Periajul dentar previne bolile de inimă

• publicat la: 22 iunie 2010
Periajul dentar previne bolile de inimă

O igienă orală precară, pe lângă faptul că afectează sănătatea dintilor şi a gingiilor, poate predispune şi la anumite afecţiuni, precum cele cardiovasculare.

Oamenii de ştiintă au observat că urmarea sfatului dat de stomatologi, de a efectua de două ori pe zi periajul dentar, nu numai că iti protejează dinţii, dar şi inima. Potrivit acestora, persoanele care se spală de două ori pe zi pe dinti pot evita astfel un atac de cord. Studiile efectuate anterior au adus dovezi potrivit cărora bolile gingivale predispun la boli cardiovasculare, insă acest studiu este primul care face legătura intre periajul regulat şi sănătatea inimii.

Studiul a descoperit că acele persoane care se spală pe dinti rar, prezintă un risc cu 70% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare. In cercetările anterioare, specialiştii au observat că igiena orală precară şi sângerarea gingiilor permit ca aproximativ 700 de bacterii să pătrundă in fluxul sanguin, crescând astfel riscul de atac de cord.

Cercetătorii de la University College din Londra au analizat datele a peste 11.000 de adulti din Scoţia. Pe o perioada de 8 ani, 555 dintre acestia au intâmpinat probleme cu inima, iar in 170 de cazuri acestea au fost fatale. Specialiştii au observat că cei care nu işi spală in mod frecvent dinţii au un risc cu 70% mai mare de a suferi de afecţiuni ale inimii faţă de cei care efectuează 2 periaje dentare pe zi.

Studiul a arătat că participanţii au obiceiuri bune când vine vorba de igienă dentară, 62% merg la stomatolog o dată la 6 luni şi 71% se spală pe dinţi de două ori pe zi.

Potrivit statisticilor, bolile cardiovasculare reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de deces.

Se pare insă că sănătatea orală nu influentează doar apariţia bolilor cardiovasculare. Specialiştii le-au asociat şi cu alte boli.

Sănătatea orală şi…

Cancerul. Rezultatele unui studiu condus de Universitatea Buffalo din Statele Unite au arătat că fiecare milimetru de pierdere osoasă cauzată de periodontită cronică (afectiune a tesuturilor de suport ale dintelui) este asociată cu un risc de patru ori mai mare de aparitie a unei tumori la nivelul gâtului sau capului. Legătura dintre bolile gingivale şi cancer s-a dovedit a fi mai puternică in cazul tumorilor localizate la nivelul cavităţii bucale.

Demenţa. Specialiştii au mai descoperit că bolile gingivale cresc şi riscul apariţiei demenţei la persoanele cu o vârstă inaintată.

Naşterea prematură.
Există studii care au asociat bolile gingivale cu naşterea prematură. Acesta este unul dintre motivele importante pentru care trebuie să ai grijă de sănătatea dintilor şi gingiilor tale atât inainte de sarcină cât şi in timpul acesteia. Nu uita că in această perioadă nivelul hormonilor se schimbă considerabil, iar un nivel crescut de progesteron poate duce la gingivita (in timpul lunii a doua de sarcină până in luna a opta).

Osteoporoza.
Primele simptome ale pierderii densităţii osoase pot apărea la nivelul dintilor. Stomatologul te poate suspecta de osteoporoză in cazul in care ai o problemă cu pierderea dintilor. Cauza este scăderea nivelului de calciu din organism, specifică acestei afectiuni, care afectează maxilarul şi mandibula.

 topsanatate.ro

Lasati un comentariu