Adevărul despre săpun

• publicat la: 12 octombrie 2013
Adevărul despre săpun

Ce este săpunul?

Spălarea cu ăapun este cea mai veche modalitate de spălare. Este produs in urma unei reactii chimice intre uleiuri, apa si lesie. Cu toate ca lesia este folosita la sapun, aceasta nu mai poate fi vazuta dupa ce reactia chimica prin care se face sapunul s-a incheiat. Orice bucata de sapun contine lesie.

Mai multe feluri de săpun sunt facute din diferite uleiuri. In procesul de facere al sapunului pot fi folosite atat uleiuri animale, cat si uleiuri din plante, fiecare oferindu-i o alta calitate.

Săpunurile convenţionale

Multe dintre săpunurile care se gasesc astazi in magazine nu sunt săpunuri adevarate, ci pur si simplu detergenti. Detergentii sunt produsi bazati pe gaze, precum gazolina si kerosen. Ai observat cum adesea săpunul iti lasa pielea uscata, simtind ca te strange si iti da mancarimi ? Alcaliul, cel mai obisnuit iritant din sapun, este adesea vinovatul. Alte ingrediente din sapunurile produse in masa s-au dovedit a fi daunatoare pentru sanatatea noastra si pot cauza iritatii severe ale pielii. Acestea includ ingrediente precum DEA, Alcool Isopropil, BHT si Triclosan (de obicei gasit in sapunurile anti-bacteriene). Cel mai cunoscut ingredient gasit in sapunurile obisnuite este taloat de sodiu. Este un produs natural obtinut din combinarea seului, sau a grasimii de vita, cu lesie.

Preferinta pentru seu in producerea sapunului in masa, este datorata faptului ca se prelucreaza rapid, formand un sapun dur, care este deasemenea ieftin si produs intr-o cantitate mare.

Noul săpun

Chiar dacă nu este nimic nou in legătura cu sapunul facut de mana, popularitatea sa creste rapid. Vanzarile sapunurilor facute manual continua sa se dezvolte ca parte a unei miscari a societatii pentru cumpararea produselor care nu dauneaza sanatatii si mediului inconjurator. Avand in vedere utilizarea tot mai mare a chimicalelor sintetice si aprofundarea studiilor referitoare la efectele lor nocive, consumatorii sunt acum cu ochii in patru dupa alternative mai ?verzi’.

Avantajele săpunului de casă

Sondajele arata clar proprietatiile benefice ale sapunului facut manual. Cei care sufera de afectiuni ale pielii precum psoriasis sau eczeme, precum si cei care au o piele mai sensibila sau sunt hipoalergici, adesea scapa de aceste probleme atunci cand folosesc sapun facut de mana. In comparatie cu cel cumparat de la magazin, sapunul facut de mana este mai putin dur. Este adesea facut din uleiuri vegetale, cum ar fi cele de masline, nuca de cocos si palmier, si nu contine potentialele chimicale daunatoare pe care le contin sapunurile obisnuite. Una dintre cele mai semnificative diferente dintre sapunurile din comert si cele facute de mana este glicerina. Glicerina este un lichid pur care absoarbe apa din aer si este factorul esential in pastrarea delicatetii si sanatatii pielii tale. Sapunurile pe baza de glicerina sunt recomandate in special pentru pielea delicata si sensibila, precum si pentru copii. Fiind un produs secundar de o mai buna calitate in procesul de facere al sapunului, multi producatori extrag adesea glicerina din sapunurile facute in masa, si o includ ca produs secundar in alte produse mai scumpe, precum lotiuni sau creme pentru corp.

Săpunul făcut de mână este bun pentru corpul tău

In cazul adultilor, pielea acopera intregul corp cu aproximativ 2 m2. Este cel mai mare organ al omului si prima linie care il protejeaza impotriva deshidratarii, a temperaturii, infectiilor si substantelor nocive. Sapunurile facute de mana ofera pielii tale ingrijirea de care are nevoie, iar imbaierea o transforma intr-o experienta delicata si calmanta.

Săpunul făcut manual este bun pentru mintea ta

In ziua de azi, pentru multi dintre noi viata pare sa se desfasoare intr-un ritm alert. In timp ce stresul din viata de zi cu zi creste, timpul este foarte scurt. O bucata de sapun de casa parfumat este o simpla satisfactie care da impresia de relaxare si rasfat. Bucura-te, atat tu, cat si cei dragi, de avantajele sapunului de casa !

Sursa: sublima.ro

Lasati un comentariu