Inalţi oaspeţi la Sfinţirea bisericii Sf.Andrei

• publicat la: 13 septembrie 2010
Inalţi oaspeţi la Sfinţirea bisericii Sf.Andrei

Duminică 12 septembrie 2010.

O zi care va rămâne pentru mult timp in memoria careienilor .Pelerini din tot judeţul ,din  judeţele vecine, careieni din sânul tuturor cultelor religioase, au venit cu toţii să asiste la sfinţirea noii biserici greco-catolice Sf.Andrei.

La eveniment au participat  nu mai puţin de şase episcopi, din Slovacia, Ucraina , Ungaria şi un sobor numeros de preoţi.Ceremonia a fost condusă de către Prea Sfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul de Oradea.

Biserica a fost neincăpătoare pentru cei doritori să asiste la ceremonialul sfinţirii bisericii dar printr-o bună organizare  , prin amplasarea de staţii in curtea aşezământului ,a fost posibilă ascultarea slujbei religioase şi de către cei rămaşi afară.

La ora stabilită , alaiul bisericesc a inconjurat sfântul lăcaş , apoi s-a trecut la sfinţirea exteriorului bisericii . Continuarea ceremonialului  a avut loc in interior.Ipodiaconul Eduard Fischer a dat citire Hrisovului Bisericii Sf.Andrei , din care am spicuit:

Din voia Tatălui, prin lucrarea Fiului, cu puterea Spiritului Sfânt, s-a întemeiat Masa Altarului şi această biserică spre veşnica pomenire a lui Dumnezeu, prin lauda Sfântului Apostol Andrei, căruia îi este închinat acest sfânt locaş.

În Anul Domnului 1994 s-a sfinţit de către Preasfinţia Sa Vasile Hossu, Episcop Greco-Catolic de Oradea, piatra de temelie şi locul actualei biserici sub păstorirea Preacucernicului Părinte paroh Gheorghe Opriş, care a turnat fundaţia actualei biserici proiectată de Doamna arhitect Mirela Moiş. In anul 1997, Parohia va fi preluată de Preacucernicul Părinte Protopop  Radu Dan Filip, care va ridica pereţii şi va pune acoperişul în anul 2000, continuând lucrările în vederea finalizării construcţiei bisericii. Începând cu anul 2005 se va celebra pentru prima dată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, când se va stabili şi haramul bisericii. Finisajele artistice interioare şi exterioare s-au desfăşurat sub îndrumarea Domnului Profesor Raoul Şorban şi a soţiei acestuia, Doamna Profesoară Eva Şorban. Pictura murală este opera artiştilor Marian Furtună şi Adrian Vertic din Cluj-Napoca. Inserţiile şi toate lucrările din piatră sunt realizate de meşterii pietrari din Viştea, judeţul Cluj.

La această vreme Protopopul Român Unit al Careiului era Preacucernicul Părinte Radu Dan Filip, căruia îi este încredinţată şi grija pastorală a comunităţii române unite din Parohia „Sfântul Apostol Andrei”.  

Apoi, s-a purces la sfinţirea mesei altarului . Episcopii din altar au spălat masa  cu apă caldă , apoi cu apă de trandafiri şi in final au uns-o cu mir.  Fiecare din episcopii prezenţi a ţinut să spună câteva cuvinte legate de acest eveniment major din viaţa comunităţii greco-catolice careiene. 

Profitând de această mare sărbătoare şi de prezenţa atâtor inalte feţe bisericeşti,Prea Sfinţia Sa Virgil, episcop de Oradea a făcut publică decizia de reactivare a Vicariatului Foraneu de Carei. Acest act se doreşte a fi un  act reparator după  anii de prigoană şi persecuţie care au urmat incepând cu octombrie 1948.

In fruntea Vicariatului, ca o recunoaştere a meritelor şi eforturilor depuse de-a lungul timpului, a fost numit protopopul Radu Filip.

Deasemenea, Prea Sfinţia Sa Virgil, a dorit să răsplătească cu distincţii pe câţiva laici care au avut o activitate susţinută in sânul bisericii  şi şi-au adus contribuţia la realizarea acestui lăcaş.Astfel, au fost nominalizaţi Radu Galiş, sora Agnes( venită tocmai dela Lyon), Ion Filip, Cobârzan Gheorghe şi Adrian Lăţa .

Menţionez că sora Agnes ,face parte din Congregaţia surorilor Isus -Maria şi a făcut parte din  grupul celor care au pus bazele infiinţării unui aşezământ pentru copii, primul din oraşul nostru, in perioada de inceput a anilor 90.  

Toti cei prezenţi au trecut apoi pe la altar, in procesiune,  pentru a se inchina la masa sfinţită a altarului.

Daniela Ciută

P.S. Cei care doresc să aibă ca amintire ceremonialul sfinţirii , pot să-şi procure DVD-ul de la Radu Oneţ-0744-268 756

comentarii

de JANCSI la 13 septembrie 2010 - 18:07

Felicitari protopopului Radu Filip si tuturor celor care au contribuit la inaltarea sfantului lacas.

de irina la 16 septembrie 2010 - 14:47

doar atat: JOS PALARIA,PREOTULUI RADU FILIP.FELICITARI

de Pr. Mihai Chirila (Michael Kirila) la 23 septembrie 2010 - 18:13

Felicitari Parintelui Radu si credinciosilor din Carei. Am primit un e-mail dela Daniela Dragos (fiica Parintelui Gheorghe Opris din USA). Sunt preot Greco-Catolic, pensionar, (Biserica Sf. Ioan Botezatorul din Detroit, Michigan USA)domiciliat acuma in Statul Arizona. Am plecat din Romania in 1946 din comuna Vezendiu. Mi-a facut mare! placere sa vad fotografiile luate cu ocazia sfintirii Bisericii. Sunt impresionat de numarul mare de credinciosi in Biserica. Bunul Dumnezeu sa va rasplateasca pentru jertfele facute pentru marirea Lui.Laudat sa fie Isus Christos! Pr. Michael Kirila

de RUS Anton la 11 aprilie 2018 - 12:15

As dori să stiu câteva date despre pr. Mihai Kirilă din America. Multumesc anticipat. Lect. univ. dr. pr. Anton Rus, Blaj, România

Lasati un comentariu