Neglijențele criminale ale Guvernului Boc 1 au provocat 24 de decese

• publicat la: 4 iulie 2010
Neglijențele criminale ale Guvernului Boc 1 au provocat 24 de decese

De ce au fost oprite amenajările de pe Siret și Prut? Şi unde s-au dus banii?Dezvăluirea făcută de cotidianul.ro, despre banii alocați în 2008 de Guvernul Tăriceanu pentru îndiguiri, bani care în 2009 au fost redirecționați de Guvernul Boc 1 în altă parte, a provocat valuri imense în opinia publică și un mare scandal pe scena politică.

Pedeliștii în frunte cu Emil Boc dau din colț în colț, încercând să-și minimalizeze vinovăția.

PSD-ul tace mâlc și niciun lider cu greutate nu are curajul să iasă la bătaie și să acuze decizia criminală a Guvernului Boc 1, pentru că boierii de la PSD erau colegi de guvernare cu Boc și compania, ba chiar aveau ministru al Mediului- Nicolae Nemirschi, omul de casă al lui Radu Mazăre.

Peneliștii își toarnă și ei cenușă în cap, pe unde apucă, pentru că au fost, după cum recunoaște chiar o deputată PNL, Diana Tușa, ” … suficient de proști încât să nu urlăm peste tot despre schimbarea destinaţiei iniţială a fondurilor prevăzute pentru finalizarea lucrărilor de regularizare a cursurilor râurilor Siret şi Prut „.

În această dimineață, Emil Boc a fost întrebat de jurnaliști unde s-au dus cele 8,5 milioane de euro alocați în 2008, de Guvernul Tăriceanu, pentru regularizarea cursurilor râurilor Siret, Prut și Iza. Cu privirea în jos, premierul a dat un răspuns halucinant: ” Nu știu ce să vă spun legat de chestiunea asta. Banii au fost destinați Ministerului Mediului, la problema asta vă poate răspunde ministrul Mediului, întrebați ministrul Mediului. Dacă e ceva în neregulă cu acei bani, atunci să se sesizeze organele în drept. ” . La o problemă de o asemenea gravitate, Boc nu a găsit altceva de cuviință decât să paseze pisica moartă a responsabilității în curtea ministrului Mediul. Ministru care în 2009, nu era era cel actual, ci era pesedistul Nicolae Nemirschi. De altfel, în privința stopării investițiilor în regularizarea cursurilor Siretului și Prutului, PSD-ul ( parte a guvernării din 2009) a fost la fel de vinovat ca și PD-L-ul.

Duminică dimineața, în emisiunea News Magazine de la Antena 3, moderată de Iosif Buble, a fost contactat Nicolae Nemirschi, fost ministru al Mediului în Guvernul Boc 1, pentru a lămuri ce s-a întâmplat în perioada când a fost ministru, cu cei 8,5 milioane euro dați de guvernul anterior, pentru îndiguiri pe Siret, Prut și Iza. Nemerschi a refuzat să intre în dialog cu cei din studioul tv, dar a transmis prin intermediul jurnaliștilor din regia de emisie, că s-a săturat să vorbească pe tema asta, întrucât, anul trecut domnia sa a avertizat de nenumărate ori pe Emil Boc și pe colegii din Guvernul Boc 1, că există un mare risc să se producă inundații grave în Moldova, dacă nu se vor continua în 2009 investițiile începute în 2008, pentru regularizarea cursurilor Siretului și Prutului. Cu alte cuvinte, Nemirschi a admis că a fost părtaș la decizia iresponsabilă a Guvernului Boc 1 de a opri investițiile de 8,5 milioane euro, în îndiguiri și înalțări de maluri pe râurile Siret și Prut. Logic se naște întrebarea, dacă domnul Nemirschi spune nu a fost de acord cu decizia lui Boc de a opri investițiile de pe Siret și Prut, atunci de ce nu a protestat, de ce nu și-a dat demisia din Guvernul Boc 1 și eventual și din PSD, de ce nu a informat opinia publică despre ticăloșia care s-a săvârșit în guvern?

Tot în emisiunea News Magazine au fost cerute lămuriri în legătură cu cei 8,5 milioane euro destinați construiri de diguri, și de la actualul ministru al Mediului, László Borbély. Udemeristul a evitat cu măiestrie să dea un răspuns direct la întrebarea ” De ce s-au oprit investițiile pe Siret și Prut?” mărginindu-se să spună că: ” Eu am propus deja premierului să alocăm de urgență, toți banii necesari acestor lucrări, în așa fel încât în doi ani să se finalizeze construirea sistemelor de protecție de pe Siret și Prut. „.

Dincolo de acuzele politicianiste ale opoziției sau de eternele promisiuni ale guvernării Băsescu-Boc ” o să facem, o să dregem”, rămâne problema gravă a tăierii în 2009, a celor 8,5 milioane de euro de la investiții în diguri pe Siret și Prut, și a direcționarii lor către alte destinații mult mai profitabile probabil, pentru nevoile de partid și de stat într-un an electoral.

Specialiști în drept public și drept penal au declarat pentru cotidianul.ro că decizia din 2009 a Guvernului Boc 1, soldată în 2010 cu 24 de victime la inundațiile din Moldova, poate fi încadrată cu ușurință la infracțiunea de ” neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave” sau chiar la ” ucidere din culpă”.

Într-o țară normală, cu adevărat europeană, așa cum pretinde Traian Băsescu, că este România sub conducerea sa, Procurorul General, Laura Codruța Kovesi și Parchetul General ar trebui să declanșeze mâine dimineață, la prima oră, cercetările și ancheta în cazul descoperit de cotidianul.ro. Iresponsabilitate și act criminal probabil, așa ar putea fi calificată decizia Guvernului Boc 1. Boc și ai lui au stopat o investiție de 8,5 milioane euro în diguri pe Siret și Prut, și au mutat banii în altă parte, pentru că era an electoral prezidențial și foame mare de bani, fără să se gândească vreo clipă, că oricând în zonele afectate de inundații în iulie 2008, se pot produce alte viituri și inundații și mai puternice, care să se soldeze și cu victime. Chestie care, din nefericire iată s-a și întâmplat. La exact doi ani, după inundații din iulie 2008, în 2010, Moldova a fost din nou cotropită de apele care și-au luat birul de 24 de vieți omenești.

cotidianul.ro

comentarii

de corina la 4 iulie 2010 - 19:56

Un guvern corupt si bazat doar pe furat duce la victime, noi suntem vinovatii pentru ca toleram asemenea HOTI.

Lasati un comentariu