Ceaiul verde.Pro şi contra

• publicat la: 21 octombrie 2013
Ceaiul verde.Pro şi contra

In ultimii ani, masss-media indeamnă in mod constant publicul sa bea ceai verde, o băutură populară din Asia inca din antichitate, care conform cercetărilor stiintifice recente are un efect benefic asupra sănătăţii inimii, prevenirea cancerului, pierderea in greutate etc.

Inainte de a vorbi despre beneficiile ceaiului verde asupra sănătătii, să vedem mai intâi de toate ce contine fiecare cească pe care noi o consumăm:

– Ceaiul verde este plin de polifenoli si fitochimicale cu proprietăţi antioxidante puternice, care sunt responsabile si pentru gustul amar;

– Contine 6 polifenoli principali cunoscuti sub numele de catechine;

– Contine mult mai multe catechine decât ceaiul negru;

– Contine alcaloizi (substante alcaline), cum ar fi cofeina (in cantitati mai mici decat cele gasite in ceaiul negru si Oolong), care au proprietati stimulatoare.

Este in cele din urmă ceaiul verde atât de sănătos?

Există opinii diferite pentru că, desi mai multe studii au arătat că ceaiul verde oferă multe beneficii pentru sănătatea corpului uman, alte institute cred că nu există suficiente dovezi pentru a sustine definitiv acest punct de vedere.

Chiar si asa, este sigur că ceaiul verde este benefic in unele probleme importante de sănăate cum ar fi:

1. Boli vasculare

In ultimii ani, au fost efectuate studii care au aratat ca consumul de ceai verde reduce riscul de accidente vasculare cerebrale si a bolilor coronariene. De asemenea, acesta poate reduce nivelul de colesterol din organism si nu are niciun efect asupra tensiunii arteriale.

2. Cancer

Punctele de vedere cu privire la efectele ceaiului verde in prevenirea cancerului verde sunt contradictorii.

Cu toate acestea, rezultatele studiilor recente efectuate la animale sunt destul de concludente in ceeea ce priveste corelatia dintre ceaiul verde si activitatea impotriva cancerului.

Acest lucru este evident din studiile efectuate care se concentreaza pe proprietatile anticancerigene ale catechinei.

3. Pierdere in greutate

Unele studii arata ca consumul de ceai verde sau de pastile cu extract din acesta poate creste metabolismul si ajuta la arderea grasimilor.

In cele din urma, alte studii sugereaza ca ceaiul verde ajuta si la alte probleme de santate cum ar fi diabetul, stresul, protectia impotriva radiatilor UV, infectii virale etc.

Cât de mult ceai verde ar trebui să bem?

Avand in vedere cele de mai sus, putem concluziona ca este bine sa fie consumat cat mai des si chiar sa inlocuim alte bauturi mai putin sanatoase.

Când este nociv ceaiul verde?

Unul dintre ingredientele active din ceaiul verde este cofeina, care in cantitati mari poate provoca probleme asociate cu cresterea frecventei cardiace, insomnie si interactiuni frecvente cu anumite medicamente.

Este bine de stiut că femeile care sunt insărcinate sau alapteaza sa evite consumul in cantitati mari, din cauza cofeinei. In plus, ceaiul verde contine tanin, o substanta care poate reduce absorbtia fierului din fructe si legume.

Acesta este motivul pentru care este bine să adăugati un pic de lămâie in ceaiul verde, deoarece continutul ridicat de vitamina C este capabil să neutralizeze.

 

Lasati un comentariu