Pe urmele întregitorilor de țară – autor Gavril Babiciu

• publicat la: 3 noiembrie 2024
Pe urmele întregitorilor de țară – autor Gavril Babiciu

Joi, 31 octombrie, sala Cercului Militar din Baia Mare era plină-ochi cu ocazia prezentării a trei cărți despre „Leul din Șișești” a celui mai cunoscut „lucacist” al Tribunului Vasile Lucaciu – col. (r) Gavril Babiciu, cetățean de onoare al comunei Șișești, președintele Asociației „Renașterea Șișeșteană”, scriitor.

Moderatorul evenimentului a fost col. (rtr) Ioan Bota, președintele Filialei Maramureș al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, camarad al evenimentelor patriotice de ținută din ultimele decenii, care a vorbit în termeni elogioși despre activitatea dl. Gavril Babiciu și despre personalitatea tribunului Vasile Lucaciu: „Prin întreaga sa activitate, luptă politică și înalta sa conștiință națională, dr. Vasile Lucaciu s-a dovedit a fi, la răscrucea secolelor al XIX-lea și al XX-lea, un strălucit militant pe tărâm politic și național, un Drapel de Luptă mereu desfășurat, contribuind astfel, în mod hotărâtor la înfăptuirea Statului Național Unitar Român, la progresul întregii noastre națiuni.”

Colonel (r) Voicu Șichet, venit de la Satu Mare a declarat: „Vasile Lucaciu fiind un model  de patriotism românesc și de credință al neamului nostru, este, pe bună dreptate, revendicat  atât de județul Satu Mare ( îndeosebi Lucăceni) cât și județul Maramureș (Șișești, în special), în fapt fiind un erou al României, un OM al timpului său și înfăptuitor al României Mari”.

Scriitorul Gheorghe Pârja, după ce a amintit de prietenia veche cu autorul Gavril Babiciu a apreciat munca de Sisif a autorului în a căuta documente, scrieri, fotografii despre Vasile Lucaciu, de a ni-l readucere în memoria zilelor noastre prin cărțile dumisale. A vorbit apoi despre istoria nescrisă auzită de la învățăceii Domniei sale, de la înțelepții satelor care-i povesteau adevărata istorie a neamului.

La audierea programului muzical oferit de elevii de la Școala Populară de Artă conduși cu măiestrie de prof. Codruța Lupșe a spus: „Doamna profesoară, dacă acești copii minunați și simt ceea ce au cântat, nația română este pe mâini bune!”.

Inginer Cristian Mariș, directorul editurii „Marist” Baia Mare a preferat să-l citeze pe editorialistul Gheorghe Pârja din cotidianul „Graiul Maramureșului” din ziua de 31 octombrie: „Comuna Șișești, se știe, este o așezare cu rezonanță istorică, binecuvântată și de părintele, cărturarul, tribunul Vasile Lucaciu. Dar aici s-au născut și au luminat efigia și alte spirite de nădejde, cu merite absolute, care au urcat locul pe scara istoriei. Toate aceste izbânzi memorabile trebuiau adunate, comentate, puse în oglinda generațiilor care vin. Această cauză nobilă s-a întrupat în râvna deosebită a domnului Gavril Babiciu, prin recenta apariție editorială – ȘIȘEȘTI – MARAMUREȘ, ÎN VÂLTOAREA ISTORIEI (Editura Marist, Baia Mare, 2024).(…) Gavril Babiciu, autor devotat istoriei spațiului în care s-a născut, a terminat Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Apoi face studii militare la București, profil circulația rutieră. A publicat cărți și studii despre activitatea profesională, dar s-a întors cu venerație și pricepere spre istoria Șișeștiului natal, spre Eroul Națiunii Române, Vasile Lucaciu. Am simțit nevoia să amintesc aceste date biografice pentru a sublinia că autorul a fost, și a rămas, o personalitate în domeniul în care a activat, dar a privit tot timpul cu respect la istoria neamului, la semnificația faptelor. Așa mi-am mai domolit și eu întrebările firești, puse după parcurgerea acestei cărți monumentale, și la propriu, dar și în consistența ei. Cele 481 de pagini, format mare, au o impresionantă bogăție de informații și imagini, care fac portretul complex al așezării. De la statul condus de Burebista, până în zilele noastre.”

sursa moaraluigelu

 

 

 

Lasati un comentariu