Protest fără precedent al medicilor

• publicat la: 24 July 2016
Protest  fără precedent al medicilor

Medicii ameninţă cu un protest fără precedent. De la 1 august, vor să blocheze activitatea spitalelor, dacă Ministerul Sanatatii nu le dă mai multi bani pentru gărzile suplimentare.

Medicii cer sporuri cuprinse intre 25% si 75% si sa nu lucreze continuu mai mult de 24 de ore, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com al Federatiei “Solidaritatea Sanitara”, care numara 12.000 de medici.

Medicii sunt sfatuiti sa nu semneze contractele de munca aferente orelor suplimentare daca nu sunt stipulate urmatoarele lucruri:

  • - Dreptul la un spor cuprins intre 25% si 75% (25% este minim obligatoriu) ;
  • - Dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte;
  • - Dreptul la concediul de odihna pentru contractele individuale de munca aferente garzilor suplimentare;
  • - Dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore;
  • - Dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore.

Federatia a transmis aceasta recomandare prin e-mail la 12.000 de medici din spitalele publice si avertizeaza ca daca toti o vor pune in practica atunci se va ajunge la blocarea sistemului sanitar.

Prea multe ore suplimentare

Potrivit unui studiu recent, medicii din Romania ajung sa lucreze fara intrerupere peste 30 de ore, dupa modelul: programul normal de lucru (6 ore) + garda (18 ore) + programul normal de lucru (6 ore).

“In baza acestor date putem estima ca impactul asupra calitatii vietii profesionale este unul negativ, aceste varfuri de activitate determinand un grad ridicat de uzura. Totodata, daca acceptam ipoteza scaderii eficientei odata cu depasirea duratei normale de lucru, proportional cu aceasta depasire, devine evident si impactul negativ asupra calitatii serviciilor medicale, una din variabile reprezentand-o cresterea riscului de erori profesionale”, se arata in studiul intitulat “Garzile medicilor. Situatia actuala si principiile utilizabile pentru modificarea Regulamentului privind timpul de lucru si organizarea garzilor in unitatile sanitare publice” realizat in colaborare cu Federatia “Solidaritatea Sanitara”….ziare.com

comentarii

de mine din UE. la 24 July 2016 - 13:11

Confiscarea averilor dobandite ne cinstit poate fi o solutie pentru rezolvarea acestor probleme grave .

de Pampon la 25 July 2016 - 11:49

Motto:

O scrisoare pierduta (Actul I, Scena a III-a):

Trahanache (intra prin fund, fara sa ia seama la Ghita, care se ridica repede la intrare. Trahanache e miscat) : A ! Ce corupta sotietate!… Nu mai e moral, nu mai sunt printipuri, nu mai e nimic: enteresul si iar enteresul… Bine zicea fiu-meu de la facultate alaltaieri in scrisoare: vezi, tanar tanar, dar copt, serios baiat! Zice: Tatito, unde nu e moral, acolo e coruptie, si o sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are !

Lasati un comentariu