Şcoala NATO de spionaj la Oradea

• publicat la: 17 martie 2010
Şcoala NATO de spionaj la Oradea

Abilitătile dovedite de ofiţerii români de informatii, „in teren”, au constituit un argument pentru deschiderea Centrului de Excelenţă al Alianţei in Bihor.

Spionii Aliantei Nord-Atlantice (NATO) vor pleca in misiunile din Irak şi Afganistan după ce vor fi instruiti la Oradea, la Centrul de Excelenţă in spionaj şi contraspionaj in domeniul „Humint&CI” (Human Intelligence and Counter Intelligence), inaugurat ieri in prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a ministrului Apărării, Gabriel Oprea, şi a şefului Comandamentului Strategic Aliat pentruTransformare, amiralul Luciano Zappata.

Potrivit reprezentanţilor armatei, de serviciile şcolii de spioni din Oradea vor beneficia in următorii ani sute de militari din Ungaria, Slovenia, Grecia şi Turcia.

Ideea infiinţării centrului s-a născut ca urmare a rezultatelor bune obţinute de militarii români in unităţile de informaţii (,,intelligence”) şi forţele speciale din Irak, Kosovo, Afganistan, aceştia dovedindu-se capabili să culeagă in mod direct informaţii din teren. Practic, ofiţerii care au participat la misiuni in Irak şi in Afganistan spun că românii au avut adesea rezultate mai bune decât aliaţii occidentali, un motiv fiind şi acela că nu sunt percepuţi in mod direct ca invadatori. „In Irak, oamenii ii cunosc pe români incă de pe vremea lui Saddam Hussein. Pe atunci, românii mergeau acolo ţi construiau fabrici de tractoare ori instalaţii pentru irigaţii sau baraje.

De aceea, imaginea românilor este pozitivă, iar irakienii acceptă mult mai uşor să stea de vorbă cu români. Poate este şi o chestiune de mentalitate, pentru că modul nostru de a gândi este mai apropiat de al lor decât mentalitatea occidentalilor”, explică unul dintre ofiţerii români care au servit in cele două ţări, in cadrul detaşamentului din Bistriţa.

In ceea ce priveşte unităţile româneşti din Afganistan, acestea ar fi apreciate, deoarece au in componenţă şi militari de religie musulmană, proveniţi din Dobrogea. „Chiar dacă au fost puţini, acest lucru a câştigat increderea afganilor. Nu mai eram perceputi drept «cruciaţi», ci ca oameni care vin dintr-o ţară unde există respect faţă de Islam”, ne-a declarat aceeaşi sursă, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Oradea a fost aleasă drept gazdă a şcolii nord-atlantice de spioni şi pentru cazărmile dezafectate existente in zonă, dar şi graţie existenţei unui aeroport internaţional şi a apropierii de frontiera cu Ungaria. Directorul Centrului de Excelenţa NATO de la Oradea, colonelul Eduard Simion, susţine că noul  Centru de la Oradea a apărut ca urmare a faptului că ţările aliate NATO au constatat că nu ştiau să utilizeze informatiile adunate de la surse umane in teatrele de operaţiuni. Potrivit colonelului, unitatea va fi deservită de 80 de militari, dintre care 16 provin din armatele aliate.

„Purtăm negocieri cu armata Slovaciei şi a SUA, pentru ca şi acestea să devină sponsori ai Centrului”, a mai declarat Simion.

(Sursa: Realitatea.net)

Lasati un comentariu