Spectacol Ceatăra la Odorhei

• publicat la: 1 decembrie 2010
Spectacol Ceatăra la Odorhei

În cursul săptămânii trecute, Ansamblul Ceatăra din Carei a susţinut un spectacol folcloric  la Casa Sf.Iosif din Odorheiul Secuiesc.  Spectacolul  a avut loc ca urmare a invitaţiei făcute de către Asociaţia Culturală Concordia din Odorheiul Secuiesc.

In centrul României, la Odorheiul Secuiesc, 15 măicuţe românce de  religie greco-catolică (toate licenţiate) au grijă de peste 130 de copii  cu vârste cuprinse intre 1 şi 18 ani, cu handicap sau situaţii sociale grele,  veniţi din toată ţara, cei mai mulţi insă din Maramureş.

Este vorba de aşezământul Sfântul Iosif,ce a luat fiinţă in 1996 in urma unei donaţii  a  Fundaţiei  umanitare “Basel Hilft” , care a donat Congregaţiei clădirea finanţată de elveţieni.

Tot in centrul României, la Odorheiul Secuiesc, funcţionează Liceul teoretic “Marin Preda”, singura instituţie de invăţământ în limba română pe o rază de 100 de kilometri. Acest liceu riscă in permanenţă să fie desfiinţat, dacă nu are minim 200 de elevi.
Astfel ,a luat naştere un parteneriat unic pe plan naţional, între aşezământul “Sf. Iosif” şi Liceul “Marin Preda”.

Liceul “Marin Preda” şi Casa “Sf. Iosif” reprezintă unica soluţie a copiilor de etnie română care vor să inveţe carte in limba maternă pe o rază de 100 de kilometri şi, totodata, o enclavă de românism in inima Tinutului Secuiesc.

Eforturile măicuţelor ce fac parte din Congregaţia Inimi Neprihănite  nu a fost in zadar şi astfel, un număr de peste 20 de copii crescuţi în  aşezământ au absolvit  instituţii de învăţământ superior.

Copii sunt crescuţi şi educaţi în condiţii europene, fără să primească de la statul român sau de la autorităţile locale niciun ajutor financiar .

Aici este locul unde s-au  deplasat membrii ansamblului  Ceatăra din Carei , unde au susţinut un veritabil spectacol folcloric românesc , savurat şi apreciat de toţi cei prezenţi.Cei din ansamblu nu sunt la prima vizită la acest aşezământ aşa că au ştiut de condiţiile grele de existenţă de aici şi au venit  şi cu ajutoare din partea oamenilor de bine din zona noastră.

Copii şi tinerii din aşezământ au pregătit şi ei un spectacol de colinzi  , un spectacol care a  scos in evidenţă faptul că muzica  este cea mai durabilă punte între suflete  iar credinţa , liantul care le uneşte.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu