Grupul statuar Ady Endre – Otilia Marchiş, simbol al ,,convieţuirii interetnice paşnice,, din Carei a fost dezvelit fără simboluri româneşti

• publicat la: 18 noiembrie 2023
Grupul statuar Ady Endre – Otilia Marchiş, simbol al ,,convieţuirii interetnice paşnice,, din Carei a fost dezvelit fără simboluri româneşti

În perioada administrației Kovacs-Keizer au existat nu puține situații în care românii au fost umiliți acasă la ei. Un astfel de moment de tristă amintire a fost dezvelirea grupului statuar Otilia Marchiş-Ady Endre din Carei în prezenţa cetăţeanului Kovacs Eugen şi a invitaţilor săi la data de 18 noiembrie 2017.  Nici din greșeală nu a fost de față vreun simbol românesc ci doar simboluri maghiare.

Nici din greșeală nu s-a exprimat în limba română Kelemen Hunor deși era într-un oraș din România și asistau numeroși români.

A fost prezentă toată conducerea UDMR de la nivel naţional şi judeţean, PS Virgil Bercea, episcopul  greco-catolic de Oradea, episcopul  reformat Csuri Istavan, preşedintele CJ, Pataki Csaba,  subprefectul Alfater Tamas şi oaspeţi din Ungaria printre care Szili Katalin, fostul președinte al Parlamentului Ungariei.

Nu doar Kelemen Hunor a sfidat românii și nu le-a adresat niciun cuvânt în limba română ci și parlamentarii UDMR și alți invitați ai primăriei Carei.

Nimeni nu a asigurat pentru românii prezenţi traducerea, în semn de respect şi pentru o convieţuire interetnică paşnică. Nici măcar în șoaptă nu s-au exprimat în limba română, limba țării în care ne aflăm.

La fel ca la lansarea de carte ce a precedat această dezvelire de grup statuar, vorbitorii au făcut referiri la Otilia Marchiş prin porecla sa, în totală lipsă de respect pentru  memoria acesteia. Cartea care aduce un afront memoriei Otiliei Marchiş a fost  tipărită cu sprijinul Primăriei Carei.

O altă caracteristică a vorbitorilor a fost referirea la apropierea  Centenarului Marii Uniri, făcându-se referire la  importanţa păstrării unităţii şi identităţii  dar nu a celei româneşti  precum şi la faptul de a ,,păstra ce este al nostru,,. Pilda cu clădirea peretelui şi apoi susţinerea lui a fost foarte elocventă.

Grup statuar Ady Endre – Otilia Marchiş, simbol al ,,convieţuirii interetnice paşnice,, din Carei dezvelit fără simboluri româneşti

Parlamentari din Parlamentul României nu au vorbit limba română la un eveniment de la Carei

Cercetaşii şi mizerabila referire la scriitoarea româncă Otilia Marchiş

La șase ani de la această manifestare nu s-a schimbat nimic în bine. Continuă discriminarea românilor, sfidarea lor.

Până și statuia lui Aurel Pop a fost trântită direct pe iarbă, fără nicio explicație despre artist, în totală contradicție cu bustul de peste drum a unui artist șvab maghiarizat amplasat pe un soclu înalt pe care sunt înscrisuri bilingve.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu