Mesaj pentru întoarcerea tineretului careiean acasă

• publicat la: 26 septembrie 2015
Mesaj pentru întoarcerea tineretului careiean acasă

A sosit pe adresa redacţiei Buletin de Carei un mesaj emoţionant din partea unui tânăr student careian care doreşte deocamdată să îşi păstreze anonimatul. Mesajul  se referă la  politica dezastruoasă aplicată de actuala administraţie careiană în ce priveşte tinerii intelectuali careieni. Presiunile repetate ale conducerii administraţiei careiene asupra tuturor celor ce iau atitudine împotriva situaţiei actuale existente dau roade se pare şi iată că tinerii se codesc   să îşi decline identitatea, gândindu-se probabil la urmări ce se pot răsfrânge  şi asupra  părinţilor  lor.

După absolvirea unităţilor de învăţământ superior, careienii  nu mai au posibilitatea de a se reîntoarce acasă. Nu puţine au fost cazurile în care tineri specialişti au visat să revină în oraşul natal.  Realitatea cruntă i-a alungat însă pe alte meleaguri. Au fost cazuri de medici  sau specialişti în arboricultură sau informaticieni şi  înşiruirea poate continua. Niciunul nu a fost dorit în Carei, mai ales în posturile din administraţia locală devenită  o mare  încrengătură familială, loialitatea faţă de conducători fiind principalul criteriu de selecţie. Tonul a fost dat de către primar , ştiut fiind că imediat după  preluarea mandatului din 2008 şi-a adus ginerele pe un post bine remunerat şi plin de alte avantaje.

În timp ce informaticienii careieni au făcut performanţă pe unde au fost angajaţi, la primăria Carei avem un site  care  concurează pentru titlul de Zmeura anului dar pentru care se plătesc bani grei pentru întreţinere, din avutul oraşului.

Nu avem niciun arhitect angajat la primăria Carei iar la spitalul municipal din subordinea primăriei Carei avem un singur  medic anestezist, foarte competent dar pensionar de mai mulţi ani, care lucrează la foc continu…..iar când îşi ia concediu de odihnă, pacienţii sunt trimişi la Satu Mare.

Urmare a sloganului  agreat de administraţia locală, Cine nu e cu noi e împotriva noastră, tinerii intelectuali  careieni iau calea pribegiei, spre alte localităţi. Până când competenţa va fi apreciată ca un impediment la angajare în unităţile unde administraţia locală are un cuvânt de spus, situaţia va rămâne neschimbată. Nici pensionarii care  nu au mereu acces la informaţii proaspete nu mai cred în gogoriţa cu investitorii din Carei  promovaţi de primărie  în timp ce alocarea unui spaţiu pentru un parc industrial municipal  unde să fie atraşi  investitorii prin facilităţi de nerefuzat , nu prezintă niciun  interes.

Vă redăm în continuare mesajul primit.

Este total necesar ca voi să începeţi să alertaţi oraşul despre viitorul negru  care-l pşste, faptul că  acest orăşel al nostru devine tot mai puţin populat de tineri, iar cei ce nu aleg a  urma  facultăţi sunt forţaţi să plece datorită  locurilor  foarte puţine de muncă pe care le oferă oraşul şi salariile atribuite acestor locuri de muncă . Cei ce termină  facultăţile nu se pot întoarce acasă  datorită lipsei aceloraşi locuri   de muncă.

In accest ritm, în anii ce vor urma, oraşul va deveni unul de pensionari. Trebuiesc statisitici,  să arătaţi procentajele de tineri ce au plecat în ultimii ani,punând astfel presiune pe primărie ca să lanseze o amplă mobilizare pentru a  aduce investitori şi a crea multe locuri de muncă care să ducă oraşul într-un proces economic de dezvoltare nu de regresare.

Sper că mi-aţi înţeles mesajul şi  vă   mulţumesc pentru atenţia acordată!

 Semnat , Un student cu speranţa întoarcerii

comentarii

de Horia Mărieș la 26 septembrie 2015 - 17:19

Îi doresc, sincer, tânărului student să se intoarcă acasă. Nicăieri nu este ca acasă, iar Careiul promite. Iată dovada:

Breaking News

Cum s-a născut „Opinie de Carei”?
Careianul / acum 7 ore ( 7 hours ago)

„În cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, la punctul Diverse, am devenit ţinta unor atacuri murdare din partea preşedintelui PNL Carei, pe numele său de scenă Ilie Ciută. După scenariul devenit deja clasic, Ciută a început cu publicitatea din cotidianul Gazeta de Nord-Vest, la care ocup funcţia de director. A insinuat că aş fi în conflict de interese, pe motiv că primarul Eugen Kovacs îmi este naş de căsătorie. Dacă ar studia mai atent legislaţia în vigoare, ar vedea că bate câmpii.
Apoi, preşedintele, mă rog, mai nou co-preşedintele PNL Carei, s-a legat de contractul pe care PFA-ul meu l-a încheiat cu Primăria Carei. Adică, taman el, co-preşedintele unui partid care încurajează iniţiativa privată, m-a atacat pentru că am vrut să ajut administraţia locală să fie mai transparentă cu cetăţenii, administrând pagina de Facebook a Primăriei Carei. Dacă o făcea oricine altcineva nu ar fi fost o problemă, dar faptul că mi-am asumat o asemenea sarcină s-a dovedit a fi o adevărată crimă în ochii săi. Şi bineînţeles a consoartei sale. Pentru a demonstra cât este de necivilizat, pentru a nu folosi cuvinte mult mai dure, cum foloseşte soţia sa în Buletin de Carei, a cerut să-mi fac analize la cap, sugerând că aş avea probleme psihice. Un gest de găinar, care nu îi face cinste unui politician, fie el şi Ilie Ciută. Şi-a justificat atacul dezlănţuit prin faptul că a fost ţinta unor articole pe care le-aş fi scris despre el. De asemenea, a susţinut că îl atac pe banii lui, de contribuabil la bugetul local.
În primă fază, am fost supărat pe acest atac virulent. Apoi, mi-am spus că, atunci când cineva mă atacă, e important să mă uit cine o face. Având în vedere că atacul vine din partea lui Ilie Ciută, mi-am dat seama că nu are rost să mă supăr. Adică ca şi atunci când te ridici de pe toaletă. Nu te gândeşti la treaba murdară, doar tragi apa şi totul dispare în canalizare. Aşa am procedat şi în acest caz. Am tras apa peste atacul lui Ciută şi supărarea a dispărut imediat. De la un consilier local care, începând din 2000, tot atacă pe toată lumea nu am la ce să mă aştept. Culmea este că acest Ilie Ciută mă atacă exact pe banii mei, căci sunt contribuabil careian, lucru de care a uitat subit. Plătesc şi eu impozite şi taxe la bugetul local pe măsura averii mele, chiar dacă nu sunt un veritabil nabab, ca şi cel care mă atacă. În calitate de alegător, din punct de vedere teoretic, acest Ilie Ciută mă reprezintă cică în Consiliul Local. Ţin să specific cât se poate de clar că un asemenea individ, promotor al conflictelor şi al atacurilor la persoană, nu mă reprezintă şi nu mă va reprezenta niciodată şi nicăieri, cu atât mai mult în Consiliul Local.
Pentru a pune punct acestor atacuri, am decis să renunţ la contractul prin PFA pentru administrarea paginii de Facebook a Primăriei Carei. Însă nu am renunţat la colaborarea cu cei care încearcă, prin intermediul reţelei de socializare, să informeze cetăţenii despre activitatea administraţiei locale. Am făcut-o şi o voi face în continuare în mod gratuit. Pentru ca familia Ciută să poată dormi liniştită, menţionez că nu am încasat niciun leu, uşor sau mai greu, pentru munca depusă. Spre deosebire de moralistul Ilie Ciută, care a încasat peste 60.000 de lei până în prezent pentru circul pe care îl provoacă la şedinţele de Consiliu.
Datorită atacului venit in partea lui Ilie Ciută în şedinţa de Consiliu Local, dar şi a celor venite din partea soţiei sale, Daniela Ciută, în Buletin de Carei, precum şi membrilor găştii liberale la rubricile de comentarii, am decis să înfiinţez şi eu un portal de ştiri sub numele de „Opinie de Carei”. După cum îi spune şi numele, portalul va găzdui şi numeroase articole de opinie, atât ale mele cât şi ale careienilor sănătoşi din punct de vedere psihic. Ceilalţi n-au decât să se trateze, acasă sau în deplasare. Consider că locuitorii municipiului Carei trebuie să aibă acces şi al alte puncte de vedere decât cele promovate de soţii Ilie şi Daniela Ciută. Nu de alta, dar un careian informat e imposibil de manevrat!
În încheire, îmi permit să-i dau un sfat distinsului consilier local Ilie Ciută, distins co-preşedinte al PNL Carei. Acesta nu ar trebui să uite că, în momentul în care şi-a dorit şi a devenit consilier local, iar mai apoi preşedinte de partid, şi-a asumat statutul de persoană publică. În acel moment s-a expus criticilor, căci nu toată lumea este dispusă să-l perieze cum îl periază nevastă-sa online în Buletin de Carei. Dacă nu îi plac criticile, cum sunt cele venite din partea mea şi ale altor colegi de breaslă, nu are decât să demisioneze din PNL şi din Consiliul Local, renunţând astfel la statutul de persoană publică. Dacă nu o face, atunci să nu se supere ca deşteptul pe sat când este criticat.
P.S. Pentru a nu da ocazia unor atacuri murdare, am decis ca portalul Opinie de Carei să nu aibă rubrici de comentarii la articole. Cei care vor să transmită sugestii, sesizări, poate chiar înjurături, o pot face la adresa de email: szaszemil@yahoo.com.”
………………………………………
Am transcris întreaga aiureală schizofrenică, pentru ca să știe lumea de ea.

E un lucru pozitiv că in spațiul jurnalistic careian mai apare un jurnal scris in limba română.
În primul rând fiindcă PSD-iști careieni sau cei care-l iubesc fără rezerve pe govorică făr’ de frică, dar care tot pică, vor avea ce măgării să citească.
În al doilea rând, fiindcă finul primașului, individul numit Szasz Lorand, ne va informa mereu, vrând-nevrând, despre opiniile foarte curând penalului si binecunoscutului anαβ care tot nu știe să scrie, răspunzând cu venin de viperă incălzită la sân, cum în mod cert se va întâmpla, articolelor si comentariilor apărute în BdeC.
In al treilea rând, maganember va mai avea un job privat, de persoană din privată, de făcut, fiindcă nimeni nu mă poate convinge că un înapoiat de toate felurile, ca și finul, poate administra un blog. În schimb Maganember și-a facut deja mâna cu propriu lui blog și va fi părtaș la beneciucile Opiniei de Carei.

Caracterul infect al finului formator de „Opinie” rezultă în primul rând din faptul că până și pagina de prezentare a noului blog, vlog, carte poștală ilustrată saU cum naiba s-o mai fi numind, este semnată de anonimul laș „careianul”, cel care făcea des pe viteazul și la comentariile din BdeC și apoi, fiindcă, de laș ce este, finașul interzice orice comentariu la articolele ce vor apărea în fițuică.

Oricum, tot răul spre bine și „summa summarum” vorba (și ticul verbal al) distinsului B.E, un clasic aflat incă in viață, îi dorim noii apariții jurnalistice careiene o grămadă de „succesuri”. Promitem să le urmărim cu cel mai mare interes și cu cea mai mare atenție. Suntem cu ambii ochi beliți bine ochii pe noua „Opinie”.
Va fi foarte distractiv.

P.S. Oare cum mai stă PFA Szasz Lorand cu contractele sugativă, alea de deturnat bani publici, pe care le are cu nașul său, cu primașul Kovacs? Zice că a renunțat la ăla cu facebook-ul. Dar nu a renunțat la alea pe care le-a semnat in numele GN-V.
O fi pe plus, sau pe minus? Minusurile, nu-i bai, se pot oricând regulariza cu niscaiva beuturică, adică cu pálinka, cu bikavér sau chiar cu puturoasa vodcă sau șliboviță, fiindcă, așa cum vuiește tot Sătmarul, nagyon élvezi a pasi a sok es jó tyutyikát. Egészségére! Băutura în exces dăunează sănătății și provoacă ciroză.

de Horia Mărieș la 26 septembrie 2015 - 18:26

Oamenii in popor au gasit tot felul de explicatii pentru diferitele simptome cu care corpul nostru se confrunta, de la ochiul care se zbate pana la mancarimea nasului. Prima interpretare care ne vine in minte este una medicala, de exemplu o stare de major disconfort simțită la beție, insa de ce sa excludem ideea ca aceste simptome ar putea sa fie modul in care corpul nostru ne anunta in legatura cu diverse evenimente care vor avea loc? Multe culturi cred in aceasta capacitatea de previziune a omului manifestata fizic.

Contatăm că pe Szasz Lorand îl mananca foarte tare nasul. Poate vrea să-l bage repede undeva.
Iar pe mine ma mananca ambele palme.

La rubrica „Pamflete” din OpiniideCarei de pe domeniul .com, insipidul individ și-a început fulminat infecta, jegoasa și suburbana campanie electorală desfășurată în favoarea nașului-primaș, așa cum ne-a obișnuit deja de foarte mult timp în rubricile sale, alea celebre cu „Împușcă-l pe Castorică” dar rebotezată în prezent în „Bursa zvonurilor”, din ziarul pe care-l păstorește ca sclav pe plantațiille din mlaștinile lui govorică ce făr’ de frică dar care tot pică (fiindcă il paște Codruța).

Unul dintre cele mai comune mituri legate de mancarimea nasului este acela care spune ca te vei certa cu cineva daca ai acest simptom.

Achtung, figyelem, atenție mare băiețică, să nu sari cumva peste cal. Ai tendințe de astea, total neinspirate.
Dacă o să mai sari, o să ți-o iei rău de tot.
La figurat, evident, fiindcă nimeni nu-și murdărește palmele cu un excrement ca tine.

de nicu la 26 septembrie 2015 - 19:17

scrie emilache si de nasul lui de la ferma de vaci care sponsorizeaza betiile lui notorii sau de faptul ca are datorii inca neplatite la toti membrii media din carei si din satumare???
baliverne pentru cei dornici de senzatii de stir de la ora 5 fara,fara nimic concret adica nici un document care sa arate ca nasul primar kovacs are retinere pe salar si nici documente care sa combata acuzatia de frauda postata pe buletin de carei la capitolul locuri de joaca din cartiere care sunt pericol public,
asteptam ceva concret si mai intai finutul balegat de veres sa isi plateasca datoriile la colegi ca tot au trecut ani de zile de cand le are la ei si au si ei familii cu necesitati.

de Cornel la 26 septembrie 2015 - 20:19

finul primarului are datorii la fel ca si nasul dragutilor ca doar un parinte spiritual nu isi poate invata finul decat ce si cum face el.
baiu e ca finutul are datorii mari si la fotbalistul careiului cel care dadea cu ciocu pe la seku ca sa primeasca viza de america.
ce ar fi emilache fara angajatorul pesedist satmarean? cine credeti ca mai angajeaza un betiv notoriu plin de datorii si cu bale curse dupa fetitele din ponyvas???

de coriolan la 26 septembrie 2015 - 21:05

Urat la fizic, urat in comportament, urat in ale scrisului!…Pai, un asemenea exemplar nereusit, nu e de bagat in seama!

de Horia Mărieș la 26 septembrie 2015 - 21:08

Toate ca toate lepră bețivă josnică și ordinară, profilată pe „Pamflete” de cea mai joasă speță, dar pentru expresia asta: „Tot oraşul ştie că tuciuriul nostru Ţăcălie nu are absolut nicio şansă să ajungă la primărie” în care te legi de pigmentul omului făcând apropouri rasiste ca orice lăbar gádzsó jegos și notoriu, îti promit că dacă te prind cândva la înghesuială, pe lângă că-ți rup toți dinții și ambele picioare te mai bag și

https://www.facebook.com/gabriel.orosz.5/posts/903757989669140

Ca să n-avem alte vorbe, fâ bine și ține minte, neamule de rahat de cal rămas așa de pe vremea în care Veress mérnök úr bacsi ti-a pus o íntregă găleată de baligă intre ochi și pe freză.

de Vasile la 26 septembrie 2015 - 21:31

Fraude cu fonduri europene,spaga la marghita si angajari de familii intregi in primaria Carei sau interzicerea filamrii sedintelor de consiliu si aruncarea romanilor din Carei in tarcuriculturale , nimic nu a ratat cuplul kovacs keizer din mandatele de jale pentru careieni.
Disperati ca Buletinu de Carei scrie tot au ajuns sa plateasca directorul de gazeta din satmar sa ia interviu la nasul kovacs …mai rau ca ceausescu in epoca de trista amintire!
alianta psd udmr carei e cea mai abjecta conducere a orasului nostru din istoria moderna.
szasz emil va scrie si despre statele de plata oferite de domnul ciuta celor din presa interesati sa publice salariile nesimtite ale angajatilor din priumaria carei in frunte cu ginerele primarului si cu fostul primar!

de EdyG la 26 septembrie 2015 - 22:41

Poi citesc randurile si dupa un timp vad ca nu are nici un rost exact ca si sa vorbim ce se intampla in Carei THIS IS A FAMILY BUSiNESS asa a fost si va fii numai neamuri si membre de familie au ce cauta in posturi mai de sus rareori mai vedem si alti norocosi daca le pot numii norocosi pe cei care ling la cine trebuie.
Deci concluzia mea este sa lasam in balta pe toti banditii eu personal sper ca intro zii vine si la carei un grup care sa verifice pe cei cu masini noi si case mari si averi enorme castigate in scurt timp as fi curios daca acesti Careieni pot dovedi fapta ca au platit taxe si impozite pana la ultimul ban cheltuit caci multi au facut bani dupa care nici de gand nu au avut sa anunte statul dar noi trebuie sa platim pentru orice THIS IS NOT A FAIR GAME!
La final toti doar un loc avem unde suntem la fel 2x1x2m Va pup un Careian.

de zoli la 26 septembrie 2015 - 22:53

nimeni nu e nemuritor darmite banditii…nici nastase 4 case nu credea ca sta prin puscarie si nici gigi becali si uite ca au stat binemrsi…

Lasati un comentariu