Pompieri doar până la etajul patru

• publicat la: 7 martie 2010
Pompieri doar până la etajul patru

Pompierii careieni nu au în dotare o autospecială, care să le permită stingerea unui incendiu mai sus de etajul patru al unui bloc. În tot judeţul există o singură astfel de maşină, deţinută de unitatea de pompieri din Satu Mare.

Un incendiu la nivele superioare ale blocurilor turn ar putea avea urmări greu de anticipat. Pompierii careieni sunt dotaţi cu o singură autospecială cu scară, dar lungimea acesteia e suficientă doar pentru intervenţii la blocurile cu patru etaje. În aceste condiţii intervenţia la etajele superioare, ale unui bloc turn, în cazul unui incendiu, reprezintă un risc enorm.

Pompierii ar trebui să se apropie de apartamentul incendiat prin casa scărilor, operaţiune ce i-ar expune pericolelor, în condiţii de efecienţă scăzută prin pirderile uriaşe de timp şi de energie.

În lipsa autospecialei cu scară salvarea unei persoane, sau a bunurilor, dintr-un apartament incendiat ar avea un procent de reuşită aproape nul.

Misiune imposibilă

Regulamentul pompierilor prevede ca în cazul unui incendiu, care depăşeşte prin amploare capacităţile unei unităţi, să se solicite ajutorul pompierilor din localitatea cea mai apropiată.

În cazul unui incendiu la unul din cele patru blocuri turn din Carei, pompierii municipiului ar trebui să apeleze la colegii din Satu Mare, singurii, care deţin o autospecială cu o scară suficient de lungă pentru un incendiu într-un bloc turn.

Stingerea în timp optim a incendiului, în asemenea condiţii, este imposibilă. Municipiul Satu Mare se află la peste 35 de kilometri distanţă, iar sosirea atuspecialei ar dura în jur de 50 de minute, o perioadă de timp care ar face inutilă deplasarea ei.

Autorităţile cunosc situaţia

Autorităţile cunosc situaţia şi sunt la curent cu lipsa autospecialei din unitatea careiană, dar cu toate acestea nu s-a întreprins nici un demers pentru remedierea situaţiei.

Şirul nepăsării începe în birorurile Primăriei, trece prin cele ale Consiliului Judeţean, ale Prefecturii şi sfârşeşte în cele ministeriale.

În tot acest timp, locatarii blocurilor turn din Carei şi pompierii invocă divinitatea şi speră ca incendiile în blocurile turn să nu izbucnească niciodată.

Incredibil, dar adevărat

În urmă cu doi ani, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Valentin Macec, a intermediat sosirea unei autospeciale de pompieri la Carei. Aceasta nu a ajuns niciodată în garajele unităţii de pe strada Independenţei, pentru că era prea lată şi nu ar fi încăput pe poarta imobilului în care se află sediul popierilor.

Dotări învechite

Pompierii careieni se confruntă cu dotări excrabile. Autospecialele sunt vechi, depăşite moral, iar o parte dintre ele sunt reparate chiar de către pompieri.

Situaţia e în conformitate cu cea din întreaga ţară, unde investiţiile sunt direcţionate, preferenţial şi cu precădere în marile oraşe.

Paul Sarvadi

comentarii

de diu la 8 martie 2010 - 11:10

Astia nu sat in stare sa stinga un foc la sol…numai in crasme ai vezi ca doar au salar bun isi permit baieti de bani gata au masini una si una toata ziua le curata in fata unitati le merge bine..??????

de iasavedem la 8 martie 2010 - 14:59

O fi oare vorba despre conglomerarea umana de unde se iese la o pensie cat trei salarii la 40 de ani,gradinita de sahisti fara armata cu sefi-colaboratori numiti la stralucirea kentului?…:)
Sa le dam,sa nu le dam macaraua…
Hai afacerea!Jos banu!

de ritipiti la 8 martie 2010 - 15:04

tare rai sunteti, oare voi cu ce va pierdeti vremea?

de iasavedem la 8 martie 2010 - 15:24

Foarte buna intrebarea „ripiti”

de marian la 10 martie 2010 - 15:16

sa privesti e usor, sa muncesti e mai greu, invidia e mare, ti-ai risca viata in locul lor. dac nu ……….

de necunoscut la 11 martie 2010 - 07:11

bucurati-va ca ii aveti pe pompieri,nu stiti ce efort depun la un incendiu,vorbiti doar din invidie,nu stiu care si-ar risca viata pt. o suma undeva sub 1700 ron,banii aia chiar sunt munciti si nu e vina lor ca oamenii nu sunt preventivi, ei doar salveaza ce se mai poate si nu lasa sa se extinda focul.pun pariu ca diu care a scris comentariul anterior isi pierde vremea pe strazi si nu lucreaza nicaieri.RUSINE.ASTIA SUNTETI VOI CAREENII.

de lenuta la 11 martie 2010 - 12:09

„ASTIA SUNTETI VOI CAREENII”.sper ca nu te astepti sa te bage cineva in seama! doar esti un necunoscut !in primul rand ai grija la regulile de scriere: se scrie – careienii- si apoi , mai sunt si alt fel de oameni in Carei.Suntem mandri de pompierii careieni !
De ce nu va uitati in curtea primariei , unde sunt destui functionari cu salarii peste 1.700 ron si nu isi risca deloc viata, ba dimpotriva , stiu sa si-o protejeze stand ” la caldurica” fara sa faca mai nimic.Si totusi nu ziceti nimic.

de ajutor la 11 martie 2010 - 18:26

Domnule „DIU” sper ca urmatorul incendiu sa fie in casa ta!!! sa vedem daca se descurca pompierii. Iar in cazul in care ii vezi prin crasme toata ziua,inseamna ca si tu esti pe acolo foarte des. dute cauta-ti un loc de munca nu doar critica. si am fost la ultimul incendiu si s-au descurcat f bine asa ca jos palaria.

de mao la 12 martie 2010 - 05:54

frumosi sunteti , sa stiti ca pompierii sunt cea mai respectata clasa sociala in occident , pacat ca la noi e altfel

de PRIMARU' la 12 martie 2010 - 22:30

„Municipiul Satu Mare se află la peste 35 de kilometri distanţă, iar sosirea atuspecialei ar dura în jur de 50 de minute, o perioadă de timp care ar face inutilă deplasarea ei.” Cum poti scrie asta Palika? Cred ca eu sunt seful la in situatii de urgenta si te anunt ca pompierii au anumite indatoriri si obligatii cand ajung la foc. Prima este sa se asigure (Dumnezeu sa-l ierte pe Lisnic), a doua sa izoleze focul, adica sa nu se extinda. „erted barat?”

de PRIMARU' la 12 martie 2010 - 22:35

auzi Diu !!!!!!! Ai vazut pompier in uniforma in crasma ??? In timpul liber face ce-i place. Tin sa te anunt ca lucreaza 24 cu 72(liber) dar mai au inca 24 de ore numite „la asigurat”, cand nu au voie sa bea sau sa paraseasca orasul deoarece in caz de eveniment sunt chemati automat inauntru. Si la incendiu cu pricina au fost chemati si din soridaritate au venit si colegii de pe liber sa-i ajute. Nu-i judeca foarte aspru. Au si ei fala lor. Nu le-o lua tu!

de x la 13 martie 2010 - 21:55

RUGACIUNEA POMPIERULUI

Da-mi, Dumnezeule, taria
Caci am un unic crez
Si cand ma cheama datoria
Noi vieti sa protejez.

Sa iau la piept copilul mic
Din flacara din casa,
Si pe ai lui parinti raniti
De soarta nemiloasa.

Si fa-ma ager si atent
La cea mai slaba soapta
De treaba mea sunt constient-
Pe mine doar m-asteapta.

Sa am menirea de ostean
Ce lupta cu dreptate,
Sa apar orice cetatean
Si-a sa proprietate.

Si soarta crunta de va avea
Sa cad la datorie,
Tu, Doamne, grija vei avea
De copii si sotie

de x la 13 martie 2010 - 21:55

FELICITARI POMPIERILOR

de Luca la 25 martie 2010 - 17:54

Poate ca in municipiul CAREI nu sunt prea multe incendii si deci prin urmare pompierii nu sunt prea solicitati,dar asta nu e vina lor.Oricum i-am vazut de cateva ori in actiune si bravo lor.Si chiar de ar sta uneori prin crasme asa cum sustin unii,bine fac,data viitoare sa ma cheme si pe mine.:) :).Bravo baieti.

de alexa la 19 septembrie 2010 - 20:00

Ar trebui sa va ganditi de doua (sau chiar mai multe) ori inainte de a face o afirmatie. Nu va este putin rusine sa ii vorbiti de rau pe cei care poate la noapte si-ar risca viata ca sa va scoata pe voi de sub darapanaturi? Nu va ganditi ca poate maine veti avea nevoie de ei sa va scoata la timp pt a va salva din masina facuta „acordeon”? Atunci nu va va crapa obrazul de rusine sa ii priviti in ochi stiind ce fel de afirmatii ati facut la adresa lor? Cei care vorbiti asa despre oricine nu aveti nici macar un pic de bun simt. La fiecare trei zile ei merg la serviciu fara sa stie daca in urmatoarea dimineata se vor mai intoarce acasa. Rusine sa va fie ca nu aveti pic de respect pentru niste oameni care valoareaza de „n” ori mai mult decat voi.
Si intr-adevar, dotarile sectiei din Carei sunt sub orice critica, ei trebuie sa se descurce cum pot, si o fac destul de bine.

Lasati un comentariu