Record absolut: economia subterană a ajuns la 40% din PIB

• publicat la: 18 mai 2010
Record absolut: economia subterană a ajuns la 40% din PIB

Evaziunea fiscală din industria alimentară se ridică la 7-8 mld. euro anual, iar alte două miliarde de euro se pierd prin evaziunea cu tu­tun, alcool şi produse petroliere. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a declarat că meto­da utilizată in industria alimentară este evi­ta­rea TVA, prin comerţul intraco­mu­ni­tar.

„Se cumpără de la materie primă la pro­du­se finite, actele dispar pe drum, totul se vinde mai ieftin cu 7% decât preţurile de pe piaţă, iar de­con­tul de TVA nu se mai face”, a declarat Minea.

Săp­tămâna trecută, ministrul Finanţte­lor Se­bastian Vlădescu a recunoscut că există „con­ve­niente” intre autorităţi şi cei care fac eva­ziu­ne fiscală, idee speculată şi de opoziţie. De altfel, de multă vreme, patronatele şi sindi­ca­tele sus­tin că nu există voinţa politică pentru com­ba­te­rea evaziunii.

Florin Pirvu, preşe­din­te­le Colegiului de Excelenţă din cadrul CNIPMMR, crede că economia subterană a ajuns la un nivel de 35%-40% din PIB. „Eva­ziu­nea nu va fi stârpită pentru că sunt interese la nivel naţional, interese partinice, mai ales din partea celor care trebuie să controleze. Dacă nu ar fi această evaziune ar aduce vreunul bani de acasă pentru campania electorală?”, a spus Florin Pirvu.

In continuare, statul pierde cei mai mulţi bani la produse accizabile, dar şi in agricultură, la importurile şi exporturile de cereale. Aproximativ o treime din piaţa tutunului este reprezentată de contrabandă. Fiecare procent din piaţă pierdut inseamnă 25 de milioane de euro in accize neincasate şi cinci milioane de euro din TVA neincasată. Astfel, dacă evaziunea se mentine la un nivel mediu de o treime din piaţă, paguba anuală la Bugetul de stat va fi de un miliard de euro.

ziare.com

Lasati un comentariu