Elevi din Carei în vizită la Casa Memorială Iuliu Maniu

Elevi de la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu Carei însoțiți de mai multe cadre didactice și de părintele protopop greco-catolic Lucian Cociorva au făcut o vizită la Bădăcin, la Casa Memorială Iuliu Maniu, patronul spiritual al unității careiene de învățământ.
Pe frumoasele meleaguri sălăjene, un mormânt gol încă așteaptă trupul chinuit al lui Iuliu Maniu, care și-a dat ultima suflare în închisoarea de la Sighet și a fost aruncat apoi într-o groapă comună.
Părintele Cristian Borz a făcut o prezentare a Casei Memoriale Iuliu Maniu și a personalității celui care a instaurat la Carei administrația românească la 27 aprilie 1919 după eliberarea orașului de sub ocupația austro-ungară.
Născut la 8 ianuarie 1873, în localitatea Bădăcin, județul Sălaj, Iuliu Maniu a fost unul dintre cei mai importanți oameni politici ai României, jucând un rol central în perioada interbelică și în procesul de unificare națională. Fost prim-ministru al României și președinte al Partidului Național-Țărănesc, Maniu a fost o figură emblematică a democrației, integrității și luptei pentru drepturile naționale ale românilor din Transilvania.
Una dintre profesoarele care a însoțit elevii la Casa Memorială Iuliu Maniu a surprins în câteva cuvinte importanța unor astfel de vizite ale tinerilor în locurile importante ale istoriei noastre.
Aurelia Govor
„… avem întâi nevoie de oameni de caracter şi oneşti şi numai pe urmă de oameni pricepuţi în conducerea treburilor publice; între un hoţ fără caracter, dar priceput şi între un om cinstit, dar mai puţin priceput, eu am preferat toată viaţa pe acesta din urmă”, spunea Iuliu Maniu.
În primul rând, tinerii de astăzi ar trebui să învețe lecția demnității personale și respectul față de ceilalți.
Cred că toți ne-am întors de la Casa Memorială Iuliu Maniu mai bogați spiritual!,, a notat pe pagina sa prof.Aurelia Govor.
Buletin de Carei,
portal românesc de știri din Carei, de 20 de ani în slujba careienilor
