Reuniunea informală a miniștrilor justiției din Austria, Slovacia, Serbia, Republica Moldova și România

• publicat la: 21 September 2015
Reuniunea informală a miniștrilor justiției din Austria, Slovacia, Serbia, Republica Moldova și România

Ministrul justiției, Robert Cazanciuc, a organizat, în perioada 18-20 septembrie 2015, o reuniune informală cu miniștrii justiției din Austria, Slovacia, Serbia și Republica Moldova. Pe parcursul reuniunii au avut loc întâlniri în format bilateral și multilateral, organizate la București și Tulcea.

“Reuniunea a fost un foarte bun prilej pentru discuții pe teme importante care vizează   justiția, dar și problemele cu care se confruntד מn aceastד perioadă   zona central și est-europeană . Este un format informal, în care reunim atât state membre ale Uniunii Europene cât și state candidate sau state partenere, fiecare împمrtمșind experiența proprie în domenii cheie. Acest format de discuții creează  o foarte bună oportunitate pentru statele candidate la aderare și statele partenere, pentru că   pot beneficia de experiența altor state în stabilirea priorităţilor și pașilor de urmat în vederea aderării la U.E. sau al consolidării parteneriatului cu Uniunea Europeană. România sprijină  în mod ferm parcursul european al Republicii Moldova; de asemenea, România sprijină  aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.  Este în interesul nostru ca aceste state să   progreseze cât mai rapid și să   fie cât mai repede integrate în marea familie europeană.  Problemele la zi nu au permis tuturor statelor invitate să  participe, dar acest format va fi continuat și dezvoltat.

Prin <<Declarația de la Sulina>> cele cinci state invită  toate țările riverane Dunării să   dea noi valențe cooperării judiciare și multiculturale. De asemenea, miniștrii prezenți au fost de acord să    permanentiză m o formă   de cooperare rapidă  la care să  invităm toate aceste state,” a declarat ministrul justiției, Robert Cazanciuc. “Convins fiind că  toate problemele cu care se confruntă, acum și în viitor, țările noastre pot fi rezolvate doar prin aplicarea legii și a ‏principiilor umanitare pe baza valorilor noastre europene comune, miniștrii de justiție din țările riverane Dunării declară  că  se vor  întâlni informal, o dată   pe an, pentru consolidarea cooperării. Această  declarație a fost inspirată  de Sulina, oraș situat în  Delta Dunării din România, unde în mod tradițional trăiesc împreună , în  mod pașnic, oameni de diferite naționalităţi și religii, respectând demnitatea umană, ceea ce face din această regiune un simbol al păcii, cooperării și solidarității. De aceea aceasta declarație se numește <<Declarația de la Sulina>> și ea trebuie reînnoită în fiecare an de toți miniștrii din țările riverane Dunării,” a declarat ministrul austriac al justiției, Wolfgang Brandestetter. în cadrul uneia dintre sesiunile de lucru.

Celor cinci miniștri ai justiției le-a fost prezentat un proiect de reintegrare socială a deținuților finanțat prin Mecanismul financiar norvegian. Proiectul, care beneficiază   de implicarea multiplului campion olimpic și mondial, Ivan Patzaichin, presupune ‏calificarea în construcții ecologice a mai multor deținuți de la Penitenciarul Tulcea, Secția Chilia, precum și construirea a cinci case ecologice care vor găzdui ateliere în care 70 de deținuți vor fi instruiți să   practice meșteșuguri tradiționale.

redacţia

Lasati un comentariu