Comemorarea lui Avram Iancu la Țebea. Prim ministru și politicieni huiduiți

• publicat la: 12 septembrie 2022
Comemorarea lui Avram Iancu la Țebea. Prim ministru și politicieni huiduiți

Țebea și Panteonul Moților rămân epicentrul patriotismului și al mândriei de a fi român.

La Panteonul Eroilor Neamului de la Țebea au avut duminică,11 septembrie 2022, ceremonialul militar și depunerea de coroane de flori, dedicate omagierii eroului transilvănean Avram Iancu și comemorării a 150 de ani de la moartea sa.

La eveniment a fost prezent Prim-ministrul României, Nicoale Ionel Ciucă, însoțit pe tot parcursul derulării momentelor oficiale de prefectul Călin Petru Marian, reprezentantul guvernului în județul Hunedoara.

Dintre membrii guvernului au participat ministrul afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, ministrul culturii, Lucian Romașcanu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, dar și secretari de stat ai unor ministere ale executivului.

Președintele României, Klaus Iohannis a trimis mesajul său, prezentat de consilierul prezidențial, Sergiu Nistor, dar și o coroană de flori, în semn de omagiu în memoria lui Avram Iancu, eroul national care a luptat și s-a sacrificat pentru libertatea și unitatea românilor.

Premierul Nicoale Ionel Ciucă, în alocuțiunea prezentată participanților, a adus, de asemenea, omagiul său pentru sacrificiul „Crăișorului Munților”, luptător pentru drepturile transilvănenilor. Pe parcursul manifestărilor, premierul a fost mereu huiduit. S-a scandat ,,trădătorii,, și ,,hoții,,.

Un moment special al manifestărilor comemorative l-a constituit depunerea coroanelor de flori la mormântul lui Avram Iancu, din partea Preşedinţiei României, Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, a autorităților și instituțiilor publice centrale și locale dar și din partea unor asociații și organizații cultural – istorice, fiind astfel cinstită memoria Eroului Național Avram Iancu. La Țebea a depus coroană de flori și UDMR Hunedoara.

Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

GALERIE FOTO

Ulterior, a avut loc un protest la cortul PNL unde era prezent prim-ministrul Nicolae Ciucă, pentru a se reveni asupra deciziei primarului PNL Turda de a se muta statuia lui Avram Iancu din centrul istoric.

În partea a doua a zilei dedicată Serbărilor Naționale de la Țebea, participanții sosiți din întreaga țară, au urmărit un frumos spectacol folcloric organizat pe platoul aflat la mica distanță de Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din localitate.


Buletin de Carei






Lasati un comentariu