Poliția informează. Furt la Carei, tăiere ilegală de arbori la Livada, ordin de protecție la Păulești

• publicat la: 5 aprilie 2022
Poliția  informează. Furt la Carei, tăiere ilegală de arbori la Livada, ordin de protecție  la Păulești

Bărbat cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tăierea ilegală de arbori și furt de arbori  

La data de 01 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției oraș Livada au fost sesizați cu privire la faptul că într-o pădure, din Livada, ar fi fost tăiați 4 arbori, unul de esență stejar și 3 de esență  serotină.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat, la domiciliul unui bărbat, de 47 de ani, din Livada, cantitatea de 1mc de material lemnos de esență stejar și serotină.

Persoana în cauză nu a putut prezenta acte de proveniență pentru materialul lemnos, astfel încât întreaga cantitate a fost ridicată și predată Ocolului Silvic Livada.

Cercetările în cauză continuă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori. 

 

Persoană cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de furt 

Polițiștii careieni efectuează verificări față de un bărbat, de 27 de ani, din Carei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

În fapt, la data de 02 aprilie a.c., bărbatul ar fi sustras dintr-un magazin situat în Carei, articole de îmbrăcăminte.

Prejudiciul a fost recuperat, în totalitate.

Verificările în cauză continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt. 

Ordin de protecție provizoriu emis pe numele unui bărbat, din Păulești

 La data de 2 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Valea Vinului au fost sesizați de către o femeie, de 41 de ani, din Păulești, cu privire la faptul că, concubinul său, de 39 de ani, din aceeași localitate, ar fi lovit-o în zona feței.

În cauză, polițiștii efectuează verificări, față de bărbat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Totodată, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu pe numele bărbatului, astfel că acesta este obligat să păstreze o distanță minimă de 100 de metri, față de femeie și de copiii minori ai acesteia. 

Recomandări pentru victimele violenței domestice

Nu  este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și de iubire. „Acasă” nu poate fi și nu trebuie să fie asociat cu violența domestică.

Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

– conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;

– sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;

– dacă vă simțiți în pericol, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg;

– cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;

– nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta!

Aspecte legale

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

  

 

Lasati un comentariu