Sava Negrean Brudaşcu la Carei

• publicat la: 21 iunie 2010
Sava Negrean Brudaşcu la Carei

E trecut demult de miezul nopţii şi stau de vorbă cu un suflet mare, purtat de valurile vieţii  pe meleagurile careiene.

Puţin obosită după drumul străbătut şi după concert dar cu satisfacţia lucrului indeplinit brăzdată pe chip, Sava Negrean Brudaşcu  a acceptat să impărtăşească cititorilor www.buletindecarei.ro câteceva din experienţa dumneaei de viaţă . O viaţă in cântec.

Ne-a mărturisit că se află pentru a treia oară la Carei, prima dată fiind invitată in 1990  , la Sala Teatrului , intr-un concert dedicat Zilei Armatei.

Un concert de zile mari,” magnific” işi aminteşte, şi işi mai aminteşte că a simţit mereu publicul aproape , „simţind şi vibrând „la cântecele interpretate.

Este o persoană plapândă şi mică de statură dar cu suflet MARE,plină de energie, mereu aproape de oameni.

Despre Carei are numai amintiri plăcute şi ne spune  că ii cunoaşte bine pe fraţii Paşca şi pe “ renumitul Dumitru Iederan”.

“Pentru mine , educaţia inseamnă foarte mult, indrăgesc foarte mult oamenii care se ocupă de cultură ,de căutare, descoperire şi formare de noi talente sau pur şi simplu scot la suprafaţă  obiceiuri şi tradiţii strămoşeşti.Careiul se poate mândri că are oameni de notorietatea lui Dumitru Iederan “ a afirmat dna Sava Negrean Brudaşcu. 

“Concertul de astă-seară( n.r. duminică seara) a fost puţin diferit; adică am intrat prea târziu şi nu am avut posibilitatea să pun in scenă  tot ce mi-am propus.”

Oricum , spunem noi, cei care am urmărit-o , prestaţia dumneaei a fost la cote inalte iar publicul a răsplătit-o din plin cu aplauze şi bis-uri , uitând chiar şi de focul de artificii dela miezul nopţii.A trăit fiecare piesă cântată !Vocea nuanţată, sensibilitatea deosebită şi dăruirea fără margini de care a dat dovadă  i-a adus binemeritatele aplauze.Cântecul ardelenesc a găsit in Sava Negrean Brudaşcu un  reprezentant de seamă, un adevarat port-drapel.

Acompaniamentul  a fost asigurat de taraful Ceatăra şi de d-nul prof.Ioan Berci din Cluj.

Doamna Sava Negrean Brudaşcu  este profesor de filologie . A fost, pe rând, profesor, director la Casa de Cultură Steagul Roşu Braşov apoi a lucrat 10 ani in televiziunea Cluj. Este o veritabilă culegătoare de folclor.

Mai are, spune dânsa, o ladă  plină de cântece incă neinregistrate .Efectele crizei se resimt şi in domeniul muzical unde , noi inregistrări  presupun cheltuieli ridicate.

‘Pe cărarea vieţii mele ‘ , menţioneză artista o avem   alături pe fiica mea, avocat, pe ginerele meu , preot şi pe nepoţelul Petru.

I se luminează chipul când povesteşte de familia ei, cei vii şi cei răposaţi.

In ultimul timp s-a retras la Buciumi ,Sălaj, la vechea casă părintească pe care a renovat-o şi a aranjat-o cum a ştiut mai bine. Glasul Pământului.Face parte din puţinii oameni care ingenunchează şi sărută pământul strămoşesc atunci când il intâlnesc.Pământul lăsat moştenire de tatăl ei, impreună cu livezile şi pădurile reprezintă acum refugiul ei.Se gândeşte la  bucuria  părinţilor  ei  dacă ar ştii că s-a reintors in locul natal  unde se ingrijeşte de casa făcuta “din copacii strâmbi din pădure, nu din cei falnici şi drepţi, pentru a proteja şi intreţine pădurea”.

A crescut intr-o familie in care, de mică i s-a insuflat  respectul faţă de muncă, faţă de semeni, faţa de natură.

Dragostea pentru cântecele patriotice se trage dela tatăl său care a fost” cătană” 7 ani , a participat timp  de 4 ani  la război iar apoi, reintors acasă , işi impărtăşeşte impresiile familiei.Impresii care şi-au pus amprenta asupra tinerei fete care era pe-atunci.Si nu in ultimul rând cântecele, acele cântece patriotice invăţate pe frontul de luptă .

„Acum- se destăinuie artista –  m-am retras in cântec şi in truda pământului . Am ajutor dela cuscrii , care deţin utilaje agricole şi imi uşurează munca.Folosesc metode tradiţionale, nu utilizez ingrăşăminte chimice ci numai naturale, gunoi de grajd, pentru culturi.

Ii indemn pe toţi cei care au un petec de pământ , oricat de mic, să-l lucreze , să nu-l părăsească .E adevărat că nu trăim vremuri uşoare dar ,cu multă credinţă in Dumnezeu şi cu muncă, multă muncă vom trece peste greutăţi.”

Dumnezeu să o  ocrotească pe Sava Negrean Brudaşcu , să ne mai poată incânta auzul şi simţurile cu melodiile sale nemuritoare. 

Daniela Ciută

comentarii

de traiasca romania mare la 25 iunie 2010 - 17:27

frumos articol,frumos spectacol,frumosi cantareti,frumoasa doamna Sava Negrean. Iti dorim multa sanatate si numai cele bune. Asa artist trebuie pus la scena mare,dar ce sa te astepti de la udmr car ii baga pe back to black sau cine mama lor or fi. Rusine mare,si romani alta data mergeti la vot ca nu se mai poate cu ungurii astia,prea multe isi permit in tara noastra draga. Romania te iubesc 🙂

de maria la 26 iunie 2010 - 10:09

superb articol ! imi pare rau ca n-am urmarit-o in recital pe doamna SAVA dar stiu ca e un mare om si-o mare voce .

Lasati un comentariu