Balada lui Ciprian Porumbescu interpretată la Carei de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga

• publicat la: 26 mai 2023
Balada lui Ciprian Porumbescu interpretată la Carei de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga

Joi, 25 mai 2023 la Castelul Károlyi din Carei, începând cu ora 18:00, a avut loc un recital cameral dedicat sărbătoririi personalității lui Dimitrie Cantemir, la 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la trecerea în neființă, susținut de doi artiști de excepție: violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga.

Repertoriul din cadrul prezentei ediții de turneu, prezentat nu demult publicului din Peru, a vizat exclusiv creații camerale românești plasate pe traiectoria influenței bizantine de-a lungul celor trei secole scurse de la moartea lui Dimitrie Cantemir și a inclus creații semnate de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamente semnate de Ioan Dobrinescu precum și creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu.
Fiecare piesă a beneficiat de o introducere în tainele compoziției respective, făcută într-un mod extrem de plăcut și cuprinzător, de către Ștefan Doniga, publicul primind informații detaliate despre compozitori, opere muzicale și contextul istoric.
Interpretările au fost de excepție, atât la vioară cât și la pian, piesele necesitând virtuozitate și concentrare extremă. Publicul a aplaudat frenetic prestația artiștilor, aceștia fiind rechemați de trei ori, pentru a mai delecta auditorul.
Pe departe, cea mai cunoscută piesă românească, Balada lui Ciprian Porumbescu, a fost cea mai apreciată de către cei prezenți, fiind interpretată de către violonista Diana Jipa cu inflexiuni proprii, originale.
Cei doi artiști vor porni într-un turneu în jurul lumii cu acest spectacol, promovând nu doar muzica românească, ci și aportul compozitorilor români la patrimoniul muzical mondial.

Atât violonista Diana Jipa, cât și pianistul Ștefan Doniga, s-au arătat extrem de încântați de frumusețea Careiul, de splendoarea Castelului și de calitatea publicului prezent la eveniment. A fost o seară magnifică, un concert care a adus bucurie, căldură și multă satisfacție celor prezenți.

Concertul de ieri a încheiat prima ediție Best Fest – Zilele Muzicale Careiene 2023.

Lasati un comentariu