Noul Cod Fiscal va rade 100.000 de firme

• publicat la: 2 septembrie 2015
Noul Cod Fiscal va rade 100.000 de firme

Noul Cod Fiscal care urmează să fie votat săptămâna viitoare de Parlamentul Românie şi asupra căruia există un consens politic ar putea afecta aproape 100.000 de companii pentru că schimbă fundamental modul de impozitare pe clădiri. Situaţia a fost sesizată de reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR),potrivit cotidianul.ro.

„Dorim să atragem şi noi atenţia asupra unor aspecte ce ar putea îngreuna activitatea firmelor mici şi în special a microîntreprinderilor din România, şi anume introducerea unui nou sistem de calcul al taxelor pe clădiri în funcţie de destinaţia lor. După noul Cod Fiscal, taxele pe care firmele care au sediu în locuinţa celor care le conduc vor creşte de la două ori, până la 13 ori pe fiecare cameră pe care o are locuinţa respectivă. Această nouă taxă pe clădiri nu specifică numărul de camere în care activează firma. Este posibil ca o firmă să folosească doar o cameră pe post de birou, dar proprietarul imobilului nu plăteşte o taxă suplimentară pentru că are firma acasă doar pentru camera pe care o ocupă, ci pentru tot imobilul. Astfel, gândiţi-vă că pot fi cazuri în care o firmă care se află într-un apartament cu 4 camere să plătească un impozit pe clădire de 52 de ori mai mare decât nivelul actual. Firmele mici, magazinele de la colţ care rămân cu un profit de câteva sute de lei pe lună, nu au cum să reziste. De aceea cere exceptarea, măcar a microîntreprinderilor de la această modificare”, a declarat Ovidiu Nicolescu, şeful CNIPMMR.

Impozitarea clădirilor va suferi din prima zi a anului viitor câteva schimbări. Imobilele vor fi impozitate de atunci în funcţie de destinaţie, rezidenţiale, nerezidenţiale sau mixte, şi nu în funcţie de proprietar, persoană fizică sau juridică. Astfel, pentru clădirile rezidenţiale cota de impozit va fi cuprinsă între 0,08% şi 0,2%, faţă de 0,1% cât e acum. Pentru clădirile nerezidenţiale, cota de impozit va cu cuprinsă între 0,2% şi 1,3%, iar pentru cele nerezidenţiale destinate domeniului agricol cota va fi de 0,4%. Asta înseamnă că persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, precum spaţii comerciale, birouri etc., vor plăti la fel ca şi persoanele juridice, de la dublu până la de 20 de ori mai mult. Nivelul acestor taxe va fi stabilit de consiliul local pe raza căruia se află amplasat imobilul.

Conform lui Nicolescu, dacă parlamentarii vor impune acest sistem de calcul, întreprinzătorii mici vor avea parte de acelaşi şoc, exact cum s-a întâmplat când a fost introdus impozitul forfetar. „Dacă vă aduceţi aminte, s-au închis peste 100.000 de firme şi la fel se va întâmpla şi acum pentru că aceste firme mici nu au cum să plătească astfel de taxe. Plus că imobilul va trebui realizată şi o nouă evaluare a imobilului în care are firma, iar un evaluator nu-ţi evaluează casa fără câteva mii de lei. Aproximativ 90% din microîntreprinderile din România, dar nu numai din România, sunt afaceri de supravieţuire. Oamenii aceia au ce pune pe masă datorită firmelor pe care le au. Luate în parte, poate nu sunt importante, dar împreună, luate laolaltă, rezolvă o problemă socială”, a spus Nicolescu, citat de cotidianul.ro.

Lasati un comentariu