Și românii din Traian cer EGALITATE ÎN DREPTURI CU MINORITARII ȘI APLICAREA LEGII 154/2021 pentru toți beneficiarii

• publicat la: 2 ianuarie 2024
Și românii din Traian cer EGALITATE ÎN DREPTURI CU MINORITARII ȘI APLICAREA LEGII 154/2021 pentru toți beneficiarii

Astăzi, Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 filiala Carei s-a întâlnit cu membrii săi din satul Traian.

Un sat de români moroșeni  care au fost expulzați în toamna anului 1940 de ocupantul Ungaria hortystă. Cei care au scăpat cu viață atunci au fugit unde au văzut cu ochii. Datorită atrocităților săvârșite în toamna anului 1940 de hortysti, românii au fost nevoiți să se refugieze în județul Arad, zona Ineu. Doi dintre fiii preotului Valeriu Bărbosu au fost bătuți la sânge de hortyști pentru că nu s-au lăsat umiliți. Nu au fost singurii.

Au rămas gospodăriile lor pradă ocupanților hortyști.

Români vrednici, caractere puternice, au reconstruit de la zero totul.

Tema discuțiilor de azi a fost amânarea plății indemnizațiilor prin Legea 154/2021 pentru urmașii românilor expulzați și modul de organizare pentru proteste.

Toți cei prezenți au constatat că suntem bătaia de joc a guvernanților și a majorității parlamentarilor pentru că doar urmașii românilor persecutați etnic în 1940 sunt  mereu amânați de la plata indemnizațiilor cuvenite prin Legea 154/2021.

La adunarea de azi, 2 ianuarie 2024, de la Căminul Cultural Traian, s-a decis ca și românii de aici să se alăture celorlalți români din localitățile județului care vor participa la proteste.

Aprecieri deosebite pentru prezența domnului Nicolae Rad, venit tocmai din satul Nadăș, județul Arad, pentru a susține cauza urmașilor persecutați etnic în 1940, fiind și el urmaș de români expulzați.

Toți cei prezenți au decis că parlamentarii care au votat împotriva amânării pentru a treia oară a plății indemnizațiilor cuvenite prin Legea 154/2021 trebuie făcuți cunoscuți în fiecare localitate pentru a  nu mai avea curajul să vină în campanie electorală ca să ceară voturi.

Urmașii românilor schingiuiți și terorizați în 1940 de ocupantul hortyst sunt astăzi umiliți de parlamentarii care nu au vrut să voteze pentru acordarea de drepturi egale pentru noi cu cele acordate minoritarilor. Singurul parlamentar sătmărean care a votat împotriva acordării indemnizațiilor pentru urmașii românilor a fost deputatul PSD Radu Cristescu.

Legea 154/2021 se aplică doar pentru minoritari nu și pentru urmașii românilor persecutați etnic în 1940.

An de an s-au bazat pe tăcerea noastră și forțează nota aplicând DISCRIMINAREA.

AJUNGE! Nu mai vrem politicieni care vin doar să ceară voturi și nu fac NIMIC pentru comunitate!

Dacă nu erau vigilenți părinții și bunicii noștri azi nu mai eram o țară!

Doar împreună suntem puternici!

Ne vedem la proteste!

La final, domnul Nicolae Rad a oferit o frumoasă colindă, apreciată de toți cei prezenți.

Așa arată azi satul Traian.

Căminul Cultural

Daniela Ciută

Lasati un comentariu