Presa rusă anunţă numele noului premier al României

• publicat la: 20 iunie 2017
Presa rusă anunţă numele noului premier al României

Ediția română a publicației rusești Sputnik dezvăluie care este numele viitorului premier al României. Potrivit publicației rusești, PSD va desemna ca prim-ministru al României, imediat după ce-l va înlătura pe Sorin Grindeanu din această funcție, pe Ana Birchall, despre care scrie că o „recomandă înalta pregătire profesională atât în drept cât și în economie-finanțe, experiența diplomatică, relațiile internaționale extreme de active, precum și o excelentă cunoaștere a limbii engleze”, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Răfuiala dintre facţiunile pesediste stă să explodeze cu două zile înainte de votul decisiv pe moţiunea de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu. Documentul prin care coaliţia PSD-ALDE urmăreşte să-şi dărâme propriul Guvern a fost citit, ieri, în plenul reunit al Parlamentului, însă, afirmă JURNALUL NAȚIONAL, 11 deputaţi PSD nu au semnat moţiunea. Opoziţia a boicotat evenimentul – unic în istoria politicii româneşti – şi i-a lăsat singuri în sală pe social-democraţi şi aliaţii lor din ALDE.

Parlamentul României s-a transformat ieri în scena luptei pentru putere dintre cele două clanuri pesediste reprezentate de tabăra lui Liviu Dragnea şi grupul Victor Ponta – Sorin Grindeanu, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Coaliţia aflată la guvernare a depus – pentru prima dată în istoria politică românească – o moţiune de cenzură la adresa propriului Cabinet, învestit cu surle şi trâmbiţe în urmă cu doar şase luni, pe 4 ianuarie 2017. Documentul a fost semnat de 222 de parlamentari PSD-ALDE, 11 deputaţi şi senatori social-democraţi şi trei de la ALDE alegând să nu gireze „rechizitoriul” la adresa premierului.

Pentru ca moţiunea să treacă iar Cabinetul Ponta-Grindeanu să devină istorie, Liviu Dragnea are nevoie de 233 de voturi. ADEVĂRUL susține că PSD şi ALDE au în prezent 244 de parlamentari în condiţiile în care deputaţii Daniel Constantin, Mircea Banias, Eugen Durbacă, Damian Florea şi Sorin Câmpeanu, plus senatorul Scarlat Iriza au defectat din partidul lui Tăriceanu şi vor vota pentru susţinerea lui Grindeanu. De altfel, Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu au negociat ieri la prânz cu premierul la Palatul Victoria. În plus, Victor Ponta a dat asigurări că „mai mult de 14” parlamentari PSD nu vor vota moţiunea de cenzură, caz în care „Liviu Dragnea a pierdut puterea”. Aceeaşi informaţie a fost susţinută şi de către fostul vice­premier Daniel Constantin.

Cel mai probabil, PNL, USR şi PMP vor lăsa băncile goale şi la şedinţa de miercuri, atât noul preşedinte PNL Ludovic Orban, cât şi liderul interimar al USR, Levente Elek, susţinând varianta alegerilor anticipate, afirmă COTIDIANUL. Deocamdată nu este clar cum se va poziţiona UDMR, maghiarii fiind cheia rezolvării crizei cu cei 30 de parlamentari de care dispun.

Grindeanu le flutură și el primarilor PSD miliardele din PNDL și anunță că i-a luat pușculița lui Shhaideh. Toți demnitarii de la Ministerul Dezvoltării au fost demiși. Premierul Sorin Grindeanu a semnat ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat, secretarul general și secretarii general-adjuncți din Ministerul Dezvoltării, asta după ce acum două zile a trimis la Cotroceni și demisia lui Sevil Shhaideh, pe motiv că există întârzieri foarte mari la programul PNDL 2, “pușculița guvernului” care are la dispoziție 30 de miliarde de lei pentru alocarea de fonduri în teritoriu, relatează GÂNDUL.

În replică, Sevil Shhaideh a transmis că ia în calcul să depună o plângere penală împotriva premierului, după ce acesta a acuzat-o că ar folosi acești bani în scopuri politice.

integral pe ziare.ro

Lasati un comentariu