Elevi careieni la bustul Regelui Ferdinand

• publicat la: 10 mai 2023
Elevi careieni la bustul Regelui Ferdinand

Cu ocazia zilei de 10 mai, Direcția de Cultură Carei a organizat un moment comemorativ la bustul lui Ferdinand I, în cadrul căruia directorul instituției, Bogdan Georgescu și prof. Monica Mădăras, au prezentat semnificația zilei și rolul pe care l-a avut regalitatea în dezvoltarea României. În încheiere a fost depusă o coroană de flori la bustului celui cunoscut ca Ferdinand Întregitorul, cel Loial.

Au participat elevii clasei a VIII- a de la Școala Vasile Lucaciu din Carei, care au vizitat apoi și expoziția cu figuri de ceară de la Castelul Karolyi, în cadrul căreia sunt reprezentați și Regele Ferdinand împreună cu Regina Maria. Din păcate, îmbrăcămintea Reginei Maria nu corespunde cu cea purtată în vizita de la Carei, un frumos costum național românesc.

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României.

În 1866, la 10 mai, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca domnitor al României.

Ziua Regelui sărbătorea și declarația de independență a ambelor camere ale Parlamentului României față de Imperiul Otoman, declarație care a avut loc la 9 mai 1877, marcând astfel și începutul Războiului de Independență al României.

Tot la 10 mai, în 1881, a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Carol I al României.

Ziua națională, la 10 Mai, era sărbătorită de toți românii. În 1947 este interzisă definitiv de regimul comunist după abdicarea forțată a regelui Mihai I al României.

Legea nr. 103 din 14 mai 2015 hotărăște (art. 1) că „Ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare națională”, cunoscută sub numele de Ziua Regalității.

Lasati un comentariu