”Pe urme de eroi” autor col(r) Voicu Şichet , manual de istorie judeţeană

• publicat la: 10 februarie 2017
”Pe urme de eroi” autor col(r) Voicu Şichet , manual de istorie judeţeană

Sub auspiciile Consiliului Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană a organizat joi, 9 februarie, cu începere de la ora 1400, la Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, evenimentul de lansare a cărții „Pe urme de eroi”  în prezența autorului, Colonel (r) Voicu Șichet.

Evenimentul a fost  organizat în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Asociația Civică Tempora și Editura Citadela și a fost moderat de Lacrima Istrăuan, managerul instituției gazdă.

În lipsa oricărui reprezentant al administraţiei locale sau judeţene, lansarea cărţii   „Pe urme de eroi” a adunat  în sala de la Biblioteca Judeţeană  toţi iubitorii de neam şi ţară. Sala alocată a fost  neîncăpătoare pentru prietenii şi susţinătorii lui Voicu Şichet. Lansarea de carte s-a dovedit a fi până la urmă un emoţionant moment patriotic, chiar dacă ,,patriotismul a căzut în desuetitudine în ziua de azi eu mă consider un patriot,,   după cum afirma autorul Voicu Şichet.

Ultima apariţie editorială a autorului s-a bucurat  de aprecierile competente ale invitaților autorului, prin luările de cuvânt ale domnilor  dr. Viorel Câmpean, dr. Daniela Bălu, Diana Lăstun de la Arhivele Naţionale, Colonel (r) Mircea Blideran, pr. dr. Cristian Boloș și dr. Aurel Pop. Nu au fost singurii.

Din public au dorit să intervină Angela Muntean cunoscuta interpretă şi culegătoare de folclor, Ionel Costescu, preşedintele Asociaţiei Codrenii, Viorel Ciubotă proapsăt pensionar, col(r) Radu Olah, prof.dr. Ioan Corneanu  de la Asociaţia foştilor refugiaţi din 1940, col. (r) Nicolae Codreanu din partea asociaţiei veteranilor de război iar surpriza lirică şi muzicală a venit din partea lui Dorel Iurcencu carea recitat în primă audiţiei poezia ,,Cruce albă de mesteacăn,,, la chitară Geta Govor.

Apărută la Editura Citadela  în colecția „Din istoria presei sătmărene”, cartea „Pe urme de eroi” reprezintă unirea tuturor articolelor apărute în rubrica „Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor”, semnată și asumată de autorul Voicu Șichet, pe parcursul a 29 de numere ale revistei de cultură și educație patriotică „Eroii Neamului”.

Prefațatorul Viorel Câmpean consideră cartea  „un volum mărturisitor”, „Pe urme de eroiare meritul de a ilustra truda unui om care […] s-a ostenit să aducă pentru cititori consemnări despre ceea ce a întâlnit în județ, din perspectiva monumentelor istorice. … Cartealui, privită acum, după strângerea articolelor între două coperți, pare a fi o bună propagandă pentru ideea de unitate națională, atât de necesară într-o perioadă în care dezbinarea pare a fi trăsătura definitorie a societății românești.”

Daniela Bălu, director adj. la Muzeul Judeţean menţiona în luarea de cuvânt că nu îl felicită pe autor ci doreşte să îi aducă mulţumiri  deoarece cartea este un manual de istorie a judeţului , un adevărat catalog al cimitirelor de eroi, e o carte despre patriotism care exprimă cu foarte multă decenţă despre eroii neamului, este un instrument unic, foarte util viitorilor cercetători şi va contribui  la păstrarea memoriei istoriei neamului românesc.

Cuvinte elogioase au avut şi ceilalţi vorbitori, pr.Cristian Boloş  apreciind că bibliografia autorului a fost ,,glia străbună în care se odihnesc oasele eroilor noştri.,,

La final, autorul a redat succint situaţia mormintelor şi monumentelor reabilitate, a făcut câteva precizări despre educaţia patriotică primită din primi ani de viaţă de la bunici şi a redat publicului o frumoasă poezie ,,De ziua eroilor,, primită de la sora mamei sale. Nu în ultimul rând a dorit să mulţumească soţiei sale pentru tot sprijinul acordat.

Discuţiile au continuat apoi la o mică agapă cu bucate pregătite la Tătărăşti,satul natal al autorului. Cei care au dorit un autograf au fost invitaţi în sala Multimedia.

Daniela Ciută

Date despre autor:

Voicu Șichet s-a născut în 14 iunie 1961 la Satu Mare. A urmat cursurile primare și secundare la Tătărești. Clasele liceale le-a urmat la Liceul „Mihai Eminescu” din Satu Mare. În 1986 a început cursurile Școlii de Ofițeri a Ministerului de Interne de la Băneasa. A lucrat în cadrul Serviciului Român de Informații până în octombrie 2006. A urmat cursurile fără frecvență și posuniversitare ale Facultății de Drept din Cluj-Napoca, precum și alte cursuri și masterate pe linie profesională.

A reușit să realizaze revista culturală și de educație patriotică „Eroii Neamului”, ajunsă la al IX-lea an de apariție, numărul 30, primul din acest an fiind aproape de a vedea lumina tiparului.

A debutat editorial cu volumul Dicționar de „tătărășisme”, apărut în 2011, la Editura Marist. La aceeași editură a fost editată, în anul 2013, lucrarea Cântări pentru ultimul drum, în care valorifică manuscrise aparținând unui diac din Tătărești, Ioan Silaghi.

În anul 2014 publică, împreună cu dr. Viorel Câmpean, volumul 200 de ani de la zidirea Bisericii din Tătărești. Omagiu slujitorilor și credincișilor săi, tot la Editura Marist.

În 2015, sub auspiciile Editurii Citadela, dedică celui de-al XXV-lea număr al revistei pe care o coordonează un volum cu titlul Eroii Neamului la al XXV-lea pas. Indici bibliografici și popas de suflet, care este o dare de seamă asupra activității revistei în primii șapte ani de apariție.

comentarii

de ioan ciarnău la 10 februarie 2017 - 16:49

O carte bine documentată, necesară şi bine venită! Felicitări autorului şi tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei cărţi.

Lasati un comentariu