Etichetarea tip semafor a alimentelor: Roşu – pericol pentru sănătate, verde – numai bun de mâncat

• publicat la: 11 octombrie 2013
Etichetarea tip semafor a alimentelor: Roşu – pericol pentru sănătate, verde – numai bun de mâncat

Produsele alimentare din majoritatea supermarketurilor britanice sunt supuse unei etichetări care respectă cele trei culori ale semaforului – verde, galben, roşu – în funcţie de cât de bune sunt pentru sănătate.

Potrivit Agenţiei britanice pentru Securitate Alimentară (FSA), când cumpărătorul vede eticheta roşie, trebuie să se gândească de două ori înainte să-l aleagă. Dacă este verde, calea este liberă, notează vineri ziarul El Pais.

Acest sistem de etichetare a suscitat însă o polemică dincolo de frontierele britanice. Unele produse, precum uleiul de măsline, fructele uscate sau produsele din carne – etichetate cu roşu – ar putea penaliza consumul lor. Guvernul britanic şi cei care sunt de acord cu această metodă susţin că este singura cale pentru a lupta împotriva obezităţii, în timp ce industria alimentară europeană şi alţi experţi consideră că ‘sistemul semaforului’ penalizează un produs fără să aibă în vedere, de exemplu, dieta mediteraneană.

Schema etichetării prin culorile semaforului este promovată atât în Europa cât şi în SUA pentru a lupta împotriva obezităţii. Ministerul Sănătăţii britanic estimează că problemele de sănătate legate de excesul de greutate costă ţara circa 5 miliarde de lire (5,9 miliarde de euro) pe an. Este şi motivul pentru care a fost introdus sistemul celor trei culori pentru a indica câte calorii, grăsimi, carbohidraţi, zahăr şi sare conţine un produs şi de care consumatorul trebuie să ţină seama atunci când decide să-l cumpere.

Integral pe incomemagazine.ro

Lasati un comentariu