GHEZA VIDA ȘI PRIETENII SĂI ARTIȘTI

• publicat la: 7 octombrie 2017
GHEZA   VIDA  ȘI PRIETENII SĂI ARTIȘTI

Centrul artistic  de la Baia Mare este cunoscut la nivel național și european pentru renumita școală de pictură, fondată în 1896 și continuată  până în contemporaneitate, activitatea artistică fiind într-o continuă și benefică amplificare și diversificare. În primele decenii ale secolului XX la Baia Mare se practica pictura, împreună cu desenul și grafica, care erau într-un continuu dialog.  Spre sfârșitul perioadei interbelice, în expozițiile artiștilor băimăreni apare numele tânărului Gheza Vida, despre care pictorul Sándor Ziffer spunea că este un talent înnăscut și va avea un strălucit viitor.

În peisajul artistic băimărean sculptorii reprezentau un procent relativ mic, ponderea mare a centrului artistic aparținea pictorilor. La Baia Mare pictura, sculptura și grafica aveau la bază studiul desenului. Astfel artiștii aparținând diferitelor domenii ale artelor plastice se întâlneau în atelierele coloniei.

Gheza Vida s-a căsătorit cu pianista Ecaterina Kadar, iar casa lor de pe strada Ferestrăului,  era primitoare, un loc în care pictura, sculptura și muzica erau prețuite și practicate cu talent și profesionalism.

Expoziția, deschisă începând cu 6 octombrie, cu ocazia Nopții Galeriilor la Atelierul memorial al sculptorlui,  ilustrează o parte din relațiile de prietenie pe care Gheza Vida le-a avut cu numeroși artiști, colegi și prieteni băimăreni, sau din alte centre artistice din România. Sunt prezenți doar o parte dintre prietenii sculptorului, care l-au frecventat, care l-au vizitat acasă și în atelierul de lucru. O parte dintre lucrările prezentate în expoziție sunt primite de Vida sau de familie, ca un semn al prieteniei și admirației față de marele artist.

Expoziția cuprinde lucrări de pictură în ulei (Iosif Balla, Iuliu Dudás, Traian Bilțiu Dăncuș, Géza Kádár, Antonia Csikos, Spiru Chintilă, Alma Redlinger, Piroska Makkai), pastel (Zoltán Bitay), acuarelă (Iosif Bene), pictură pe sticlă (Mihai Olos), pictură pe lemn (Ion Stan Pătraș), desen (Sándor Ziffer, Vasile Kazar, Paul Erdös,  Eugen Taru, Cik Damadian), linogravură și gravură pe lemn sau metal (János Krizsan, Marcel Chirnoagă, Gheorghe Ivancenco, Andreas Szánto), sculptură (Traian Moldovan, Ioan Marchiș), artă decorativă : metaloplastie (István Kozma), ceramică (Paul Erdös, Judita și Gheorghe Crăciun), textile (Zoe Vida Porumb).

Expoziția Gheza Vida și prietenii săi artiști, desfășurată firesc în preajma Atelierului Memorial din Centrul vechi al Băii Mari, rememorează pagini de altădată, în care prietenia însemna un mod de viață și de solidaritate, evocând momente artistice minunate din orașul artelor de la poalele Dealului Florilor.

Expoziția este deschisă în perioada  octombrie – decembrie 2017 la Atelierul Memorial Gheza Vida , Piața Libertății nr. 17

Acad. MARIUS PORUMB

Lasati un comentariu