Conferinţă preoţească la Carei

• publicat la: 10 octombrie 2017
Conferinţă preoţească la Carei

Marţi, 10 octombrie 2017, cu începere de la ora 10,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat conferinţa preoţească de toamnă, desfăşurată în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din municipiul Carei.

La conferinţă au participat peste 200 de preoţi din protopopiatele Satu Mare, Oaş şi Carei, însoţiţi de cei trei protoiereii: Pr. Ioan Socolan de Satu Mare, Pr. Marcel Malanca de Oaş şi Pr. Florian Mocan de Carei.

Tema conferinţelor din această toamnă, la care iau parte toţi preoţii din Episcopie, este dedicată comemorării Patriarhului Justinian şi apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Conferinţele preoţeşti de toamnă şi primăvară au devenit tradiţie în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului odată cu reactivarea ei după 1989, în care se dezbat subiecte de mare interes pentru întreg personalul clerical, cum sunt şi cele două teme care au fost alese pentru zilele acestea, dar se constituie şi într-un prilej de comunicare a unor lucruri importante din partea chiriarhului. De fiecare dată conferinţele încep în biserică, unde se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de Te-Deum, pentru ca Dumnezeu să ajute buna desfăşurare a lor. Conferinţele se ţin fie în sfânta biserică, fie în săli de conferinţe special amenajate în acest scop.

Rolul Patriarhului Justinian Marina de apărător al Ortodoxiei în timpul regimului comunist

Personalitate de primă importanţă în viaţa bisericească ortodoxă a României, Patriarhul Justinian Marina a fost evocat mai întâi de Preasfinţitul Părinte Episcop Justin, care a subliniat principalele merite pe care le-a avut în conducerea clerului Bisericii Ortodoxe Române şi în organizarea şi buna conducere a Bisericii lui Hristos din ţara noastră, unificator al credinţei, creator al jurisdicţiei bisericeşti, apărător al Ortodoxiei, organizator al învăţământului teologic şi multe altele.

„A fost un Patriarh mare, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A fost Patriarhul acelor vremuri.”

Despre viaţa Patriarhului Justinian Marina a vorbit părintele Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ, care a concluzionat că:

„ Patriarhul Justinian rămâne unul din cei mai mari întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române, meritul lui fiind acela că a menţinut vie Biserica Ortodoxă Română în vremuri tulburi”, a spus părintele Vasile Augustin.

Pătimirile pin închisori ale părintelui Arhimandrit Gavriil Burzo

Arhimandritul Gavriil Burzo, ctitor şi slujitor al Mănăstirii Suciu de Sus – Breaza, înfiinţată de preotul Florea Mureşanu, a vorbit preoţilor din cele trei protopopiate despre viaţa îndurată în închisorile comuniste, pentru simplul motiv că a întocmit un tabel cu credincioşii care îl susţineau pe preotul Florea Mureşanu şi cereau să revină în parohie, după ce fusese arestat pentru a doua oară de securitate şi aruncat în închisorile de exterminare.

Crâmpeie din viaţa petrecută în închisoare au fost relatate cu multă naturaleţe şi ascultate cu multă atenţie de preoţi.

„Aveţi în faţa dumneavoastră un model viu de pătimire în închisorile comuniste. Părintele Florea Mureşanu, fost deţinut la Canal vreo doi ani, când vedea că unul moare astăzi, unul moare mâine, a zis „Doamne, dacă scap din iadul acesta, îţi construiesc un Altar. O biserică sau o mănăstire.” Şi, în 1952, este numit preot în comuna Suciu de Sus. Vlădica de atunci n-a avut alt loc unde să-l numească, pentru că, pentru Cluj era persona non grata. Şi, la Suciu de Sus, după un an de zile, găseşte un loc frumos, la Poiana Brezei, unde, cu ajutorul oamenilor, construieşte o mănăstire tip maramureşeană din lemn şi două chilii alăturate. Acest lucru l-a costat, pentru că, la ultimul hram, la Sfânta Treime, care a avut loc în 2 iunie 1958, a spus o frumoasă şi înflăcărată cuvântare, după care, în noaptea de 10 spre 11 iunie a fost arestat şi dus cu un sac de cărţi în spate pe Dealul Brezei, sus, unde îl aştepta maşina verde a Securităţii. De acolo, la Tg. Lăpuş şi la cercetări, la Baia Mare. Aveam 19 ani şi câteva luni, terminasem 4 ani de seminar la Cluj şi, la îndemnul coratorilor, care se frământau zicând „Ce putem face pentru el?”, se auzise în sat un zvon că este liber la Cluj, la Episcopie. Şi am făcut, împreună cu coratorii, un memoriu adresat Episcopului de Cluj să intervină şi să-l trimită înapoi în sat. Urmare acestui gest al nostru, memoriu care a fost semnat de 480 de oameni din Suciu de Sus, a fost că în 23 septembrie am fost arestat eu, bunicul, pentru că în casa lui s-a făcut memoriul, deoarece casa parohială era ocupată de comunişti, miliţie şi sfatul popular, şi fătul, pentru că mi-a dat hârtia să scriu. Deci, în această situaţie, am fost arestat pentru 24 de ore şi dus, în dubă, unde mi s-au pus ochelari de tablă la ochi.” Pe acest ton limpede şi detaşat a povestit părintele Arhimandrit Gavriil pătimirile sale din închisorile prin care a trecut, dramatismul anilor de închisoare şi nivelul subuman la care au fost trataţi cei din închisoare, din care mulţi nu s-au mai întors, printre care şi preotul Florea Mureşanu. Unui număr de trei preoţi care s-au pensionat le-a fost înmânate Gra,ata Episcopală. Este vorba de preoţii Gheorghe Alexandru Chiş din Satu Mare şi de preoţii Nicolae Ghic şi Ioan Iluţan din Protopopiatul Carei.

Lasati un comentariu