ZIUA MONDIALĂ A INIMII ŞI MOBILITATEA

• publicat la: 29 septembrie 2017
ZIUA  MONDIALĂ  A  INIMII  ŞI  MOBILITATEA

În data de 29 septembrie se celebrează Ziua Mondială a Inimii, scopul fiind îndreptarea atenţiei asupra riscului personal privind bolile cardiovasculare şi conştientizarea faptului că, prin stilul de viaţă se poate influenţa starea de sănătate a inimii şi a aparatului cardiocirculator şi spre bine, dar şi spre rău. Alegerea stă la îndemâna oricui. Cei mai importanţi factori de risc pentru bolile cardiovasculare sunt: nivelul ridicat de colesterol, trigliceride şi glucoză în sânge; hipertensiunea arterială; obezitatea, mai ales tip abdominală; fumatul; lipsa de mişcare şi viaţă sedentară. Este vorbă de un domeniu sanitar important, deoarece bolile cardiovasculare reprezintă o morbiditate foarte des întâlnită, iar pe lista cauzelor de deces ocupă primul loc.

Lipsa de mişcare este caracteristică omului modern care umblă peste tot cu maşina, şi-a înlesnit viaţa cu aparate electrocasnice, şi spune că îi place sportul, dar se referă la privirea meciului din fotoliu. Septembrie este luna în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra importanţei mobilităţii, care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare şi ale articulaţiilor, osteoporozei, obezităţii, diabetului zaharat, şi ajută la modelarea corpului. Ideea de a face mişcare, măcar 30 minute pe zi, ar trebui să fie pusă în aplicaţie de toate generaţiile, începând de la elevi şi tineri (reducând orele de butonat la telefonul mobil şi la calculator), la adulţi şi vârstnici, desigur, cu variante adaptate la vârsta fiecărei persoane. Dorim să vă sugerăm că mersul pe jos nu costă nimic şi reprezintă un efort fizic acceptabil inclusiv pentru persoane vârstnice.

Sloganul Zilei Mondiale a Inimii, pentru anul 2017 sună aşa: Împărtăşeşte-ţi puterea! Acceptă şi dă sfaturi, încurajează toate iniţiativele şi planurile celorlalţi membri de familie, prieteni, colegi privind îmbunătăţirile aduse stilului de viaţă, adoptarea unor comportamente sănătoase.

Ziua Mondială a Inimii se află la mijloc între Săptămâna Mobilităţii şi Ziua Vârstnicului (1 oct.), şi iată că toate aceste priorităţi se leagă între ele: prin mişcare putem să ne păstrăm inima sănătoasă, care va servi la atingerea dezideratului de a avea o viaţă lungă şi de a fi sănătoşi şi mulţumiţi chiar şi la vârste înaintate.

Inima este un organ unic şi vital, să avem mare grijă de ea!

Lasati un comentariu