vă doriţi ?
10. Credeţi că este mai bine să fii inteligent decât norocos ?
Rezultate:
Pentru răspunsul Da, primiţi un punct, iar pentru Nu – primiţi zero puncte.
1-3 puncte/ Sunteţi o persoană irascibilă, care îşi pierde repede controlul. Suferiţi de mania persecuţiei şi aveţi mereu sentimentul că cineva vă doreşte răul.
4-6 puncte/ Aveţi încredere în voi înşivă şi ştiţi să faceţi deosebirea între ceea ce este bine şi ceea ce este rău. Sunteţi o persoană optimistă, curajoasă şi destul de stăpânită. Rar vă ieşiţi din fire şi atunci aveţi un motiv întemeiat.
Peste 6 puncte/Sunteţi o persoană orgolioasă şi extrem de încăpăţânată. Cu greu vă poate intra cineva în voie. Ştiţi să vă controlaţi, dar de multe ori, preferaţi să acţionaţi întâi şi apoi să vă gândiţi.
Spor la treaba ! Numai bine!

de dapy la 1 May 2010 - 15:49

test 3 CE IMPRESIE LASI CELOR DI JUR?

Daca eşti curios să afli ce impresie laşi celor din jur, rezolvă testul de mai jos şi vei descoperi de câtă popularitate te bucuri în anturajul apropiat.
Daca ti se potriveste poate ma anunti si pe mine . Daca nu, fa la fel !

1.Aţi jignit o persoană la care ţineţi mult, fără să vreţi …
1. îmi cer scuze cu prima ocazie
2. cu siguranţă, că pe viitor, va evita să-mi vorbească
3. îmi este foarte ruşine

2.O bună prietenă a uitat să vă felicite de ziua de naştere …
1. încerc pe cât e posibil să nu-mi vărs nervii pe ea cu prima ocazie cum o întâlnesc.
2. o sun şi îi cer socoteală
3. mă doare că a uitat data

3.Într-o discuţie aprinsă, ţineţi mult la părerea dvs ?
1. da, când ştiu că am dreptate
2. da, dar ştiu să fac glume ca să nu supăr pe nimeni
3. mă comport diferit, în funcţie de importanţa temei discutate

4.Tocmai aţi aflat că sunteţi bârfit pe la spate …
1. ţin minte totul
2. plătesc cu aceeaşi monedă persoana care m-a bârfit
3. încerc să descopăr ce l-a determinat să facă acest lucru

5.Noul Dvs. Prieten nu a venit la întâlnire …
1. el e cam retardat
2. sigur a uitat de întâlnire
3. el nu mă place, de fapt

6.Cum v-ar plăcea să vă serbaţi ziua de naştere ?
1. să fiu invitată la un restaurant bun
2. să merg cu prietenii la munte
3. să dau o petrecere la mine acasă

Întreb. 1 2 3 4 5 6
A 1 2 3 2 1 3
B 3 1 1 3 2 2
C 2 3 2 1 3 1

Rezultate

6-9 puncte- Felul dvs. deschis, este apreciat de cei din jur. Se observă că nu faceţi deloc concesii pentru a fi crezut, ci sânteţi foarte direct. De aici se trage şi farmecul dvs.

10-14 puncte- Sunt foarte puţini oameni care nu vă găsesc simpatic. Ţineţi la distanţă mai ales acele persoane cu care este inutil să fiţi în relaţii apropiate.

15-18 puncte- Cel care ştie atât de bine ca dvs. ce are de făcut, mai jigneşte din când în când pe cineva. Să faceţi compromisuri nu înseamnă că vă trădaţi principiile. Nu încercaţi decât să vă faceţi şi să le faceţi şi altora viaţa mai uşoară.
Spor la treaba !

de PRODUCATOR AGRICOL la 2 May 2010 - 15:33

Ceva mai simplu nu aveti /?,e complicat si nu e nici timp nici rabdare,asa ca asteptam alceva,in fond ,personal nu ma intereseaza cine ce parere are despre mine, sau alte chestii.Ceva mai atractiv, mai comic sa ne tina la calculator,nu vedeti ca nimeni nu a postat ca ar fi facut primul test…/
Ceva subiecte mai tari, mai de interes, nu stiu alceva……….

de dapy la 2 May 2010 - 17:34

Eu ma gandesc ca totusi este cineva care sa fie interesat de a se autocunoaste…. Cat despre faptul ca nu suntem interesati de ce parere au ceilalti despre noi….mai putem discuta. Initial si eu zic la fel(uneori), dar totusi sunt interesata in ce fel sunt perceputa de catre cei din jur. Traim intr-o societate , iar acest lucru include atat: EU(propria mea persoana, cat si CEILALTI.

Pt. DL. PRODUCATOR AGRICOL
- Intrebare : care ar fi dupa parerea dv. meseriile spre care ar trebui orientati tinerii din ziua de azi?
Nu de alta, dar cunosc o multime de absolventi de cursurri universitare, care actualmente nu au un loc de munca sau presteaza o cu totul alta activitate decat cea pentru care s-au pregatit.
Spre ce domeniu v-ati indruma copilul in cazul in care v-ar solicita sprijin in alegerea carierei?
Numai bine !!!

de maria la 2 May 2010 - 17:43

Buna ziua. Am o problema .Am divortat de 2 ani de sotul meu, iar din acel moment parca am inceput sa ne intelegem mai bine. Considerati ca mai este posibil sa ne refacem viata impreuna ? Multumesc .
Referitor la teste , va rugam sa mai publicati . Eu le fac de cate ori apar , si chiar am aflat ceva despre mine. Multumesc .Noapte buna.

de PRODUCATOR AGRICOL la 3 May 2010 - 10:40

Nu cred ca trebuie sa pregatim copii intr-o directie anume,ci mai degraba sa ne gandim,sa aflam si sa-i ajutam sa descopereei insisi ce directie ar fi cea mai potrivita pentru ei.

de PRODUCATOR AGRICOL la 3 May 2010 - 11:04

pentru Maria
Ciorba reincalzita,nu are acelasi gust ca cea proaspat pregatita!

de dapy la 4 May 2010 - 18:11

Draga Maria. Nu cunosc motivul pentru care a-ti ajuns la divort, totusi ma gandesc ca a fost unul cat se poate de serios. Cat despre faptul ca de atunci va intelegeti mai bine, ce sa iti spun…poate ca v-ati dat seama de ce ati pierdut. Referitor la refacerea casniciei, : da este posibil, mai ales daca o doriti ambii parteneri. Totusi, ganditi-va bine care a fost motivul pt. care a-ti ajuns aici. Crezi ca s-ar mai putea repeta ??? Nu e usor sa treci peste un divort, mai ales daca chiar ai tinut la persoana respectiva.Cand esti inselat odata …doare; a doua oara… crezi ca ar fi mai usor???
Daca vrei sa discutam acceseaza adresa mea de e-mail.
Numai bine , si multa intelepcine!

de dapy la 4 May 2010 - 18:22

pt. PRODUCATOR AGRICOL
Da. Copiii ar trebui sa stie inspre ce directie doresc sa se orienteze. In schimb ca si parinte pot sa imi dau si eu cu parerea. Isi doreste oare copilul meu o diploma…. este constient de ce il astepta in viata?
E greu ..dar nu imposibil.
Totusi, din p.d.v.al dv, care considerati ca ar fi un domeniu din care sa poti trai decent in zilele noastre, sa iti poti intemeia o familie, sa cresti un copil???(lasand la o parte zona politica).
Numai bine .

de dapy la 21 May 2010 - 18:09

CULORILE SI INFLUENTA ASUPRA LOR ASUPRA VIETII

Oamenii sunt influeţaţi în mare proporţie de culori. Culoarea ne însoţeşte permanent, ea fiind constantă în existenţa noastră. Avem o paletă largă de culori de la cele ale hainelor pe care le purtăm, ale mobilei pe care o folosim pentru a ne decora casa, la cele ale produselor alimentare pe care le consumăm. Culorile calde, deschise stau la baza unei bune dispoziţii, având un efect stimulativ şi intreţinând o stare afectivă pozitivă. Aceste culori ne pot face mai deschişi, mai comunicativi. Culorile reci, închise induc stări psihice de tristeţe, depresie, scăzând nivelul energetic. Aceste culori ne pot face mai tăcuţi sau meditativi, interiorizaţi. Atracţia sau, dimpotrivă, repulsia faţă de o culoare indică modul de raportare a personalităţii la exterior. Culorile sunt în concluzie un important instrument de psihodiagnoză a personalităţii. Preferinţele cuiva pentru anumite culori pot da informaţii importante despre structura personalităţii sale. Asocieri interesante pot fi facute între culori, trăsăturile de personalitate şi trăirile unui om. În momentul în care facem alegerea unei anumite culori ne proiectăm trăirile şi stările interioare în exterior. Semnificaţia culorii este una universală indiferent de sex, vârsta sau educaţie.

ASTFEL: ALB: Din punct de vedere psihologic, albul simbolizează puritatea, inocenţa, pacea şi linistea sufletească. Persoanele care preferă albul sunt prietenoase, sincere şi înţelegătoare. În feng shui, albul simbolizeză atât viaţa, cât şi moartea. În China este o culoare asociată cu moartea, iar in Europa cu puritatea. Albul reprezintă totalitatea şi spiritul, inspirând de asemenea curăţenie şi răcoare.

ROŞU: Roşu înseamnă căldură, provocare, spirit de sacrificiu, luptă, forţă, faimă şi emoţii puternice. Roşul este stimulativ, excentric, senzual.Este culoarea preferată a persoanelor active şi viguroase, având o voinţă foarte puternică, cu initiaţivă, independente. Cei care preferă roşul pot fi chiar agresivi uneori, atunci când îşi exprimă convingerile sau cand îlşi urmăresc scopurile. Datorită energiei şi dinamismului care îi caracterizează, ei simt nevoia de a se implica permanent în diverse activităţi, fiind competitivi şi dominanţi.

ROZ; Rozul inspiră sensibilitate, romantism, dragoste, căldură, fiind o culoare care nu se potriveşte persoanelor temperamentale. Rozul are de asemenea capacitatea de a vindeca.

PORTOCALIU; Portocaliul este o culoare caldă care exprimă energia, optimismul, revitalizarea, curajul, încrederea în forţele proprii, implicarea în acţiune. În exces, portocaliul devine iritant. Cei care preferă această culoare sunt persoane sociabile, spirituale. Portocaliul poate fi folosit pentru momentele de meditaţie sau chiar ca antidepresiv.

GALBEN ;Galbenul, culoare caldă, înseamnă din punct de vedere psihologic tot ceea ce este spontan, original şi creativ, vesel şi optimist, îndepărtând anxietatea şi depresia. Galbenul reprezintă tot ceea ce este inovator şi modern, tot ceea ce înseamnă evoluţie, schimbare, punându-se accent pe larghete şi expresivitate neinhibată. Momentele de tandreţe, de intimitate sunt de asemenea cuprinse în galben. Persoanele care îl aleg sunt active, comunicative, ambiţioase expansive, tolerante, răbdătoare. Acestea dau dovada de înţelepciune, cutezanţă, bogăţie interioară şi dragoste de viaţă.Cine preferă galbenul doreşte relaxare din supărări şi probleme şi speră la o mare fericire direcţionată către viitor.
Galbenul doreşte câştigarea importanţei şi a înaltei consideraţii a celorlalti, dar fără a avea mândria verdelui.

ALBASTRU ; Albastrul este o culoare rece care reprezintă calmul, fiind odihnitoare, relaxantă, detensionantă şi având efect de sedativ. Folosită în exces duce la izolare, putând provoca depresii. Persoanele care îl aleg sunt oameni paşnici, loiali, iubitori, optimişti şi răbdători în abordarea şi rezolvarea problemelor. Aceştia au nevoie de un mediu ordonat, calm şi linistit, cu relaţii lipsite de controverse şi care inspiră încredere. Albastrul este simbolul tandreţei, feminităţii, temperamentului liniştit, fidelităţii, stabilităţii, echilibrului. Fiind aproape de spiritualitatea portocaliului, el înseamnă glorificarea vieţii divine şi adoraţie, prietenie şi bun-simţ. Albastrul este adevăr şi onestitate, inspiraţie şi înţelepciune, dragoste şi dedicare. Albastrul este un vulnerabil, reprezentând profunzimea sentimentului de loialitate. El denotă împlinire şi mulţumire, armonie şi sigurantă.

TURCOAZ ; Turcoazul induce liniştea şi relaxarea folosindu-se atât în recuperările fizice, cât şi psihice.

VERDE ; Verdele exprimă psihologic voinţa de acţiune, tenacitate şi perseverenţă. Deşi este o culoare rece, ea linişteşte, având o predispoziţie către relaxare şi meditaţie si favorizând concentrarea. Verdele este pace şi armonie, vindecare şi chiar un calmant pentru stres. Persoanele perseverente şi îndrăzneţe preferă această culoare, ei neimpunându-se ostentativ, deşi au nevoie să impresioneze şi să fie apreciaţi. Pentru ele contează foarte mult şi creşterea propriei valori. Aceste persoane dau dovadă de flexibilitate şi adaptabilitate crescută. Folosit în exces, verdele aduce prospeţime, speranţă şi regenerare.
Verdele poate fi şi căutarea condiţiilor de viaţă mai bune atât pentru sine, cât şi pentru ceilalţi.

VIOLET ; Violetul se obţine din albastru şi roşu, reţinând trăsături ale ambelor culori. Violetul încearcă unificarea impulsivităţii roşului şi blândeţea albastrului, având însă şi un efect de contradicţie optimism-nostalgie sau atracţie-respingere. De asemenea, când violetul apare, este prezentă şi dorinţa de a fascina, dar şi de a fi fermecat la rândul său, persoanele care o preferă dorind magie în relaţia lor. Alegerea violetului înseamnă satisfacţie personală, intimitate, sensibilitate şi o legare uşoară a relaţiilor.Din punct de vedere afectiv exprimă tristeţe şi melancolie. Violetul înseamnă şi echilibru, demnitate sau spiritualitate, reducând chiar sensibilitatea la durere.Se remarcă înclinaţia către ocupatii ştiinţifice sau profesionale.

MARO ; Maro-ul concentrează atenţia, fiind de asemenea o culoare elegantă. Cei care aleg această culoare au o nevoie crescută de confort fizic, siguranţă, stabilitate şi liniste. Persoanele care au maroul drept culoare preferată pot da dovadă chiar de conservatorism sau de incapacitate de a se adapta la medii mult prea dinamice. Utilizat în exces, maroul devine constrangător şi restrictiv.

GRI ; Griul este neutru din punct de vedere psihologic, nefiind stimulativ, căci nu relaxează, dar nici nu tensionează. Griul este ca un teritoriu neocupat, ca o graniţă între ariile contrastante, plasându-se undeva la jumătatea drumului dintre negru şi alb. Griul înseamnă izolare, neimplicare, separare, acţiune mecanică şi artificială. Griul atenuează efectele culorilor cu care se combină.

NEGRU ;Negrul poate fi considerat negarea culorii. Negrul reprezintă negarea însăşi, abandonul, renunţarea. Însă albul şi negrul sunt asemenea celor două extreme Alpha şi Omega, adică începutul şi sfârşitul. Negrul induce interiorizare, nelinişte sufletească, depresie, tristeţe, dar poate însemna şi profunzime, stabilitate, protecţie, putere. Preferinţa pentru negru poate să denote renunţare, nemultumire sau revoltă faţă de de viaţa unei persoane în general. Negrul este asociat cu gravitatea, negativismul, lipsa speranţei, regretul, ostilitatea, răul, distructivitatea şi chiar moartea. Utilizat în cantităţi mici poate fi introspectiv, însă în cantităţi mari este deprimant.

de dapy la 1 June 2010 - 14:14

Pentru a incepe sa va transformati ranile in surse de putere si de compasiune, trebuie sa identificati povestile pe care le spuneti.
Ori de cate ori spunem o poveste despre experienta noastra sau a altcuiva, noi
distribuim personajele in trei roluri, care formeaza un arbitrar triunghi al lipsei de putere.
Aceste personale sunt victima, agresorul si salvatorul.

Daca va-ti situa in afara povestii,demersul acesteia ar lua o alta interpretare.
Numai bine!

de dapy la 1 June 2010 - 14:19

Dragi copii,
Vă doresc în primul rând „La mulţi ani!” şi sper ca această zi, care vă este special dedicată, să vă găsească pe toţi fericiţi, sănătoşi, înconjuraţi de persoanele care vă sunt dragi.Să vă bucuraţi cât mai mult de această perioadă pentru că ea este unică în viaţă şi vă veţi aminti cu plăcere şi cu bucurie de aceste clipe.
Lucian Blaga, afirma: “copilăria este inima tuturor vârstelor”, este mai preţioasă decât orice valoare materială, fiindcă reprezintă “capitalul” de speranţă al viitorului.

LA MULTI ANI!

de Remus la 3 June 2010 - 15:20

As dori sa stiu si au loc zilele orasului. Multumesc mult.

de dapy la 6 June 2010 - 08:55

CURSA VIETII !
Pornim in calatoria vietii ,cautand ,, destinatia”, dar deseori ne pierdem pe parcurs.
Stau sa ma gandesc cat de impresionant e acest drum , pe care noi nu ne oprim sa il vedem, sa il analizam, sa il admiram . Am avea multe de vazut sau de trait. Dar noi, fugim dupa rezultate, dupa victorii, dupa recunostinte, dupa efemere…. Alergam dupa un obiectiv, pe care unii nu il atingem niciodata , uitand sa ne mai uitam in jurul nostru.
Zilnic alergam dupa ceva. Alergam la job, alergam de la job, alergam la magazine, alergam la piata , alergam acasa, alergam la gradinita, alergam invizite,etc. In mod sigur in fiecare zi alergam dupa ceva sau cineva.
Traim in era IT , o lume care ne ofera acces la informatii, ne ofera acces la prietenii care ne sunt departe, la posibilitati, la oportunitati, la mijloace, la idei, la vise. La o multime ….si la nimic. Chiar si cu aceste posibilitati la indemana noastra totusi alergam. In fiecare zi. Iarasi si iarasi.
Toata aceasta fuga nebuna ne face sa ne irosim bucuria propriei noastre vieti, a copiilor nostri, a parintilor , a celor dragi noua….
Oprindu-ne la un moment dat din aceasta cursa , constientizam ca am pierdut atata timp pe care nu il mai putem recupera. Cum regasim calea catre noi si tot ceea ce am pierdut? Mai stim cine suntem in momentul in care ne oprim din aceasta alergare perpetua?
E greu sa ne regasim la un moment dat…dar totusi nu e imposibil.
O zi frumoasa!!

de dapy la 6 June 2010 - 08:58

Remus
Buna !
Zilele orasului sunt in perioada 18-20 IUNIE 2010.Amanaunte gasiti pe pag:
https://www.buletindecarei.ro/2010/06/zilele-careiului-competitii.html
numai bine

de de la dapy la 12 June 2010 - 17:38

Ieri a fost ultima zi de şcoală din acest an. O nouă generaţie de-a 12-a ,a terminat… o altă abia aşteaptă să ajungă în prima zi de liceu. Pentru toţi, însă, vacanţa va îngropa undeva în suflet toate amintirile strânse în această perioadă
- Ce a insemnat pentru voi anul acesta şcolar. Câte amintiri o să adăugaţi în cartea vieţii şi de câte dintre ele o să vă mai aduceţi aminte cu nostalgie peste ani. Dar despre profesorii vostri?Poaate vreti sa le transmiteti …ceva anume .
EU, ce as mai avea de spus? Să aveţi 3 luni de vis, vacanţa să fie aşa cum vă doriţi să fie şi să vă distraţi de minune. Celor care sunt “prinşi” în examene, multă baftă, trageţi tare de carte pe ultima sută de metri şi apoi distracţie plăcută.

Oops! Urmeaza un examen IMPORTANT in imediata perioada : BAC-ul …Nu are sens sa-ti reamintesti ca ai avut un an la dispozitie pentru o pregatire temeinica si iata-te, pe ultima suta de metri!
Ar fi bine sa fie asa, dar pana atunci , va reamintesc etapele unei invatari eficiente, pe care sa le utlizati.
Este important :
- sa intelegi materialul pe care il inveti, familiarizandu-te cu textul si utilizand o memorare logica;
- sa imparti materialul de invatat in secvente logice, unitati cu sens din care sa extragi esenta ,da…exact asa cum ai invatat in clasa 4-a,ideea principalala, care are rol de idee ancora si te ajuta sa-ti reamintesti continutul paragrafului; apoi treci la paragraful urmator,procedezi in acelasi fel, dupa care repeti si paragraful intai ,si paragraful al doilea si,tot asa…folosind acelasi algoritm. Poti recurge la cuvinte cheie, care sa te ajute sa reactualizezi materialul si carora le poti da tu o semnificatie:
- sa fixezi in ansamblu materialul;
- sa recapitulezi schemele realizate.
Iata si alte cateva tips-uri:
- creeaza-ti o ambianta placuta in camera ta: culori optimiste, temperatura optima, iluminat adecvat;
- consuma fructe care iti dau energie( portocale,piersici, struguri, mere etc) si legume proaspete verzi:broccoli, spanac.;
- exerseaza invatarea permanenta care duce la intarirea conexiunilor neuronale si la o invatare mai rapida; asa ca daca esti lenes si circumstantele te obliga sa inveti la un moment dat iti va fi mult mai greu decat daca aloci ceva timp aceastei activitati;
- evita factorii stresanti, de natura fizica:zgomot, aer poluat etc;
- si,… nu uita sa folosesti si pauzele
Numai bine !

de gabi la 13 June 2010 - 17:07

cat de tocilar(a) poti fi, dapy!! :p

de de la dapy la 18 June 2010 - 10:43

pt Gabi
Nu sunt /nu am fost niciodata adepta ,,TOCELII”.Tocmai de aceea o iau sistematic .Oricum ….m-ai pus pe ganduri! Care ar fi dupa tn metoda ,,forte ” de a studia??? O vreau si eu !!!
Numai bine !
Spor la invatat !

de la dapy la 20 June 2010 - 08:12

Momentde reflexie
Haideti sa ne uitam la societatea de astazi. Ce vedem? Din ce in ce mai multi oameni care renunta sa mai gandeasca. Promovam prostia la orice colt de strada. Bunul simt e o chestie pe care o citim in cartile de istorie.

Cu toate astea, ne batem in piept. Ne ridicam in slavi ca suntem in culmea evolutiei, ca am realizat in ultimii ani cat n-am realizat in tot restul timpului. Asa sa fie oare?

Hai sa vedem ce-am realizat in ultimii ani. Am reusit cu succes sa ne poluam planeta. Am reusit sa ne uram semenul mai mult decat sa-l iubim. Am reusit sa ajungem sclavii societatii.

Asta este dezvoltarea? Asta-i culmea evolutiei? Sa avem cele mai noi plasme in casa? Sa conducem cele mai noi masini? Sa facem bani cu caru, chiar daca asta inseamna sa-mi ingenunchez adversarul? Asta este dezvoltarea? Materialul ….e dezvoltare?

Mintea e dezvoltarea. Gandirea. Puterea de a intelege un lucru, un fenomen, de a nu respinge nicio ipoteza oricat de nerealista este, de a avea bun simt, de a-ti iubi seamanul, de a te detasa de eul acela interior care-ti da impresia ca esti mai presus de toate si de multe alte lucruri care te fac pe tine om (om, oameni, s.m. Fiinţă superioară, socială, care se caracterizează prin gândire, inteligenţă şi limbaj articulat…).

Am ajuns sa calculam totul, am ajuns sa nu mai credem in nimic mai presus de noi, credem doar in statistici, in rapoarte, nu mai avem posibilitatea de a ne detasa de societatea asta infecta. Am ajuns sa murim inainte de a ne naste.
Numai bine

de la dapy la 26 June 2010 - 07:27

EXAMENUL DE BAC
Pregatirea examenului nu inseamna doar studiu individual si testari succesive, ci si ORGANIZAREA EFICIENTA A TIMPULUI pentru odihna si relaxare si antrenament psihic pentru o atitudine pozitiva.
Planifica-ti perioada de invatare, astfel incat sa ai in fiecare zi timp pentru relaxare. Sportul sau miscarea in aer liber sunt reconfortante dupa orele de studiu intens. Nu trebuie sa te gandesti la examen sau la materia pe care mai trebuie sa o parcurgi. In seara dinaintea examenului culca-te mai devreme ca de obicei, nu mai tarziu de 21:30.

Alimentatia sanatoasa
Organismul are nevoie de sustinere in perioadele de efort intelectual. Consumul energetic creste si ai nevoie de propriul program de alimentatie sanatoasa. Se recomanda reducerea consumului de cafea, tigari, mancaruri grele etc, in avantajul fructelor si al legumelor bogate in vitamine. In seara dinaintea examenului, nu manca mai tarziu de orele 18:00, iar mancarea sa fie usoara.

Starea generala
Elimina pe cat posibil stress-ul suplimentar. Amana pana dupa examen discutiile despre posibilul rezultat la examen. Adopta o atitudine pozitiva si ai incredere in fortele proprii. Ai invatat, esti pregatit, rezultatele la testele simulate sunt bune. Gandeste-te ca stii si ca vei rezolva perfect probele in timpul examenului.

Trusa de examen
Ia cu tine tot ceea ce crezi de cuviinta ca ai nevoie. Verifica daca ai actele de identitate necesare, instrumente de scris de rezerva, o sticla de apa. Respecta regulamentul de participare la examen impus de organizatori.

Examenul propriu-zis
In dimineata examenului, o rezerva de timp de 15 – 30 minute e absolut necesara pentru a ajunge mai devreme si a te acomoda cu sala de examen. Focalizeaza pe subiectele primite si ignora ceea ce fac ceilalti candidati. Fii linistit, concis si pe subiect. Examenul este important si il vei trece cu bine. Elimina orice ganduri care ar putea sa iti distraga atentia. Concentreaza-te.

Sursa: http://www.ebacalaureat.com
SUCCES TUTUROR ABSOLVENTILOR !!!

de de la dapy la 27 July 2010 - 13:07

In ultima vreme se discuta tot mai des despre depresie . Ce este depresia,care sunt factorii cauzatori ai acesteia, de unde vine , la ce ne duce…sunt intrebari la care se dau mii si mii de raspunsuri. Va voi face in cele ce urmeaza o radiografie a depresiei.Daca exista in comportamentul d-voastra sau a celor din jur , unele dintre aceste simptome, nu asteptati sa treaca de la sine , ci apelati cu incredere la specialisti.
Din punct de vedere psiho-social depresia este considerată o tulburare afectivă a stimei de sine in contextual relaţiilor interpersonale .
SIGMUND FREUD afirma că este,, o furie îndreptată spre interior , ca rezultat al dezechilebrelor biochimice din organism , datorită abuzului de medicamente sau trăirea unor traume . Forma particulară a depresiei este melencolia . ,,
BIBRING consideră că este ,, o tensiune dintre ideal şi realitate ce se manifestă printro pierdere de identitate , idealizare şi oglindire la persoana in cauză .,,
- Dureză cel puţin 2 săptămîni la persoana în cauză .
- Nu are vârste se manifestă atât la adulţi cât şi la copii.

CAUZELE DEPRESIEI
PLANUL FIZIC
- Consum de droguri ,alcool ,medicamente
- Alimentaţie dezechilibrată -deficit de vitamina B12
- Folosire excesivă de energizante ce duce la distrugerea reacţiilor chimice din creier
- Schimbare climatică exemplu o zi ploioasă si anotimpul de iarnă favorizează apariţia depresiei datorită faptului că individual in cauză este privat de lumină

PLANUL BIOLOGIC
- Predispoziţii genetice
- Transformării hormonale şi bio-chimice în interiorul organismului
- Boli somatice ,neurologice
- Deficit al fluxului sanguin cerebral
PLANUL PSIHOLOGIC
- Stress
- Traume emoţionale
- Personalitate de tip antisocial
- Demenţă , anxietate ,obsesie
PLANUL SOCIAL
- Privare maternă
- Pierderea unei personae dragi
- Respingere social
- Conflicte ,critică din partea profesorilor in cazul copiilor
- Singurătate
PLANUL SPIRITUAL
- Gânduri negative -despre sine se consideră om fără valoare
- despre viitor că lipsit de speranţe
- Vinovăţie
- Subevaluarea imagini de sine

SIMPTOMELE DEPRESIEI
PLANUL FIZIC – portretul celui care suferă depresie: Încruntat; Colţurile gurii căzute; Stă cocoşat; Nu priveşte în ochi
PLANUL BIOLOGIC- Modificarea somnului; Oboselă; Boli cefalee ,ameţeli ,constipaţie ,hiposalivaţie
PLANUL PSIHOLOGIC- Depersonalizare ; neglijarea propriilor nevoi şi dorinţe

TIPURI DE DEPRESIE
DEPRESIE REACTIVĂ
- declanşată de un eveniment traumatic şi stresant al vieţii( Exemplu -divorţ ,doliu ,pierderea unei persoane dragi)
DEPRESIE ENDOGENĂ
- declanşată de reacţile chimice ce au loc în creier(Exemplu -probleme apărute în familie ,conflicte sociale)
DEPRESIE MANIACĂ
- declanşată de sentimental de nefericire pe care îl simte persoana în cauză
- se manifestă în jurul vârstei de 20 de ani
DEPRESIE POSTNATALĂ
- declanşată de un dezechilibru hormonal ce are loc în creier
- Se instalează treptat după 2-3 săptămâni de la naştere la femeile în cauză
DEPRESIA TULBURĂRILOR AFECTIVE DE SEZON
- Declaşată de privaţiunea lumini care este responsabilă de producerea serotoninei din creier -hormon al fericirii
- se instalează în perioada de iarnă sau în zilele ploioase

EVALUAREA DEPRESIEI
- Se examinează starea mentală a pacientului pentru a afla daca memoria sau gândirea au fost afectate
- Se examinează istoricul familiei
- Se întreabă pacientul dacă este consummator de droguri sau alcool
- Se face o istorie completă a simptomelor

TRATAMENTUL PACIENTULUI CE SUFERĂ DE DEPRESIE
- Medicamente pentru corectarea dezechilibrelor chimice din creier
- Consiliere efectuată de către o persoană specializată în domeniu de exemplu : psiholog , psihiatru ,neurolog ,preot .
- Dezvoltare de atitudini realiste şi acceptarea imagini de sine la persoana in cauză

ps> DEPRESIA NU INSEAMNA NEBUNIE
Astept comentarii.
Numai bine !

de de la dapy la 1 August 2010 - 13:40

Va propun un Test de autoevaluare a depresiei.

Instructiuni
Raspundeti cu “Da” sau “Nu” la toate enunturile de mai jos care descriu cel mai bine felul în care v-ati simtit recent.

În ultimele doua saptamâni ati fost adesea (aproape zilnic) deranjat de . . .

1. Descurajare, depresie sau disperare?
2. Pierderea interesului sau placerii pentru activitati pe care altadata le faceati cu placere?
3. O schimbare neintentionata, semnificativa a greutatii sau poftei de mâncare (în sensul scaderii sau cresterii apetitului)?
4. Tulburari de somn, fie în minus, fie în plus?
5. Senzatii de neliniste, iritabilitate sau letargie?
6. Lipsa de energie sau oboseala?
7. Simtaminte de pierdere a valorii de sine sau vinovatie?
8. Dificultati de concentrare sau gândire?
9. Gânduri obsesive de moarte sau sinucidere?
10. Au fost simtamintele tale din ultima luna atât de intense încât sa te deranjeze în mod deosebit, sau sa-ti afecteze capacitatea de a functiona normal pe plan social sau la locul de munca (ori la scoala)?

Interpretarea rezultatelor

*Daca ati raspuns cu “Da” la cinci sau mai multe din cele noua enunturi de mai sus, si ati raspuns “Da” la întrebarea nr. 10, este foarte probabil ca suferiti de depresie. Adresati-va specialistilor . pentru o evaluare mai temeinica si pentru un tratament individualizat.

*Daca ati raspuns cu “Da” la mai mult de unul dar mai putin de cinci dintre enunturile de la numerele 1-9, si ati raspuns “Da” la întrebarea 10, este posibil sa suferiti de o forma usoara de depresie.
*Daca ati raspuns cu “Da” la numai unul sau nici unul din cele noua enunturi de mai sus sau ati raspuns “Nu” la întrebarea nr. 10, probabil ca nu suferiti de depresie. Daca aveti însa nevoie de alte informatii sau clarificari, pentru o evaluare si recomandari individualizate.

ATENTIE: Acest test nu poate si nu trebuie sa fie folosit ca inlocuitor al sfatului sau consultatiei medicului dvs.
(adaptare dupa chestionarul Wakefield)
Numai bine !

de de la dapy la 15 August 2010 - 08:49

Voi continua periclul meu despre cele mai intalnite asa zise ,,suferinte ” ale sociatatii din ziua de azi, dar, am intrat in posesia unui articol scris de o tanara de 30 de ani, care descrie cu acuratete drama tanarului cu educatie din societatea noastra pe care ma gandeam sa vi-l atasez pentru discutii.
Ps. Din pacate l-am primt prin e-mail, deci nu pot sa mentionez sursa.

atach:

,,Drama unei tinere care traieste in Romania”
Publicat pe 6 August 2010
Tot mai mult in ultima perioada, tinerii se plang isi striga nemultumirile, chiar disperarea. Este trist, dar adevarat, traim intr-o tara care le limiteaza toate aspiratiile si care anuleaza orice speranta ca poate maine va fi mai bine.
Am primit pe adresa redactiei un mesaj care ne-a emotionat foarte tare, el traducand aceasta stare de disolutie prin care trecem de altfel cu toti, acum cand parca tot mai des auzi in jur ca oamenii vor sa plece si nu, nu neaparat din cazua lipsurilor, ci “pentru ca s-au saturat”. “Eu nu stiu daca mai exista vreo societate europeana care sa fie atat de ostila oamenilor tineri si destepti si care au visuri si aspiratii…”, rosteam intr-o discutie pe aceasta tema, initiata pe Facebook de catre o tanara dezamagita de tara ei.
Constientizand aceasta stare de fapt, ne-am decis sa publicam mesajul primit de la Alexandra Popovici, o tanara de 30 de ani, mesaj pe care ea l-a scris cu atat de multa sinceritate si in care face practic o radiografie a tuturor greutatilor cu care ne confruntam cu toti, probleme ale culturii romane si care au devenit in acelasi timp mult mai acute odata cu recesiunea economica.
Aceste probleme trebuie sa iasa la iveala cumva, trebuie strigate, facute publice… Pentru ca mai apoi, principalii vinovati de aceasta stare de fapt sa fie trasi la raspundere. Va ganditi probabil la politicieni, insa un lucru este cert , purtam o parte din vina, pentru ca nu facem nimic pentru a schimba lumea in care traim!
“Traim vremuri in care cei cu doua facultati spala buda iar cei cu master pun benzina la OMV nenorocitilor cu doua clase, care conduc masini care valoreaza cat un premiu Nobel pentru Pace! Bravos natiune, halal sa-ti fie!”, spune cititoarea noastra.
Iata cum suna pe de-a-ntregul, povestea Alexandrei despre lupta ei cu un sistem ce nu o vrea:
“Eram inca studenta cand am inceput sa lucrez, am inceput colaborarea ca translator/interpret, la un Targ International de instrumente muzicale, am continuat masteratul si am inceput sa predau franceza, spaniola, engleza si romana la o scoala particulara de limbi straine, timp in care am lucrat in regim part time la o firma franceza, care subcontractase o lucrare in Cluj, pentru o perioada de 8 luni de zile.
La sfarsitul perioadei contractuale am ramas in cadrul scolii, de unde am plecat in Anglia pentru a castiga ceva banuti, pe care i-as fi castigat in 5 ani in Romania. Cand m-am intors, m-am angajat la o firma feroviara, ca assistant manager, pentru ca asta a fost tot ce mi-am gasit. Din dorinta de a evolua si a invata cat mai multe lucruri, la 8 luni de la angajare, m-am reorientat catre advertising, un domeniu extraordinar, in care am invatat extrem de multe lucruri si am organizat evenimente, am contractat formatii, am facut munca de PR &Communication, Marketing and Sales, pentru ca esti universal valabil la patron si nu este rau deloc pentru dezvoltarea ta profesionala.

Spre deosebire de altii care incep sa lucreze din primul an de facultate, sau poate chiar mai repede, mai ales in zilele noastre, cand bursele sunt insuficiente,cand bursa de merit exista doar in analele facultatii sau in povestile parintilor nostri, eu am inceput destul de tarziu integrarea in campul muncii. Si totusi…
Datorita unor probleme de familie, a trebuit sa ma mut in Bucuresti, unde am lucrat in banca, dupa ce am facut o reconversie profesionala, respectiv un masterat, la stat, in domeniul financiar-bancar. Un an de zile de cursuri specializate pe banci si piete de capital, pe finante si pe prognoze, pe stocking si operations.
Am lucrat un an si jumatate in sistemul bancar, suficient pentru o persoana creativa si doritoare de dezvoltare – personala sau profesionala. Apoi m-am intors in orasul meu drag, aproape de sufletul meu, pentru a evolua intr-un mediu cald, cu oameni deschisi la minte si dornici sa aiba o persoana cu spirit de initiativa, cu studii in diverse domenii, cu multa experienta in domenii diferite de activitate, care poate emite argumente pro si contra intr-un debate organizat sau improvizat, cu posibilitati si dorinte de crestere si de dezvoltare, cu stiinta sacrificiului si a concurentei, insa SURPRIZA, nimeni nu are nevoie de asa ceva!
Am descoperit ca oamenii cei deschisi la minte pe care ma bazam sunt super inchistati si reticenti la tot ceea ce este nou, la tot ce reprezinta evolutie si prospetime, noutate si inovatie, pentru ca s-au obisnuit sa stie unde este fiecare lucru in parte, s-au obisnuit sa primeasca ordine, fara a mai trebui sa gandeasca, s-au obisnuit cu o anumita rutina cotidiana, din care nu-i mai poti scoate nicicum, s-au obisnuit sa fie ei sefi pe plantatie, fara sa fie controlati, motivati sau intrebati
despre performante.
Acesti oameni pe care ii credeam inteligenti (n.r. angajatorii) s-au obisnuit sa urmareasca acelasi ritual vechi de cativa ani de zile: mersul la serviciu, parcatul masinii, munca de birou, pauza prelungita de masa (asta in cazul celor care ocupa functii de conducere, pentru ca ceilalti mananca in fata computerului sau isi iau cele “15 minutes of fame” cu sandvisul in fata Computerului); invartitul celor cateva documente/ dosare existente pe birou, din care nu afla nici o noutate, barfa mica despre colegul X care s-a cuplat sau nu cu colega Y, o eventuala Google-leala in pagina cu hotelul de 5 stele din Ibiza, inchiderea rapida a paginii pentru a nu trezi demonul saraciei si al frustrarilor, promisiunea schimbarii locului de munca intr-o zi care nici macar nu se intrevede (a se vedea luminita de la capatul tunelului mult promisa si nicioadata intrezarita – este ca si fata Morgana, dar si aia tot iti arata, macar umbra, sau trena rochiei); urmeaza pauza de cafea si de tigara (a se vedea ceaiul de la ora 5 din Anglia in versiune romaneasca).
Trebuie subliniat, pauza sa de cafea este pe banii proprii, pentru ca din cauza crizei si a cost reduction-urilor si cafeaua a disparut din bucatariile societatilor, sau este sub cheia secretarei super ciufute si satule de talentele sefului, de solicitarile colegilor, frustrata de minunatii ani petrecuti pe bancile facultatii si de promisiunea mamei ca va ajunge sa aiba o slujba buna, in momentul in care si-a pus toga la cursul festiv si si-a aruncat palaria plina de incredere si speranta…)
Prin acest scenariu am vrut sa demonstrez faptul ca acestia sunt angajatorii, oameni normali, cu probleme reale sau imaginare, dupa caz, de care depinzi in momentul in care te pregatesti pentru un interviu, sau care nici macar nu se mai deranjeaza sa te cheme, pentru ca oricum stiu ca postul pe care l-au declarat available pe Ejobs sau Bestjobs este oricum ocupat de noua fufa a directorului regional sau de noul amant al sefei de la HR si oricum nu mai au nici macar o ciocolata calda in bufetul din oficiu si nu-i dispus sa te serveasca cu a lui…
Depindem de ei, cei care traiesc in jurul nostru si respira aerul pe care-l respiram si noi, cei care nu am vrut sa ne supunem, cei care am crezut ca suntem mai presus de mediocritatea inconjuratoare, noi cei care am vrut sa acumulam cunostinte si experienta, cei care am luptat pentru orice si care am castigat doar datorita muncii noastre continue si asidue si nu ne-am remarcat prin faptul ca mama sau tata sunt ministri, directori, patroni, samd. Noi suntem cei care am crezut ca nu vom fi sacrificati pentru ca suntem mai presus de cei simpli, fara studii, fara pregatire, dar care au scoala vietii, smecheria si banul.
De ce ii apreciem pe cei care arunca cheile masinii de 200.000 de euro pe masa? De ce le cantam versurile pline de greseli gramaticale si dezacorduri? De ce ne place sa-i luam ca exemple demne de urmat pe cei care au reusit sa se faca remarcati prin smecherie si excrocherii, prin inselaciune si minciuna?
Sunt utopica daca imi doresc o tara in care bogatii sa dea saracilor, o lume a haiducilor moderni ai secolului XXI care nu trebuie sa-si puna cagulele pe fata si sa le fure inelelele si ceasurile de sute de mii de euro ci sa le goleasca conturile cele barosane din tara si din strainatate!? Sunt utopica daca imi doresc ca Romania sa fie ajutata de cei bogati, de cei care detin monopolul in orice domeniu, de asa numitii moguli super mega ultra bogati, care sa finanteze Romania, pana la iesirea din criza exact ca Germania care sprijina Grecia?
Imi propun sa fac o scoala particulara, in care sa predau lectii de viata, in care sa-i invat pe cei care doresc, faptul ca este mai bine sa asculte de la cei invatati, de la cei care au trecut prin experientele pe care ei vor sa le incerce, sa fie mai atenti la sfaturile parintilor, pentru ca sunt pornite din suflet si bazate pe multe cucuie, care intre timp s-au cicatrizat, sa faca lucrurile la timpul lor, sa nu amane nimic, pentru ca fiecare eveniment are timpul lui, sa invete sa respecte si sa iubeasca, dar sa nu lase empatia si altruismul sa le fie pietre de temelie, dar nici sa nu fie guvernati de egoism si egocentrism de rautate si ura, nici de indiferenta si prostie, pentru ca o viata sanatoasa este o viata echilibrata din toate punctele de vedere, fara excese sau extreme.
Si sa mai invete ca in momentul in care vor face o alegere trebuie sa fie cea corecta, pentru ca daca vor avea prea multa experienta vor fi inlaturati iar daca nu vor avea deloc experienta vor fi ocoliti.
“Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” spunea un contemporam si din nou ii dau dreptate! Si eu spun ca traim vremuri nenorocite!
Am ajuns la concluzia ca angajatorii nu au nevoie de oameni intreprinzatori (ca reprezinta un pericol pentru ei si pentru afacere, chiar daca angajatul nu doreste lucrul acesta si are cele mai pure intentii). I se spune mereu fie ca este prea bun si ca intr-o zi va pleca, deci ce rost mai are sa-l angajeze, fie ca este prea putin important astfel incat si in acest caz oricum va pleca, pentru ca nu te simti bine intr-un loc in care nu esti dorit. Acestea in loc ca acel om sa fie motivat sau sa fie platit in plus pentru initiativa care a dus la cresterea companiei, deoarece orgoliile sunt mari, iar un om de cativa ani in campul muncii “nu se poate compara cu un monstru sacru”.
Asa mi s-a spus mie in momentul in care am vrut sa ma angajez din nou: ca sunt angajatori care nu vor primi cu prea multa intelegere experienta de 4-5 job-uri pe care le-am avut pana la cei 30 de ani! Dar sunt si angajatori care exact asta isi dorect: oameni care au experimentat mai multe domenii si care au acumulat experienta si care doresc sa se aseze, sa sedimenteze cunostintele adunate si sa imbatraneasca intr-o comunitate de oameni ok, in care este apreciat cel care doreste mai mult si nu i se taie aripile celui care doreste sa zboare!
De parca daca ar fi fost mai bine sa ma fi dus la un interviu si sa spun: “am 30 de ani si nu am mai lucrat”! Sau “am 30 de ani si pana acum m-a tinut mama acasa sau nici macar nu m-am gandit sa ma angajez, pentru ca nu am avut nevoie de nimic altceva decat de mancare si cateva hainute”. Sau “am 30 de ani si pana acum am facut doar copii, am stat acasa, am gatit si am spalat vase. Punctul meu forte este ca stiu sa fac curatenie si imi place sa ma plimb in parc, mai ales dupa ce ploua”…
Concluzie: Traim vremuri in care cei cu doua facultati spala buda iar cei cu master pun benzina la OMV nenorocitilor cu doua clase, care conduc masini care valoreaza cat un premiu Nobel pentru pace! Bravos natiune, halal sa-ti fie!
de Alexandra Popovici

Numai bine !

de gabi la 15 August 2010 - 10:38

ok….and…where is the drama? :|

de cornelia la 3 October 2010 - 18:12

salut as vrea sa stiu deunde pot face rost de o butelie ?

de JANCSI la 4 October 2010 - 18:09

sunt de vanzare doamna,cate doriti,cam 150 Roni costa una

de de la dapy la 23 October 2010 - 05:32

VIATA …
Ne dorim multe in viata . Vrem să fim sănătoși, frumoși, bogați, respectati, puternici ,iubiti…In goana noastra de a ne demonstra cat de realizati suntem, am uitat sa ne bucuram de ce ne aduce cu adevarat placere in viata, piezandu-ne in detalii cotidiene.
Cand v-ati gandit ultima data, ca pe langa rata la banca, salariul mic, seful ,,tampit”, lumea rea si necazurile de tot felul, avem parte gratis in fiecare zi , de un rasarit de soare, de zambetul copilului de langa noi, de imbratisarea unei persoane dragi, sau pur si simplu de aroma unei cafele bune, savurata dintr-o ceasca tinuta cu ambele palme?
Traim intr-o amorteala, intr-o rutina din care ne mai trezim doar atunci cand intervine ceva cu un impact puternic asupra noastra. Cu toate acestea, in fiecare zi primim lectii de la viata, unele mai interesante ca altele, care ne fac sa iesim din hibernarea noastra zilnica, sa ne punem intrebari si sa incercam sa ne schimbam sau sa facem ceva ca sa pretuim un pic mai mult viata noastra si sanatatea pe care o avem.
In situatii extreme, stim cu totii , ca oamenilor le place sa-si planga de mila. Unii o fac mai des, altii mai rar, dar o fac toti. E o aberatie , in ultima instanta , nu e decat pierdere de timp ..si blocaj mental.
Cu cat treci de faza aceasta mai repede, cu atat mai bine. Poate pare nedreapta la prima vedere dar din nedreptatile acestea inveti ceva: te intaresti, te solidifici, te maturizezi. Asta, daca invatam cate ceva din confruntarea noastra cu VIATA.
Numai bine !

de MONICA la 28 October 2010 - 20:54

….Da,asa este…ne-am gandit vreodata sa fim ingaduitori,toleranti,sa nu fim critici,rautaciosi,sa nu mai adunam atata ura in sufletul nostru?,ca mai apoi sa o directionam catre cei pe care nu-i suportam din diferite motive.Cum ar fi oare daca toate aceste energii negative pe care le adunam in noi,crezand ca vom fi mai bogati,mai impliniti sau poate gandim cu mintea noastra bolnava uneori ca ; suntem cap de afis in tot ce misca ,vrem sa fim bagati in seama sau poate ne bagam noi in seama,cum ar fi daca…si daca….si daca…Uitam sa fim frumosi,uitam sa fim buni,uitam sa iertam ,uitam…uitammm…sau poate uneori avem nevoie de imagine si pozam in oameni frumosi la suflet,pozitivi si darnici.Dar din pacate ramane doar poza,sufletul e la fel de negru ,plin de ranchiuna si critici.Oare putem macar constientiza ca toate aceste energii negative pe care le transmitem fie cu gandul sau cu fapta,se vor intoace ca un bumerang impotriva noastra in timp ?nu cred,nu suntem in stare sa constientizam acest lucru in acele momente cand imprastiem ura, vorbe, ganduri si fapte care nu plac sufletului nostru de lumina,stiti de ce ?pentru ca ne-am transformat in Vampirul sufletului ,i-am furat lumina ,l-am innegrit,l-am imbolnavit.Suntem mereu preocupati de altcineva,de altceva si uitam de fapt ca noi suntem pe primul loc,noi trebuie sa ne vindecam mai intai si daca vom reusi sa fim multumiti de curatenia si frumusetea sufletului nostru,putem eventual sa ne dam ca exemplu .

de JJ la 29 November 2010 - 17:37

Buna! Am 17 ani si as vrea sa merg la psiholog. M-as duce la unul destul de bun, care imi ofera si reducere, deoarece a fost si al tatalui meu. Problema mea ar fi urmatoarea: daca ii spun despre tangenta mea cu drogurile, i-ar putea lui tata, sau mai rau politiei? Stiu ca in mod normal n-ar avea voie, dar luand in considerare faptul ca nu sunt majora m-am gandit ca ar putea fi posibil asa ceva. Ce credeti? Precizez ca nu drogurile sunt motivul pentru care vreau sa cer ajutor specializat. Multumesc anticipat!

de dapy la 16 January 2011 - 15:28

draga JJ
Presupun ca esti inscrisa la cursurile unui liceu din oras, deci iti sugerez sa treci pe la cabinetul scolii. Cunosc Psihologii care lucreaza acolo, si pot sa iti spun ca vei gasi ajutorul mult dorit.
Curaj si sper sa iti rezolvi cat mai repede problema .
Numai bine .

de mmm la 16 January 2011 - 20:30

a trecut mai mult de o luna si jumatate de cand JJ a scris asta, dapy. crezi ca mai traieste?

de andreea la 1 February 2011 - 16:49

pentru ca vad ca esti un om bun, si sper ca cear esti….
as vrea sa iti pun si eu o intrebare!
cum rezolvi o problema de genul…..parinti se cearta
si….miar placea sa se inteleaga mai bn
si sa vb frumos unu cu altu
si sa fim ca o familie unita…
nu ca nu se inteleg dar uneori se cearta si imi cade rau
mai ales ca nu ma inteleg…..
si nu pot face nimic:(
daca ai un sfat bun pt mn te ascult…

de gabi la 2 February 2011 - 15:56

dapy, nu stii ce-a facut victoria carei in amicalul cu fortuna capleni? ca prea ne plictisiti cu primarul, spitalul, etc.

de dapy la 22 February 2011 - 19:32

Draga andreea
Acum am vazut mesajul tau, dar am avut o perioada mai incarcata.

Parerea mea este ca poti lua atitudine in aceasta situatie. Ceea ce ai putea face, este sa incerci sa vorbesti cu amandoi parintii, sa le spui ce ai pe suflet,(ca ii iubesti, ca ai nevoie de amandoi, etc) si ca ai dori sa formati in continuare o familie – daca se poate unita.
Va trebui sa te controlezi foarte bine, sa nu se observe ca faci discriminare intre ei.
Iti doresc din suflet sa reusesti ceea ce ti-ai propus.
Numai bine !

de dapy la 22 February 2011 - 19:35

Gaby
Esti simpatic/a,dar chiar nu sunt o microbista. Sincer , ma bucur daca se intampla ceva bun in orasul nostru, asa ca sper sa fi castigat cei de la Victoria. Daca nu….poate data viitoare.
Oricum mi-a placut intrebarea ta.
Numai bine! si Hai VICTORIA!!!

de dapy la 22 February 2011 - 19:52

TEST: SUNTETI O PERSOANA GENEROASA?

Raspundeti cu DA sau NU.
1. Impartiti intotdeauna ceea ce aveti cu cei mai necajiti decat dvs.?
2. Dati de pomana oamenilor saraci care cersesc pe strada ?
3. Va ganditi mai intai la dvs. atunci cand este vorba de bunuri materiale sau bani ?
4. Ati dat deja sume mari de bani unora care aveau nevoie, stiind ca nu va vor fi inapoiati niciodata ?
5. Considerati ca exista valori superioare valorilor morale ?
6. Ati fi in stare sa oferiti benevol – sau ati facut-o deja – pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizati semeni ai nostri de pe planeta ?
7. Va ocupati in majoritatea timpului de ajutorarea, sustinerea si oferirea de bunuri celor pe care viata nu i-a avantajat ?
8. Credeti ca trebuie sa dispuneti de foarte multi bani pentru a va arata generozitatea ?
9. Ati refuzat deja sa dati ajutor sub pretext ca nu cunoasteti persoana respectiva ?
10. Ati oferit ceva sau ati ajutat pe altcineva, stiind ca aceasta persoana va minte si doreste numai sa profite de generozitatea dvs. ?
Cotarea raspunsurilor :
Acordati-va un punct daca ati raspuns :
DA la intrebarile : 1, 2, 4, 6, 7, 10.
NU la intrebarile : 3, 5, 8, 9.
Interpretarea rezultatelor :
• Daca ati obtinut 10 puncte, sunteti o persoana foarte generoasa, care si-a fixat valorile morale mai presus de toate celelalte. Trebuie sa fiti foarte fericit/a si in pace absoluta cu dvs. insiva.
• Daca ati obtinut intre 5 si 8 puncte, va place sa oferiti si sa ajutati, chiar daca aceasta implica anumite privatiuni. Dar, atentie, sa nu fiti considerat/a prea credul/a.
• Daca ati obtinut intre 2 si 4 puncte, dati rareori de pomana si de asemenea impartiti rar cu altii ceea ce aveti. Este oare vorba de neincredere sau de un egocentrism prea accentuat ?
• Daca ati obtinut mai putin de 2 puncte, vaaai ! Fara comentarii !
Numai bine , si cat mai multa generozitate!

de Airsoftsm la 18 April 2011 - 19:22

Bravo, dapy! Ai reusit sa dinamizezi o pagina cenusie, sa implici oamenii, sa ti se scrie, sa ai multe comentarii. Rareori obtii asa ceva, azi, cand toata lumea e preocupata cu griji materiale. Tine-o tot asa!

de dapy la 21 April 2011 - 22:52

Airsoftsm
Multumesc pentru aprecierile tale.
Ai dreptate intr-o lume in care grijile materiale primeaza,lipsesc: balanta, echilibrul dar mai ales linistea sufleteasca.
Aceasta goana nebuna dupa acumularea cat mai multor bunuri materiale lumesti care sa ne desfete si sa ne dea linistea zilei de maine,se pare ca ne-a rupt de realitate. Goana după bunuri materiale văzută ca rezolvare a fericirea personală este din pacate, efectul modelelor promovate prin cultura de masă in momentul actual.Dar… orice inceput are si un sfarsit.
Numai bine.

de dapy la 22 May 2011 - 15:57

Bine de stiut
Personalitatea fiecarui om este ceea ce il caracterizeaza si il diferentiaza de ceilalti. Studiile efectuate de catre specialistii in domeniu au dovedit ca nimeni nu este la fel ca altul. Nici chiar gemenii monogoti.
Suntem nevoiti sa interactionam zilnic cu diferite persoane si putem avea reale dificultati de relationare, nu numai cu sefii sau colegii, ci si cu proprii parinti, soti/sotii, sau copii. Ideal ar fi sa ne dezvoltam bune relatii interpersonale in orice situatie. Lumea in care traim nu este ideala si de multe ori o personalitate dificila devenim chiar noi.
Recent s-a afirmat ca personalitatile dificile se apropie ca sens de personalitatile accentuate si de regula, o personalitate accentuata este recunoscuta de catre ceilalti ca fiind deosebita in ceea ce priveste relationarea. Cei din jurul lor sunt nevoiti sa depuna eforturi deosebite pentru a se intelege cu ei. Reactiile le sunt percepute ca neobisnuite, uneori de neinteles. Pot fi persoane : agresive, critice, ironice, intrigante, care ii invinovatesc permanent pe cei din jur pentru problemele lor, care mint si care refuza sa-si asume responsabilitati, care fac promisiuni pe care nu le respecta niciodata, dar in realitate lucrurile s-au dovedit mult mai complicate. Posesorul unei astfel de personalitati simte ca este diferit, dar rareori o recunoaste.
Necesar este de precizat ca un individ cu o astfel de personalitate nu trebuie catalogat ca avand probleme psihice !
Personalitatile dificile reprezinta un procent din ce in ce mai semnificativ din populatie, datorita dificultatii de a avea succes in societatea de azi.
Ruperea relatiilor cu astfel de persoane poate implica complicatii mari si pentru a le face fata, trebuie sa intelegem de ce se comporta astfel. Literatura de specialitate prezinta o mare diversitate de tipuri de personalitati dificile si s-a demonstrat ca ne poate fi de mare ajutor sa cunoastem macar cateva dintre caracteristicile generale ale acestor personalitati.
In continuare va voi prezenta doar cateva dintre aceste tipuri de personalitati, cel mai usor de recunoscut in existenta noastra de zi cu zi.

• Personalitatea paranoica ( este vorba de temperament si nu de boala ) se indoieste de tot, traieste in lumea sa si nu se adapteaza usor schimbarilor. Caracteristica ii este hipervigilenta, urmareste totul de parca ar avea ochi la spate. Nu-i plac suprizele, nu prea are incredere in oameni, prefera singuratatea si are mai degraba un temperament introvertit. Indicat este sa i se explice clar motivele si intentiile, trebuie evitate ambiguitatile si sarcinile stresante. Daca ii sunteti sef, nu il aglomerati cu cereri foarte multe si neprevazute. Se apara foarte bine impotriva oricarei nedreptati. Este un bun luptator pentru ca vede adversari peste tot.
• Personalitatea schizoida este greu de identificat. „Schizoid” nu inseamna schizofren, chiar daca ambele cuvinte au aceeasi radacina greaca „schizo” care inseamna „rupt” in sensul de rupt de lume. Are putini prieteni apropiati si nu leaga prietenii cu usurinta. Nu cauta compania celorlati si prefera activitatile solitare. Nu se destainuie niciodata, sunt personalitati impasibile, tacute, dar extrem de imprevizibile. Recomandabil este sa le respectam nevoia de singuratate si sa le apreciem calitatile ascunse. Nu trebuie sa-i obligam la multa conversatie, dar nici lasati sa se izoleze complet, trebuie doar vizitati din cand in cand.
• Personalitatea anxioasa vorbeste de nelinistile sale ori de cate ori are ocazia, pune raul inainte, isi face griji inutile, munceste mult si este incordata fizic, verifica totul de mai multe ori, este permanent atenta la riscuri, in aparenta pare calma, dar reactioneaza prost in situatii neprevazute. Anxiosul este foarte sensibil la felul in care actioneaza si reactioneaza cei din jurul sau. In nici un caz nu trebuie sa i se reproseze ca se agita degeaba ! Trebuie lasat sa-si expime gandurile pesimiste pentru a si le inlatura. Important este sa nu fie enervat mai mult si sa-l linistiti daca e posibil. Ascultati-l si lasati-l sa-si duca ideea pana la capat. Cu siguranta il veti ajuta sa-si alunge gandurile negre.
• Personalitatea narcisista se caracterizeaza prin faptul ca se iubeste doar pe sine. In mitologia greaca Narcis era un tanar frumos, celebru, insensibil la iubirea altuia. Narcisistul in aparenta are o parere buna despre el, vrea sa fie tratat ca si cum ar fi superior. In realitate are un complex ascuns. Ii seduce pe ceilalti, ii manipuleaza pentru a-si atinge scopul. El este cel mai important, nicidecum dvs. In calitate de coleg nu-i acordati toata atentia, dar nici nu il ignorati. Daca e seful dvs. faceti tot ce puteti sa va obisnuiti cu el si nu il criticati niciodata. Indicat e sa va comportati echilibrat si atunci el va proceda la fel.
• Personalitatea dependenta poate fi considerata o personalitate care nu s-a maturizat, indiferent de varsta sa biologica. Ia cu greu o decizie, are nevoie de o permanenta incurajare a ideilor sale, se adapteaza greu la schimbari. Nu indrazneste sa aiba initiativa ori sa inceapa ceva nou, ii priveste pe ceilalti numai ca pe sefii lui. Uneori se comporta ca un copil extrem de ascultator fata de parintii sai. Daca va este coleg, este foarte bland si apreciaza foarte mult cand este tratat cu respect. Daca ajunge sef, ceea ce se intampla foarte rar, va fi foarte amabil.
• Personalitatea depresiva in orice situatie s-ar afla, vede doar latura negativa a acesteia. Persoana depresiva rade putin sau deloc, are o figura trista si morocanoasa. Se imbraca neglijent, ca si cum ar vrea sa nu placa nimanui. Poate avea tendinta de a lucra mult, sperand ca in acest fel va scapa de tristete si nu se entuziasmeaza niciodata. Daca vreti sa-l ajutati, ajutati-l sa vada partea buna a lucrurilor. Povestiti-i despre o terapie sau metoda care v-a facut sa va simtiti mai bine. Este necesara o mare atentie de a nu fi prins in capcana starilor sale depresive !
• Personalitatile obsesionale sunt extrem de preocupate ca totul sa fie facut ireprosabil, predomina o exagerare a detaliilor, atat de mult incat se pierde din vedere situatia in ansamblul ei. Au calitatea de a fi extrem de constiinciosi. In relatiile cu ceilalti au o personalitate rezervata, sunt niste firi formale si isi exteriorizeaza cu greu emotiile pozitive. Este indicat sa le aratati ca apreciati simtul ordinii, nevoia de a organiza totul, ca va respectati intotdeauna promisiunile si de preferat este sa le incredintati sarcini pe masura puterilor lor. Nu este recomandat sa faceti ironii pe seama maniilor lor, dar nici sa ii coplesiti cu afectiune.

Acestea ar fi doar cateva dintre personalitatile considerate dificile, iar cunoasterea lor ne poate ajuta sa intelegem motivele atitudinii unor persoane fata de noi la un moment dat. E necesar sa le intelegem, sa constientizam ca nici noi nu suntem perfecti si sa ne adaptam. Cu timpul vom avea o viziune mult mai clara despre ei si de ce nu, despre noi…

de dapy la 13 June 2011 - 07:03

PENTRU A AVEA O CARIERA DE SUCCES

Întrebări legate de construirea unei cariere (Gerard Egan, de la Universitatea Loyala din Chicago):
- Cine sunt eu? – Autocunoaştere: care sunt caracteristicile personale, interesele, aspiraţiile, calităţile, deprinderile, abilităţile, competenţele, aptitudinile, atitudinile, pasiunile/hobby-urile, capacităţile, stilul de viaţă etc.;
- Ce vreau să fac? – care sunt obiectivele de carieră pe termen scurt, mediu şi lung;
- Cine mă ajută? – reţeaua de persoane semnificative din viaţă;
- Care sunt paşii? – planul de acţiune concret, realizat cu activităţi şi termene-limită.

De ce calităţi este nevoie pentru a avea o carieră de succes?
• cunoaşterea propriilor aptitudini;
• nivel de aspiraţie ridicat;
• curajul de a-ţi asuma riscuri;
• persuasiune, perseverenţă;
• asertivitate în comunicare;
• respectarea angajamentelor;
• capacitatea de a finaliza o sarcină;
• îndrăzneala de a renunţa atunci când trebuie;
• puterea de a o lua de la capăt;
• coeficient ridicat de inteligenţă emoţională;
• şi nu în ultimul rând, să-ţi placă ceea ce fac

Bafta !

de edi la 15 November 2011 - 03:48

buna.cum sa fac sa ma uit la o emisiune tv daca in camera mea nu merge canalul acela si daca parintii nu ma vor lasa?

de NUME la 26 January 2014 - 16:51

Acest ziar ieftin este o porcarie!

de stavros la 26 January 2014 - 18:38

….zise famiglia tulipana de nagykaroly si mai lua o gura de asfalt….scuze am vrut sa scriu o cota parte de melearde din asfaltare si proiecte europenye…

de ghita la 6 October 2014 - 09:16

De ce nu vorbeste nimeni ca in zona noastra se fac masuratori …pentru gazele se sist? SALVATI-NE CASELE !!!! ne paste un pericol imens mai ales ca suntem intr-o zona cu risc seismic de grad 7.( Oricine merge spre tasnad acyum poate vedea cablurile si senzorii care sunt peste tot).

de Ruxandra la 2 June 2015 - 14:18

Ce se intampla cu terenurile de sport din parc? Au fost gata acum un an si inca nu s-au dat in folosinta…pe terenurile de tenis cresc buruienile…le-ati facut doar sa fie facute??? Avem si noi doua terenuri de tenis in oras si pe alea le tineti inchise.Nici macar nu ati lasat pe poarta o hartie pe care sa scrieti ce se intampla cu aceste terenuri…canď se vor deschide sau cum functioneaza…ceva,orice ca sa stie cetateanul care vrea sa mearga sa foloseasca terenul de unde,cand si cum functioneaza sa se informeze…sau ceva orar,orice!!!!

DAR ASTA E ROMANIA!!!

DACA POATE CINEVA SA MA ANUNTE CAND SE VOR DESCHIDE…SAU DE UNDE POT SA FAC ROST DE CHEIE???

de fux alexandru[sany] la 27 September 2015 - 13:12

buna ziua carei am locuit pana 1963 la carei strada nicolai balcescu 19 eu caut cine a invatat cu mine cu Suta yanos Droz stela.astaz locuiesc in isral scuzatz ca nu stiu bine de scris romaneste vorbesc cum scriu ungureste vorbesc mai bine telfonu portabila 0544529487 isral

de Renata la 8 September 2018 - 15:47

Bună, as avea o întrebare, când ți se eliberează buletinul în cele 10 zile se calculează și sâmbătă și duminica?

de POMIAN IONUȚ-ADONIS la 16 August 2019 - 19:36

Bună ziua. Cu respect am o întrebare. Ce informații îmi puteti furniza (articol, date etc) privind biserica de pe dealul situat la intrarea în Carei dinspre Tășnad, pe partea dreaptă? Ce fel de biserică este? Ce reprezintă cele 16 sau 18 monumente cu Iisus pe drumul Golgotei? Am auzit că și ieri, 15 august 2019 a avut loc u n pelerinaj.
Vă mulțumesc anticipat și astept cu interes un raspuns daca este posibil
Numai bine!
Prof. Dr. Ionuț Pomian

de Buletin de Carei la 16 August 2019 - 19:51

Bună seara, vă rugăm să ne contactați pe adresa de mail…redactie@buletindecarei.ro. Multumim pentru înțelegere.

Lasati un comentariu