Românii luptă pentru caracterul oficial al limbii române în România

• publicat la: 24 februarie 2020
Românii luptă pentru caracterul oficial al limbii române în România

Ceea ce  nu sunt în stare la ora actuală să facă autoritățile statului, instituțiile avizate, face o asociație. Asociația Calea Neamului.  Asociația Calea Neamului în colaborare cu  Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita, Mureș organizează în București un protest pentru apărarea caracterului oficial al limbii române în România!  Cel anunțat pentru data de 23 februarie a fost interzis de Primăria București, de primăria care vrea tramvaie produse în Turcia  în locul celor românești.

Asociația Calea Neamului în colaborare cu  Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita, Mureș  nu renunță și a depus o nouă solicitare pentru protest la data de 1 Martie 2020.

,,La începutul săptămânii viitoare vom stabili împreună cu comisia de avizare a Primăriei București, locul exact de desfășurare a manifestării din preajma Palatului Cotroceni. Lupta pentru Limba Română ca singură limbă oficială în statul român, continuă! Solicităm Instituției Prezidențiale să blocheze prin mijloacele de care dispune, legea Codului Administrativ adoptată anul trecut de guvern prin Ordonanță de Urgență, prin care limba maghiară devine a doua limbă oficială în statul român,, scrie pe pagina sa  Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului.

Este dreptul garantat la liberă exprimare de către Constituția României, este un drept câștigat prin jertfă de sânge. Forumul si Calea Neamului nu dau înapoi, nu dați înapoi nici voi!

Românii iubitori de țară și neam care își apără drepturile nu au murit și nu au dispărut așa cum vor unii să credem și ne aburesc pe rețelele de socializare prin lamentări jalnice. Românii iubitori de țară și neam își fac tot mai auzită vocea  iar acțiunile lor devin tot mai vizibile.

Vă puteti alătura și voi , cei care deplângeți starea în care s-a ajuns dar nu v-ati  implicat deloc până acum. Vine vremea să mai și luăm atitudine. Statul și privitul de pe margine nu sunt de niciun folos. Nu aduc nimic  benefic țării și neamului românesc ci doar celor care ne vor dispăruți ca popor.

Puțină lume știe că noul Cod Adminsitrativ  aprobat în iulie 2019 de către  defunctul guvern  Dăncilă decade limba română din statutul de limbă oficială în România.  Ceea ce pentru în orice țară civilizată, unde curge apa caldă la robinet,  este de neconceput se doreste a fi aplicat în România, țara devenitî cobai pentru tot felul de experimente.  Cu alte cuvinte se dorește a se arunca țara în haos și  în cheltuieli nejustificate doar din ambiții si orgolii deja necontrolate. Transilvania de nord a avut experiența unei alte limbi oficiale pentru populatia majoritar românească. Cei care locuim aici șțtim foarte bine istoria locului. Nici la ora actuală la Carei nu există în școlile de stat clase cu predare în limba română pentru elevii care vor să devină vânzători sau tapițeri sau plăpumari.

Prin generalizarea folosirii limbii materne a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, la nivel naţional, după bunul plac al conducătorilor autorităţilor şi instituţiilor publice, trecători în funcţii, sub limita constituţională definite ca pondere semnificativă, este afectat însăşi caracterul de limbă oficială a limbii române!

Astfel, actele oficiale se întocmesc în limba oficială.  Înscrisul în limba maternă a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să aibă din punct de vedere al regimului juridic doar caracter de traducere. În caz contrar, avem două acte oficiale în două limbi, ceea ce conferă, contrar Constituţiei, caracter de limbă oficială limbii minoritare.

Aceleaşi argumente subzistă şi în cazul formularelor. În situaţia în care se foloseşte un formular unic, atunci măsura de reglementat prin OUG nr. 57/2019 pentru a nu se aduce atingere limbii oficiale ar fi fost aceea ca înscrierile în formular în limba minorităţii naţionale să aibă dimensiuni mai mici şi caractere italice, conform practicii celorlalte state care acceptă asemenea formulare.

În acest fel s-ar proteja  caracterul constituţional de unică limbă oficială a limbii române, în acord şi cu preambulul Cărţii europene a limbilor regionale sau minoritare, potrivit căreia protecţia şi încurajarea limbilor regionale sau minoritare nu trebuie să se facă în detrimentul limbilor oficiale şi a necesităţii de a le însuşi.

 Cu demnitate și credință, ieșiți pentru apărarea caracterului oficial al limbii române în România!

Daniela Ciută

Lasati un comentariu