Dezastru bugetar: în doar patru luni, România este pe minus cu 3 miliarde de euro

• publicat la: 28 mai 2010
Dezastru bugetar: în doar patru luni, România este pe minus cu 3 miliarde de euro

Datele de la Ministerul Finanţelor pe primele patru luni arată că în loc să ieşim din recesiune ne afundăm şi mai mult în ea. Veniturile statului au scăzut cu 1,2%, iar cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 22,7%.

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, bugetul general consolidat în primele patru luni ale anului a înregistrat un deficit estimat de 12,12 miliarde de lei, reprezentând 2,25% din PIB. În acelaşi interval, veniturile bugetului general consolidat au fost de 52,61 miliarde de lei, înregistrând un decalaj de minus 1,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au redus foarte mult sumele încasate din TVA, cu 9,2% (1,07 miliarde de lei). De asemenea impozitul pe profit s-a micşorat cu 4,6%. Au mai scăzut încasările din impozitul pe salarii, cu 7,3% faţă de perioada similară a anului trecut şi cele din accize, cu 1,6%.

Cheltuielile bugetului general consolidat în primele patru luni au fost de 64,72 de miliarde de lei, înregistrând o creștere de 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cel mai mult au crescut cheltuielile cu dobânzile, care s-au majorat cu 22,7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent ca urmare a creşterii în termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi. În primele patru luni din 2010 cheltuielile cu dobânzile au fost de 2,07 miliarde de lei față de 1,67 miliarde de lei în perioada similară din 2009.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, au fost în primele patru luni mai mici cu 10,3% față de perioada similară din 2009. În primele patru luni din 2010 s-au alocat pentru investiții doar 4,47 miliarde de lei, față de 4,98 miliarde de lei în 2009.

ziare.ro

comentarii

de BulaKosovo la 28 mai 2010 - 21:07

Avem exact ceea ce au votat neinspiratii care au crezut ca marinarul prezident chiar sustine anticomunistii si antimogulii. De fapt, el sustine incompetenta, nesimtirea si incapacitatea de guvernare a gastii de la Palatul Victoria, gasca ce depinde politic aproape total de base. O decizie politica de bun simt ar fi fost construirea bugetului intr-un mod care sa nu afecteze pensiile si salariile bugetarilor. dar cand consideri pensia ca pe un ajutor social sau ca pe un atentat la siguranta nationala, evident ca o sa prevezi banii de pensii doar dupa ce ai asigurat toate celelalte cheltuieli (inclusiv circa 4 miliarde de euro la discretia fostului sinistru al turismului, actualmente sinistru pe la combinatia cu dezvoltarea regionala. E o dezvoltare in jos, cu bani aruncati fara sens, in locuri in care nu se mai duce nimeni sa munceasca alaturi de majoritatea locuitorilor septuagenari si peste. Dar asta e alta discutie. Un om chivernisit isi planifica toate cheltuielile si incepe cu acelea fara de care nu se poate (chirie, apa, curent, gaz, incalzire, alimente, imbracaminte etc.) si renunta la cele de la coada listei, care se mai pot amana (uneori in mod dureros). Dar asa zisul guvern al Romaniei, o adunatura de incompetenți, iresponsabili si nesimtiti, preocupati doar de interesele lor de gasca, procedeaza ca individul care cum a luat leafa incepe sa colinde restaurantele si dupa cateva zile se trezeste ca a terminat banii. Si ce face atunci? Se imprumuta. Apoi, pentru ca nu se opreste, ci continua sa mearga la restaurant si dupa ce a imprumutat bani, se duce acasa si isi ia parintii la bataie ca sa-i dea din pensiile lor. De aici pana la a-si maltrata regulat si sistematic parintii sau chiar pana la a-i ucide ca sa poata sa le vanda casa nu mai e decat o chestiune de timp.
Mincinosii PDL in frunte cu marinarul de la Cotroceni distrug tara cu nonsalanta si cer acum sa facem sacrificii pana in ianuarie cand vor intra in vigoare legile salarizarii si pensiilor care vor lovi din nou in bugetari si pensionari. Din pacate, nu numai in ei ci si in nebugetari, pentru ca scaderea veniturilor pensionarilor si bugetarilor inseamna reducerea consumului acestora. Iar consumul lor scazut reduce cererea de produse si servicii, afectand astfel si sectoarele nebugetare a caror productie va scadea pentru a se adapta nivelului cererii. Ca urmare, incompetentii din capul statului arunca Romania in colaps tocmai cu masurile prin care pretind ca o vor salva. Iar daca nu ii matura de la putere un sinistru, pana la urma (adica in cateva luni) vor mari si impozitele si taxele si TVA, in incercarea lor disperata de a mai gasi niste bani pe care sa ii indrepte catre firmele clientelei lor politice (PDL desigur). Asa ca, fiti optimisti, pentru ca se poate si mult mai rau. Nu vreau sa ma gandesc cum ar fi daca „masurile” gastii de la Palatul Victoria (dictate de Popeye marinarul de la Cotroceni)vor fi dublate de inundatii, seceta si, poate cutremur! Oricum, astia ne termina si fara calamitati naturale, pentru ca sunt ei insisi calamitati!

de BulaKosovo la 28 mai 2010 - 21:38

De ce va mirati ca in 4 luni avem dezastru bugetar? Cine e in fruntea trebii? Acelasi Tembil Soc, maturat de la guvernare de o motiune de cenzura pentru incompetenta! Si numit din nou prim ministru de catre popularul si anticomunistul base.
Si astia vin acum si ne spun ca situatia de acum e cauzata de …. Tariceanu. As indrazni sa-i contrazic. Situatia de acum este cauzata de parintii lui Basescu, Boc, Videanu, Blaga, Funeriu, Vladescu, Udrea. De ce? Pentru ca i-au adus pe lume pe mai sus numitii. Din nefericire, pentru a avea tabloul complet, la aceasta cauza trebuie sa mai adaugam si greseala celor care i-au conceput pe votantii lui Base in decembrie 2009.
Insa, conform Elenei Udrea (ia uite, a ajuns clasic in viata,o citeaza unii) ei sunt urmasii lui Traian Basescu? Atunci de vina e Basescu. Nu mai are mult si ajunge ca impuscatul. El e de vina pentru toate. Inca putin si o sa-l compatimim pe Base pentru modul in care se zbate ca noi sa traim mai bine.
Acum, votantii (si urmasii lui base in acelasi timp) au exact ce si-au dorit : sa traiasca bine ! Cum se poate asta cu pensii si salarii mai mici (daca se poate, deloc)?
Simplu: a crescut puterea de cumparare, leul s-a revalorizat puternic, iar sumele mai mici de pe fluturasi si de pe cupoanele de pensie vor imbunatati viata romanilor. Exact ca vorba cantecului popular „Frunza verde de dudau, o sa fie si mai… bine!”
Deci, nu-mi pare rau ca aceia care l-au votat pe base au primit exact ceea ce le putea da impostura, incompetenta si grosolania marinarului de la Cotroceni. Au primit ceea ce meritau. Partea proasta e ca sufera si cei care nu l-au votat. Iar partea si mai neplacuta e ca aceia care au decis presedintele, au votat din afara tarii, iar cei din interiorul Romaniei au ramas cu el pe cap. Ca pe aia din Italia, Spania, SUA si restul diasporei ii doare exact la 5 metri in spate de cum traiesc romanii din tara.
Si asta se intampla pentru ca somnul r(n)atiunii naste monstri!

de Peregrinus la 29 mai 2010 - 20:25

Pregatiti-va sufleteste, fiindca dezastrul abia incepe! Ceea ce am vazut pana acum e doar partea vizibila a aisbergului!

de Cititor permanent la 30 mai 2010 - 07:28

Domnilor, marinarul de la Cotroceni este un agent mafiot sub acoperire care face ce poate ca Romania si poporul roman sa dispara de pe planeta, chiar nu va este clar! De ce sunt atat de multi securisti?

de Gabi la 6 iunie 2010 - 18:53

Aveti dreptate dragii mei,sunt total de acord cu cele spuse mai sus!Eu nu l-am votat pe ,,marinarul vesel”ca l-am desfiintat din 1998 pe cand era Ministrul Transporturilor!El a distrus FLOTA,CFR,urmeaza si TARA.Cu toate acestea,am avut colegi care l-au votat si azi sunt someri!Bravo lor!Dar mi-e ciuda ca noi,cel care nu l-am votat mai trebuie sa-l suportam inca 4 ani si jumatate!De ce?Va spun eu,pentru ca romanii nu s-au trezit nici in ceasul al 12-lea!O sa regretam cu varf si indesat alegerea acestui fanfaron!Sper ca si votantii d-lui Base!Tragedia e abia la inceput!Sa traiti,Bine?Fara semnul exclamarii ci ca un ordin venit de sus!

Lasati un comentariu