Mihai Eminescu omagiat la Lucăceni. VIDEO

• publicat la: 14 ianuarie 2024
Mihai Eminescu omagiat la Lucăceni. VIDEO

Mihai Eminescu a fost omagiat așa cum se cuvine în satul Lucăceni din județul Satu Mare. La o casă de creștini.

Lucăceni este un sat românesc unde se acordă respectul cuvenit fiecărei sărbători naționale și fiecărei personalități marcante românești. Președinta Asociației Urmașii lui Lucaciu, Mirela Horgoș, a pregătit  pentru Ziua Culturii Naționale, ziua nașterii românului absolut Mihai Eminescu, un scurt program de cântece și poezii cu copiii satului.

Pentru că la Căminul Cultural din satul românesc Lucăceni nu era căldură, organizatorii au intenționat să folosească clădirea fostului sediu al CAP ului doar că aici, la introducerea în prize a caloriferelor electrice a căzut rețeaua de curent.

Așa că unul dintre românii veniți și-a pus casa la dispoziție pentru ca evenimentul să aibă loc. În sufrageria casei familiei Cadar Lucian au răsunat versurile nepieritoare ale lui Mihai Eminescu.

Prețuire și considerație pentru implicarea neobositei Mirela Horgoș.

ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei are o colaborare constantă cu Urmașii lui Lucaciu încă de la reactivarea asociației.

Despre Mihai Eminescu s-au spus multe  dar ce este mai puțin cunoscut este faptul că student fiind la viena, se întâlnește acolo  cu marele luptător pentru emanciparea românilor din Ardeal, dr. Vasile Lucaciu, născut în anul 1852 (aceeași generație cu Mihai Eminescu), ridicat la demnitatea de Erou al Națiunii Române de către Parlamentul României prin Legea 77/2022.

Amândoi au luptat pentru neamul românesc. Mihai Eminescu dorea refacerea Daciei mari așa că la data de 24 ianuarie 1882 înființează societatea secretă Carpații unde colaborează cu românii din Transilvania ocupată. Ca jurnalist a avut pana necruțătoare cu oportuniștii și trădătorii neamului fapt ce i-a atras mânia mai marilor vremii.

Degeaba l-au omorât fizic pentru că spirtul său trăiește în fiecare român și va dăinui veșnic.

Trăiască Nația!

GALERIE FOTO

 

 


..





Lasati un comentariu