Maica Domnului în iconografia transilvană

• publicat la: 28 iulie 2016
Maica Domnului în iconografia transilvană

Ne apropiem încet, încet de Postul Sfintei Marii Mari, care precede adormirea Maicii Domnului. Pentru a intra, cumva, în atmosfera sărbătorii, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei este vernisată joi, 28 iulie, o expoziţie de icoane pe sticlă care o au ca şi personaj principal pe Fecioara Maria.

Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca deţine o colecţie impresionantă de icoane: 680, mai precis, din care, peste 500 sunt icoane pe sticlă. Această colecţie s-a născut odată cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în sălile de expoziţii existând exemplare colecţionate chiar de către Romulus Vuia, întemeietorul muzeului clujean, mentionează  Radio Cluj.

Printre cele mai frecvente reprezentări în iconografia pe sticlă din Transilvania se află portretul Maicii Domnului. Iată de ce, ideea de a vernisa o expoziţie cu aproape 60 de lucrări care să o aibă ca şi personaj principal chiar înainte de marea sărbătoare a Adormirii, este mai mult decât binevenită, afirmă istoriograful Cristian Micu:

Maica Domnului apare şi atunci când Iisus este dus la biserică şi în aşa zisele icoane mari, ritualice, prasnicare, apare cu pruncul în braţe sau alături de Iisus răstignit pe cruce, apare atunci când Iisus este îngropat, la Prohod, într-o compoziţie extrem de interesantă atunci când este încoronată şi atunci alături de Iisus apare şi Tatăl şi Duhul Sfânt pogorându-se alături de Sfânta Fecioară; o altă temă din care Maica Domnului nu poate să lipsească este Buna Vestire, la Botezul Domnului şi bine-nţeles icoana care o reprezintă pe Maica pe catafalc-Adormirea Maicii Domnului.

Lasati un comentariu