Două proiecte ale UDMR au fost respinse de Senat

• publicat la: 6 mai 2020
Două proiecte ale UDMR au fost respinse de Senat

Senatul, ca  și Cameră decizională, a respins astăzi cele mai vechi proiecte ale UDMR aflate în Parlament. Inițiativele făceau referire la statutul autonomiei pe criterii etnice în condițiile în care România este un stat unitar, național și indivizibil. La peste 100 de ani de la dezrobirea Transilvaniei de sub ocupație străină încă se mai inițiază proiecte care aduc atingere statului național român.

Senatorul PSd Șerban Nicolae a afirmat că proiectele ar fi fost depuse de extremiști din partea UDMR.

Acesta ar fi introdus obligativitatea folosirii limbii materne în instituțiile statului și lărgirea sferei de aplicare la Poliția Română. Un alt alineat din proiect perfecta cadrul legal care să permită arborarea drapelului Ungariei și a steagului secuiesc pe instituțiile publice ale statului român.

Proiectul- iniţiat de 30 de parlamentari de la UDMR – fusese adoptat tacit de Senat. Cele patru comisii de specialitate ale Camerei Deputaților au decis să dea raport de respingere pentru că „nu se justifică adoptarea unei astfel de iniţiative legislative, cu atât mai mult cu cât expunerea de motive nu conţine o fundamentare a soluţiilor legislative preconizate, iniţiatorii motivându-şi demersul pe posibila declarare a neconstituţionalităţii Codului administrativ în vigoare de către Curtea Constituţională”, potrivit Agerpres. Astfel, în camera decizională au votat „pentru” respingerea proiectului 287 de deputaţi, iar 21 au votat „împotrivă”.

Coincidență sau nu, respingerea proiectului UDMR a avut loc în aceeași zi în care premierul Viktor Orban a postat pe contul său de Facebook imaginea Ungariei Mari, alături de care le urează succes elevilor de liceu care susţin examenul de Bacalaureat la proba de istorie.

 

 

comentarii

de Zaharie CHIRA la 6 mai 2020 - 18:42

Lasati un comentariu