Află cum se poate lua ţeapă la factura de gaze

• publicat la: 9 decembrie 2010
Află cum se poate lua ţeapă la factura de gaze

Dacă nu sunteţi atenţi la toate detaliile atunci când primiţi factura de gaze , aveţi toate şansele să luaţi ţeapă. Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au găsit nereguli care „umflau” intenţionat sumele percepute lunar de operatorii de gaze. În urma unui controlrealizat în această lună de ANPC, inspectorii au constatat mai multe nereguli grave. De fapt, distribuitorii de gaze trec intenţionat pe facturi informaţii eronate, care, la prima vedere par valide, dar care ridică nejustificat costurile serviciilor oferite.

Nu ştim pe ce dăm banii

ANPC a constatat că în unele facturi era înscris volumul de gaze naturale consumat de beneficiar, cu unitatea de măsură “smc” (metru cub standard), dar pe ecranul contorului apăreau două unităţi de măsura: “mcn” (metru cub în condiţii de bază = metru cub standard) şi “mc” (metru cub în condiţii de lucru). Aceşti termeni nu sunt definiţi în contract sau în factură, iar consumatorul nu ştie de fapt ce volum de gaze plăteşte.

Calitate redusă la preţuri de lux

Un alt aspect constatat a fost utilizarea la facturare a unei valori diferite a puterii calorifice superioare faţă de cea transmisă de distribuitor. Adică figurau parametri de calitate a gazelor din altă perioadă decât pentru cea în care s-au furnizat şi facturat gazele naturale.

Informaţii incomplete
Inspectorii ANPC au mai observat că pe factură distribuitorii nu scriu informaţii complete privind unitatea de măsură (metru cub) pentru cantitatea de gaze naturale furnizată consumatorului şi nici cota majorărilor de întârziere percepută (0,1%) de operatorul economic, efect al neîndeplinirii obligaţiilor de plată de către consumator.

sursa Ring.ro

Lasati un comentariu