Donaţi pentru lucrări de consolidare a casei lui Iuliu Maniu

• publicat la: 13 iulie 2015
Donaţi pentru lucrări de consolidare a casei lui Iuliu Maniu

Campania publică de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, demarată de mai bine de patru luni, marchează rezultate notabile a eforturilor depuse de cei care au donat pentru a salva o bucată importantă din istoria țării. Suma strânsă până în prezent, aproximativ 43.000 lei, va fi folosită pentru lucrările ce țin de consolidarea fundației respectiv subzidirea acesteia. „Pentru a putea începe lucrările, mai avem de obținut ultimul aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru care avem de așteptat cam două săptămâni, după care vom depune pentru autorizația de construcție, care iarăși durează vreo 4-5 zile. Între timp, căutăm constructor. În aproximativ o lună, pot începe lucrările de consolidare la fundația casei, dar termenul acesta nu depinde de noi, ci de obținerea avizelor. Campania continuă, iar următoarea fază de lucrări va fi la acoperiș și la consolidarea pereților”, a declarat Cristian Borz.

De ce nu s-ar putea face lucrul acesta şi la noi? De ce nu, chiar în Bădăcin?”

Finalitatea proiectului este de a se reabilita clădirea, de a o amenaja ca muzeu, și de oferi posibilitatea pregătirii un centru în care să se desfășoare activităţi cu tinerii. „Este o datorie dacă poți ajuta să ajuți! Mai ales când este vorba despre patrimoniul național. Lipsa de respect față de valorile reale ale istoriei este lipsa de respect față de sine”, scria actrița Oana Pellea pe pagina sa de Facebook, după ce a făcut o donaţie de 1000 de lei.

În această etapă a campaniei, pentru a transparentiza și mai mult actul donațiilor, am încercat să luăm legătura cu mai multe persoane dintre cele care au donat, pentru a afla care au fost motivele pentru care și-au dorit să contribuie acestui demers și, totodată, ce înseamnă pentru ei această casă. Unul dintre cei care au răspuns apelului nostru, dorind să rămână sub umbrela anonimatului, ne-a transmis următorul mesaj: „În ultimii ani am avut ocazia să răsfoiesc mai profund istoria modernă a Sălajului şi să cunosc mai bine personalităţile ce au fost pietre de hotar în perioada lor. […] Cunoscând familia Coposu, inevitabil creşte apetitul pentru formatorul Seniorului – Iuliu Maniu din Bădăcin. De la aceste simple informaţii şi până la prezervarea patrimoniului prin implicare civică – personal, a fost un pas foarte mic”. Cât despre însemnătatea casei, a lăsat să se înțeleagă că, valoarea istorică a personalității omului politic, Iuliu Maniu, ar putea crea o punte de valorificare a potențialului turistic la Bădăcin,. „Am avut ocazia, călătorind prin Europa, să văd multe case memoriale şi muzee, locuri care atrag mereu turişti din toate colţurile lumii. Mergând doar la exemplul Vienei, nu există străduţă pe care să mergi şi să nu dai de o placă ce să menţioneze un nume cu rezonanţă care, fie s-a născut, fie a locuit pentru o perioadă sau a decedat în acea locaţie. De ce nu s-ar putea face lucrul acesta şi la noi? De ce nu, chiar în Bădăcin?”.

Mai există români pentru care identitatea naţională contează

Semn că mai există oameni cărora le pasă şi că sunt români pentru care identitatea naţională contează, indiferent în ce colţ de lume s-ar afla, au fost reacţiile primite după lansarea campaniei publice: „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“. La fel ca un bulgăre de zăpadă, căruia îi dai drumul de pe un deal şi cu cât se rostogoleşte mai mult, cu atât se face mai mare, campania odată lansată a angrenat în drumul ei oameni simpli, oameni cu funcţii, oameni cunoscuţi, oameni foarte cunoscuţi, instituţii, asociaţii, fundaţii, mass media locală, regională şi naţională. Au intrat în cont rând pe rând banii necesari începerii lucrărilor de susţinere a fundaţiei, respectiv de subzidire. Au sunat telefoane peste telefoane:„Alo? Noi suntem….Noi nu vă putem ajuta cu bani, dar dacă aveţi nevoie de mână de muncă, noi venim şi facem ce e de făcut“, „Alo? Noi suntem de la… Vrem să facem o donaţie. Vrem să scriem un material şi da, vrem să promovăm şi campania. „Alo? Am tot citit despre această campanie şi vreau să o promovez şi eu prin blogul pe care îl am“. S-au primit şi primele mesaje: „Dacă credeţi că două mâini harnice pot face ceva, eu vin acolo şi vă lucrez pe gratis mai multe zile.“ „Eu sunt departe de ţară, plecată din Sălaj. Dar faceţi o listă cu materialele de construcţie necesare şi o să contactez firmele de profil pentru donaţii.„Cu alte cuvinte, tot mai mulţi oameni răspund pozitiv unei campanii care trebuie să strângă toate cele necesare într-un timp foarte scurt pentru a mai putea recupera locul în care Iuliu Maniu se simţea cu adevărat acasă. „La Bădăcin, parcă şi aerul este mai proaspăt. În liniştea grădinii uit greutăţile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă”.

În momentul în care a demarat această campanie publică, Casa Memorială „Iuliu Maniu“, a devenit a tuturor românilor, pentru că doar ei mai pot face ceva, după ce timp de 15 ani proiectul de reabilitare a casei a bătut la sute de uşi, a ajuns pe sute de mese, a fost pus în cap de listă, ca şi prioritate la Ministerul Culturii, a făcut subiectul a sute de articole de ziar, ştiri şi emisiuni de radio şi TV, care nu au avut niciun ecou concret.

.În prezent, campania de strângere de fonduri continuă, cu scopul de a duce la îndeplinire dorința testamentară a lui Iuliu Maniu de a vedea pe domeniul de la Bădăcin un loc de educare a tinerilor.

Doritorii pot să sprijine în continuare acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400
Euro: RO18RZBR0000060002899205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj

Autor: Echipa Campaniei Publice

foto-voceatransilvaniei.ro

Lasati un comentariu