UN STRIGĂT DE DURERE. RĂNI REDESCHISE. REALITATEA

• publicat la: 13 ianuarie 2024
UN STRIGĂT DE DURERE. RĂNI REDESCHISE. REALITATEA

Prin Dictatul de la Viena din septembrie 1940 s-a decis cedarea nordului Transilvaniei hortyştilor. Tot aşa, Tratatul de la Craiova din acelaşi an, a dat peste cap soarta a zeci de mii de familii de români. Aceste decizii dramatice ale autorităţilor române au pecetluit cu durere soarta a sute de mii de familii de români din nordul şi sudul ţării.

Drama părinţilor şi bunicilor noştri transilvăneni, stigmatizaţi şi batjocoriţi în anii 1940-1945 marcheză de 80 de ani încoace viaţa a zeci de mii de familii de români din Transilvania. În anul 2024, urmaşii refugiaţilor şi ai celor ucişi de trupele hortyste care au ocupat nordul Transilvaniei- îşi trăiesc încă în tăcere trauma moştenită de la strămoşii lor umiliţi, schingiuiţi şi goniţi din casele lor, maghiarizaţi forţat în anii 1940-1945.

Nu poate mintea omenească să îşi imagineze azi atrocităţile aplicate românilor de ocupantul hortyst. Părinţii de atunci au fost surghiuniţi, călcaţi sub copitele cailor, fugind cu câte 5-6 copii, disperaţi şi îngroziţi, unde au văzut cu ochii, nevoiţi să îşi părăsească casele şi rostul, sperînd să îşi salveze viaţa. Sau, dându-şi viaţa.

Cunoaşteţi monumentul comemorativ de la Moisei, Maramureş ? El aminteşte trecătorilor de crima atroce de la Moisei, unde 200 de localnici au fost duşi cu forţa de trupele hortyse şi închişi într-o casă, căreia i s-a dat foc. Au murit arse de vii 200 de suflete nevinovate, vinovate doar pentru culpa de a fi români. Cruzime şi batjocură.

De aceste atrocităţi au fugit bunicii, cu cîte 5-6 copii după ei, copiii aceia fiind părinţii noştri.

Au murit într-un târziu, dezamăgiţi şi purtând pe viaţă stigmatul traumelor suferite.

După 80 de ani, în anul 2021, Parlamentul României democratice, dă Legea 154/2021, prin care îi recunoaşte pe urmaşii acelor români năpăstuiţi din anii 1940, alocându-le modeste indemnizaţii lunare, târzie despăgubire morală pentru suferinţele părinţilor lor. Indemnizaţiile stabilite pentru români sunt în sumă de 300 până la 760 de lei/persoană.

Aceeaşi lege dă drepturi compensatorii şi urmaşilor minoritarilor ce au fost persecutaţi după 6 martie 1945. Indemnizaţiile acestora se ridică însă la sume între 2000-3500 de lei/persoană!!!!

Observaţie pertinentă: indemnizaţiile minoritarilor sunt în plată din prima zi, românilor li se refuză dreptul la indemnizaţiile câştigate prin lege , deşi ele sunt de 4-5 ori mai mici decât ale minoritarilor.

Pentru români, statul nu are fonduri

Românii ies în stradă în iarna 2023-2024 ca să îşi ceară drepturile pe care le conferă Legea 154/2021 şi să reclame că documentele ce le-au acordat recunoaşterea statutului lor, nu sunt băgate în seamă. De la Satu Mare până la Constanţa, de la Arad până la Tulcea, ţara freamătă de revoltă şi de umilinţa unei discriminări la cote uriaşe.

Întrebare: de unde discriminarea de sumă între minoritari şi români?! Cum de pentru minoritari statul are fondurile consistente necesare iar românii sunt amânati pentru al 3-lea an consecutiv de la plata drepturilor lor modeste??

Nu este Guvernul României şi guvernul românilor ?!

Trebuie să te naşti  minoritar ca  să ţi se respecte  drepturile în ţara ta ???

E vreo altă unitate de măsură a legalităţii pentru cetăţeanul român decât pentru cetăţeanul minoritar?

Guvernele României din ultimii 3 ani amână (prorogă)fără motiv DOAR PLATA DREPTURILOR ROMÂNILOR.

Discriminarea aceasta e umilitoare şi dureroasă şi ne pune pe noi, fiii şi fiicele persecutaţilor şi refugiaţilor din anii 1940-1945 în aceeaşi postură în care au fost părinţii nostri. Doar că atunci ocupantul crud şi nemilors era străin, pe când în anul 2024, discriminatorul este statul român, pe care fiecare dintre noi îl respectăm, îl slujim şi îl servim împreună cu familiile noastre de zeci de ani.

Au murit dreptatea şi legea în ţara romănească???? Ori ea se acordă discreţionar?

Unde este egalitatea în drepturi garantată de Constituţia Romăniei ???

Opinia publică trebuie să cunoască motivul pentru care noi ieşim în ger, paşnici , dar hotărăţi, în toate reşedinţele de judeţ şi nu numai, cerînd Guvernului României să înceteze atitudinea discriminatorie faţă de români.

Cerem ca Guvernul să acorde respectul datorat fiecărui cetăţean român şi să aplice nemijlocit şi în regim de urgenţă Legea 154/2021, punctele c) şi g), singurele pe care le discriminează de ani de zile.

În spatele literelor c) şi g) din lege stau zeci de mii de cetăţeni români, urmaşi ai refugiaţilor persecutaţi, care au dreptul la respect şi demnitate.

Şi care au adevărul şi legea de partea lor.

În ce limbă să ne adresăm Guvernului român, pentru ca el să înţeleagă ce ne datorează ????

ASOCIAȚIA ROMÂNILOR REFUGIAȚI ȘI EXPULZAȚI ÎN 1940 CAREI

comentarii

de Jipa Paulina la 13 ianuarie 2024 - 18:56

Cerem urgent RECTIFICARE BUGETATA SI PUNEREA IN PLATA A TUTUROR BENEFICIARILOR AI LEGII 254/ 2021 !
STOP DISCRIMINARII !
CEREM DREPTURI EGALE CU URMASII MINORITARILOR UNGURI ,SASI ,EVREI SI TIGANI !

Lasati un comentariu