Centrul de Creaţie va avea un nou sediu

• publicat la: 16 februarie 2013
Centrul de Creaţie va avea un nou sediu

Joi, 14 februarie,la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT ) Satu Mare,a fost prezentat bilanțul instituției pe 2012, în prezența președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef.

Directorul CJCPCT, Felician Pop,a subliniat multitudinea si importanta activităţilor desfăşurate in anul recent incheiat care îiobligă pe viitor la o mai  mare implicare.

Manifestările organizate sub egida CJCPCT au adunat mii si mii de spectatori  si au promovat  ansambluri  artistice traditionale,interpreti locali dar si publicaţii în domeniul educaţiei permanente pentru reţeaua judeţeană a aşezămintelor culturale,programe de promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor populare.

In acest sens sunt reprezentative Festivalul folcloric “Sâmbra oilor” , ediţia LIV –a, la care au participat peste 7000 de persoane, Festivalul cântecului şi dansului codrenesc “Oţeloaia”, ediţia LIV , în colaborare cu Consiliul Județean Satu Mare, Primăria si Consiliul Local Homoroade,cu peste 5000 de participanți,Festivalul folcloric al naţionalităţior de la Bogdand, ediţia XXII, cu un public de peste 3000 de spectatori sau concursul Danţu Mânânţăilor, cu 650 de participanţi, faţă de 112 câţi erau la prima ediţie sau concursul Recitatio, de recitări de poezii din lirica poeţilor sătmăreni, unde concurenţa creşte de la  an la an.

Potrivit celor declarate de Felician Pop,pe parcursul  anului trecut, au participat la acţiunile Centrului de Creaţie aproximativ 100.000 de persoane.Conducătorul institutiei isi propune pentru perioada următoare  înființarea unui ansamblu reprezentativ pentru judeţ, cu componenti ai tuturor  naţionalităţilor, care să se poată prezenta la evenimentele naţionale, dar şi organizarea unui concurs între ansamblurile şi interpreţii din judeţ.

Ca noutate,sub egida institutiei  se va tipări revista „Conjuncţii culturale”, cu distribuţie naţională, avand ca scop atragerea opiniei publice asupra valorilor culturale ale judeţului nostru, deseori confundat cu  Maramuresul.

Ambitios din fire,responsabilul judetean al păstrării traditiilor si obiceiurilor locale,isi propune tot pentru acest an organizarea  „Zilelor Culturale Sătmărene la Bucureşti”, acţiune menită a atrage atenţia asupra Sătmarului,judet aflat la graniţa de nord-vest a ţării si prea putin cunoscut din punct de vedere cultural, locuitorilor  capitalei.

Proiectele de viitor vor beneficia de sustinerea Consiliului Judetean,după cum a afirmat preşedintele acestuia,Adrian Stef,prezent la ceas de bilant.

Din păcate,clădirea in care functionează acum Centrul de Creatie a fost pierdută in instanţă asa că am fost nevoiti să  cautăm un nou sediu.Acesta este situat pe str. Gabriel Georgescu, nr.16, imobil în care a funcționat un centru de zi pentru copii. Clădirea respectivă va fi renovată, în curte va fi amenajată o scenă, la final  va fi  unul dintre cele mai frumoase sedii de Centre de Creație din țară”.

redacţia

Lasati un comentariu