Da’ cu copii careienilor ce aveţi, domnilor primari?
Semnalam la data de 20 septembrie 2015, la sesizarea locatarilor din cartierele careiene, situaţia de coşmar cu care se confruntă când merg cu copii la locurile de joacă amenajate recent. poze aici.
Locurile de joacă au fost amenajate în baza proiectului CREŞTEREA CALITĂŢII VIEŢII PRIN MODERNIZAREA SPAŢIILOR VERZI ŞI DEZVOLTAREA ILUMINATULUI PUBLIC ÎN CARTIERELE MIHAI VITEAZU I, MIHAI VITEAZU II ŞI REPUBLICII DIN MUNICIPIUL CAREI, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniu de intervenţie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbană”.
Valoarea proiectului a fost de 700.000 Euro. Mai multe detalii puteţi lectura aici.
La un an de la recepţie, micuţii se trezesc cu capul spart când coboară de pe tobogan, potrivit celor declarate de bunicii lor.
Ce ironie a sorţii ca la intrarea la locul de joacă de cosmar să admiri cum ar trebui să arate locul de joacă pentru care au fost alocate fonduri europene!
O adevarată BĂTAIE de JOC la adresa generaţiei tinere a oraşului, a părinţilor şi bunicilor contribuabili oneşti. Putem în-ţelege că primarul Kovacs nu are noţiunea de contribuabil onest deoarece se află în situaţia de a avea reţinere pe salariu în baza datoriilor la bugetul de stat, dar nu putem înţelege cum permite ca în oraşul unde este primar să existe astfel de locuri de joacă? Sau poate faptul că nu se află în plin centru şi nici la drumul mare să nu mai suscite interesul sau? În 7 ani de mandat nici unul dintre cei doi edili nu au reuşit să recondiţioneze o simplă toaletă exterioară de la stadion, nu au reuşit să asfalteze o simplă alee din faţa singurei capele ortodoxe din cimitirul central şi nici să ofere locuitorilor contribuabili străzi asfaltate în zonele care nu fac parte din zona centrală. Sperăm ca după ce va deveni bunic să devină mai sensibil la amenajarea locurilor de joacă pentru cei mici. Speranţe deşarte. Nimeni din administraţia locală nu a venit să admire locurile de joacă din cartierele careiene. Pe cine interesează la Carei soarta copiilor care nu au preocupări politice şi nici de încredinţare de lucrări supraevaluate plătite din banii careienilor?
La 100 de km de Carei, la Oradea, Eco Bihor a amenajat un loc de joacă pentru copii, la fel ca în imaginea postată pe panoul careian de lângă locul de joacă, conform înţelegerii cu primăria Oradea. Şi la noi la Carei primăria a avut o înţelegere cu firma pentru care a acordat autorizaţie de construcţie a unui supermarket în centrul oraşului. Doar că la Carei locurile de joaca nici nu se apropie de cele orădene amenajate în baza unei înţelegeri similare.
Potrivit colegilor de la ebihoreanul.ro, Eco Bihor a investit în locul de joacă pentru copii dotându-l cu aparate de joacă de tot felul, inclusiv o mini-tiroliană, dar ce este cel mai important aspect este dotarea cu pavaj de cauciuc pentru a evita rănirea celor mici. Tot în această investiţie se găseşte şi plantarea a 40 de arbori de talie mare, amenajarea a 10.000 metri pătraţi de gazon şi a unei instalaţii de irigaţii pentru toată zona verde. TOTUL la doar 187.000 lei adică 42200 euro.
La Carei, la 100 de km distanţă, proiectul ce cuprindea şi locurile de joacă din cartierele Mihai Vitreazu I şi II este o mare dezamăgire şi în acelaşi timp un eşec al administraţiei Kovacs, mai ales că au fost alocate sume generoase pentru acest scop. Singurul obiectiv cuprins în proiectul de 700.000 euro, amenajat cum scrie la carte este parcul Kosuth, aflat în centrul oraşului, în faţa Şcolii Gimnaziale nr.1. E un model de cum ar trebui să arate şi celelalte spaţii cuprinse în proiectul cu finanţare generoasă din partea UE.
Când vor avea şi copii careienilor spaţii de joacă care să nu îi pună în pericol?
De ce permiteţi domnilor primari, ca în oraşul Carei să existe asemenea terenuri pe care să le denumiţi locuri de joacă?
Daniela Ciută